Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Φόρους 5 δισ. ευρώ φέρνει ο προϋπολογισμός του 2011 - Νέα μέτρα φωτιά

Φόρους 5 δισ. ευρώ φέρνει ο προϋπολογισμός του 2011 - Νέα μέτρα φωτιά
Φόρους 5 δις. ευρώ από δέκα πηγές εσόδων σκοπεύει να απορροφήσει ο νέος προϋπολογισμός.
Συγκεκριμένα επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 100.000 ευρώ, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και καταναλωτές,  είναι αυτοί που θα στηρίξουν ταμειακά περισσότερο από οποιοδήποτε άλλους,  τους στόχους του Μνημονίου για το 2011.
Οι φόροι μαζί με τις εξοικονομήσεις δαπανών  ( 1,65 δις. ευρώ) θα αποτελέσουν τα βασικά «εργαλεία» που θα χρησιμοποιήσει ο  Γιώργος Παπακωνσταντίνου για να μειώσει  το έλλειμμα στο 7,6% του ΑΕΠ το 2011 από το 8% - 8,1% που θα κλείσει φέτος.
Σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμό που θα καταθέσει η κυβέρνηση στις 4 Οκτωβρίου στην Βουλή, ενώ  μία εβδομάδα νωρίτερα θα παρουσιάσει στην τρόικα:
•         Οι εισπράξεις από την άμεση φορολογία θα φτάσουν τα 19,70 δις. ευρώ  το 2011 από 17,78 δις. ευρώ που υπολογίζεται να διαμορφωθούν φέτος. Η αύξηση που θα σημειώσουν οι άμεσοι φόροι θα είναι 10,8% ή 1,93 δις. ευρώ.
•         Τα έσοδα από την έμμεση φορολογία υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν κατά 2,58 δις. ευρώ για να φτάσουν στα 33,61 δις. ευρώ από 31,03 δις. ευρώ που εκτιμάται ότι  θα εισρεύσουν φέτος στα κρατικά ταμεία.
Κεντρική θέση στο νέο προϋπολογισμό έχει το κομμάτι της αύξησης των τιμών στα ακίνητα που δημιουργεί σωρεία αυξήσεων σε  συναφείς τομείς  ( όπως συμβολαιογραφικά έξοδα ) και φόρους ( Φόρος ακίνητης Περιουσίας)  αλλά και της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης του ΦΠΑ.
Με το τελευταίο ετοιμάζονται μετατάξεις για το 30% των προϊόντων από τον χαμηλό συντελεστή 11% στον υψηλό 23%, με στόχο να εισπραχθούν  1 δισ. ευρώ επιπλέον.
Μάλιστα εξαιτίας της κακής πορείας των εσόδων στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν ακόμη και την πρόωρη εφαρμογή του μέτρου. Δηλαδή η μετάταξη για το 1/3 των  εμπορευμάτων της αγοράς να τεθεί σε ισχύ από τον Οκτώβριο και όχι από τον Ιανουάριο του 2011 που προβλέπει το Μνημόνιο.
Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου θα έχει οριστικοποιηθεί η λίστα με τα αγαθά και τις υπηρεσίες που θα μετακομίσουν από τον χαμηλό στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23%.
Αυτό βέβαια που φοβούνται στην πλατεία Συντάγματος είναι η έξαρση της ακρίβειας και του πληθωρισμού που θα επιφέρει η εσπευσμένη εφαρμογή του μέτρου.
Για το χτύπημα που θα δεχτεί η κατανάλωση, στην κυβέρνηση εξετάζουν εναλλακτικά και δύο «αντίμετρα»:

•             Είτε να εξαιρεθούν από την υπαγωγή στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ τα τρόφιμα και τα φάρμακα, για να μην πληγούν άμεσα τα χαμηλά εισοδήματα. Θα επηρεάσει όμως άλλα προϊόντα όπως τις υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εργασίες, τη διαμονή σε ξενοδοχεία και κάμπινγκ  τους λογαριασμούς σε εστιατόρια και καφετέριες, ακόμη και τα εισιτήρια του κινηματογράφου.

•             Είτε να μειωθεί κατά μία μονάδα ο υψηλός ΦΠΑ από το23% στο 22% πράγμα το οποίο όμως απαιτεί την σύμφωνη γνώμη της τρόικας.

