Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Μέτρα 1,44 δισ. ευρώ ζητά για φέτος η Τρόικα μετά τον εκτροχιασμό του ελληνικού προγράμματος - Το πρώτο "καμπανάκι" από τους δανειστές για το τι θα περιλαμβάνει η έκθεση του Σεπτεμβρίου

Μέτρα 1,44 δισ. ευρώ ζητά για φέτος η Τρόικα μετά τον εκτροχιασμό του ελληνικού προγράμματος - Το πρώτο
Μέτρα 1,44 δις. ευρώ για το 2012 προκειμένου να καλυφθούν και οι φετινές αστοχίες του Μνημονίου, ζήτησαν χθες σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες οι εκπρόσωποι των δανειστών από τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Τα μέτρα θα πρέπει να ληφθούν οπωσδήποτε τον Σεπτέμβριο έτσι ώστε στο χρονικό διάστημα που απομένει το ελληνικό πρόγραμμα να μπορέσει να επανέλθει εντός τροχιάς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι Πωλ Τόμσεν από το ΔΝΤ, Ματίας Μορς από την Κομισιόν και ο Κλάους Μαζούχ από την ΕκΤ στον Αντώνη  Σαμαρά  τα μέτρα που είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση Παπαδήμου με την Τρόικα θα έχουν μειωμένη απόδοση εξαιτίας των εκλογών που μεσολάβησαν.
Η συμφωνία που είχε γίνει τον Μάρτιο με το Μνημόνιο 2 προέβλεπε παρεμβάσεις ύψους 13,5 δις. ευρώ στο μέτωπο της οικονομίας. Το «τσεκ – απ» όμως που έκαναν τις προηγούμενες μέρες τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας έδειξε ότι η συμφωνία κινδυνεύει να βρεθεί στον «αέρα», αφού η απόδοση αυτών μέτρων δεν θα ξεπεράσει τα 12,061 δις. ευρώ.
Το ελληνικό πρόγραμμα  πρόκειται να παρουσιάσει μεγάλες αποκλίσεις