Νωρίτερα σκέφτονται στο υπουργείο Οικονομικών να εφαρμόσουν και το μέτρο της επιβολής ειδικού φόρου κατανάλωσης στα εισαγόμενα μη αλκοολούχα ποτά.  Το Μνημόνιο προβλέπει την επιβολή του φόρου από το 2012. Όμως η κυβέρνηση για να κάμψει τις ενστάσεις των δανειστών για την προβληματική πορεία των εσόδων μελετά να το εφαρμόσει από τώρα  κλειδώνοντας»  έτσι την τρίτη δόση του δανείου των 9 δις. ευρώ που θα έχει προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο.                    

Η δημοσιονομική προσαρμογή που αγγίζει τα 10 δις. ευρώ ή το 4,3% του ΑΕΠ απαιτεί μέτρα και από την πλευρά των δαπανών.
Οι εξοικονομήσεις στις δαπάνες θα φτάσουν το 1,65 δις. ευρώ το 2011 ενώ έρχεται μία ακόμη περικοπή κατά 500 εκατ. ευρώ στους πόρους που απορροφά ο τομέας των δημοσίων επενδύσεων.
Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι η νέα περικοπή στις δαπάνες του Προγράμματος  Δημοσίων Επενδύσεων «μπορεί  να συνεισφέρει  με ένα επιπρόσθετο 0,4% του ΑΕΠ» στον περιορισμό του ελλείμματος πλην όμως εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους  για την οικονομία.
Διότι η μείωση του ΠΔΕ  ( στα 9,2 δις. ευρώ από 9,7 δις. που θα δίνονταν συνολικά) θα σύρει την χώρα ακόμα από βαθιά στην ύφεση ( σ.σ. φέτος υπολογίζεται στο -4%) αφού θα κόψει κονδύλια που προορίζονταν για διάφορα τομεακά έργα.
Ήδη, η χρηματοδότηση των περισσότερων έργων παραμένει προβληματική με αποτέλεσμα τα περισσότερα από αυτά  να καταλήγουν τελικά στις τράπεζες εξαιτίας της συμφωνίας που έκαναν οι  επενδυτές οι οποίοι «έκλεισαν  σε δάνειο τα λεφτά που ανέμεναν από το Γ΄ΚΠΣ και το ΕΣΠΑ».
Αυτή η κατάσταση στην αγορά  επηρεάζει αρνητικά και τις εισπράξεις του Δημοσίου οι οποίες κινδυνεύουν να τινάξουν στον «αέρα» τις φετινές προβλέψεις για την αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού.
Η καχεξία των εσόδων είναι ένα θέμα το οποίο θα βρεθεί ψηλά στην «ατζέντα» της τρόικας κλιμάκιο της οποίας καταφθάνει στην Αθήνα αμέσως μετά την εκταμίευση  της δεύτερης δόσης των 9 δις. ευρώ ( 13 - 15 Σεπτεμβρίου).
Οι  ελεγκτές του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ε.Ε. έρχονται να εποπτεύσουν την πρόοδο του Μνημονίου στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών και την αναδιάρθρωση των ζημιογόνων ΔΕΚΟ.

Της επίσκεψης θα ακολουθήσει στα τέλη Οκτωβρίου η διαδικασία σύνταξης της δεύτερης τριμηνιαίας έκθεσης για την ελληνική οικονομία από την οποία θα ανάψει και το «πράσινο φως» για την τρίτη δόση του δανείου, η οποία θα εκταμιευτεί τον Δεκέμβριο.

Αναλυτικότερα τα μέτρα για το επόμενο έτος έχουν ως εξής:

* Αύξηση  των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων προκειμένου να φθάσουν τις αγοραίες τιμές. Η εξίσωση των τιμών της εφορίας με τις πραγματικές αποτελεί πρόβλεψη του Μνημονίου και θα γίνει σε δύο δόσεις. Λόγω της καχεξίας των δημοσίων εσόδων η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να επισπεύσει την πρώτη αναπροσαρμογή. Δηλαδή οι νέες τιμές στα ακίνητα αντί  να ισχύσουν από  τις αρχές του 2011 να τεθούν σε ισχύ από φέτος τον Νοέμβριο αυξάνοντας τους πελάτες της Εφορίας. Η αναπροσαρμογή που σε μεσοσταθμικά επίπεδα  θα είναι της  τάξης του 25% με 30% ενώ για κάποιες περιοχές της χώρας οι αυξήσεις που θα γίνουν στις τιμές θα φθάσουν ακόμη και το 60%-70% θα προκαλέσει σωρεία νέων ανατιμήσεων σε μια σειρά από φόρους, όπως είναι ο φόρος Μεγάλης  Ακίνητης Περιουσίας και οι φόροι δωρεών, κληρονομιών και γονικών παροχών. Την ανιούσα θα πάρουν επίσης και τα τιμολόγια της ΔΕΗ μέσω του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, τα έξοδα δικηγόρου, συμβολαιογράφου και υποθηκοφύλακα.  Για να μην καταρρεύσει η αγορά στο υπουργείο Οικονομικών μελετούν  οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών να συνοδευθούν από διορθωτικές κινήσεις. Όπως αυξήσεις στα αφορολόγητα για αγορά πρώτης κατοικίας αλλά και σε αυτό που προβλέπει η κλίμακα του ΦΜΑΠ, Μειώσεις των εμπορικών συντελεστών έτσι ώστε να μην επηρεαστούν οι αντικειμενικές αξίες των επαγγελματικών ακινήτων που έχουν πληγεί από την κρίση. Στο Μνημόνιο πάντως καταγράφονται έσοδα 400 εκατ. ευρώ το 2011 και 200 εκατ. ευρώ το 2012 από τους φόρους στις τιμές των ακινήτων.

* Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα εισαγόμενα μη αλκοολούχα ποτά. Την επιβολή του φόρου επιβάλει το Μνημόνιο όχι όμως από το 2010, αλλά από το 2012. Το υπουργείο εξετάζει το μέτρο να εφαρμοσθεί από τώρα προκειμένου η Ελλάδα να κάμψει την αγωνία των δανειστών για τα έσοδα και «κλειδώνοντας»  έτσι την τρίτη δόση του δανείου των 9 δις. ευρώ που θα έχει προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο.                    

* Μετατάξεις για το 30% περίπου των αγαθών και  των υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή 11% στον υψηλό 23%, με στόχο την άντληση 1 δισ. ευρώ επιπλέον. Εξέλιξη η οποία θα πυροδοτήσει νέο κύμα αυξήσεων στην αγορά με ότι αυτό σημαίνει για τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών. Στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ υπάγονται σήμερα τρόφιμα, μη αλκοολούχα ποτά, φυσικό αέριο, νερό, εισιτήρια, επισκευές παλαιών κατοικιών κ.ά.  Δεν αποκλείεται η μετάταξη των προϊόντων να πραγματοποιηθεί νωρίτερα από το 2011 για να τονωθούν τα κρατικά έσοδα. Το θέμα της μετάταξης θα εξετάσει η κυβέρνηση με το κλιμάκιο της Τρόικας που θα έλθει μετά την εκταμίευση της δεύτερης δόσης των 9 δις. ευρώ.

*Η φορολόγηση των αυθαιρέτων κτισμάτων  θα φέρει στα κρατικά ταμεία το ποσό των 800 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 0,4% του ΑΕΠ.

* Τέλος διατήρησης ημιυπαίθριων καλούνται να πληρώσουν μέσα στο 2011 οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Κίνηση η οποία θα τονώσει κατά 500 εκατ. ευρώ τα φορολογικά έσοδα.    

* Πρόσθετους φόρους 400 εκατ. ευρώ υπολογίζουν στο υπουργείο Οικονομικών ότι θα εισπράξουν από τους ελεύθερους επαγγελματίες που θα μπλεχτούν στα «γρανάζια» των τεκμηρίων διαβίωσης.   

* Σε ισχύ θα βρίσκεται και το 2011 η έκτακτη εισφορά στις  κερδοφόρες επιχειρήσεις αν και με βάση τα στοιχεία των ισολογισμών ο αριθμός των κερδοφόρων επιχειρήσεων μειώνεται. Στο υπουργείο έχουν προϋπολογίσει πρόσθετα  έσοδα ύψους 600 εκατ. ευρώ.

* Φόρους 500 εκατ. ευρώ από τις νέες άδειες τυχερών παιγνίων

* Τα 150 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα φθάσουν τα έσοδα από την φορολόγηση των ακριβών αυτοκινήτων.

* Η επιβολή των «πράσινων φόρων» στα τέλη  κυκλοφορίας του 2011 θα αποδώσει 300 εκατ. ευρώ.    


M.Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης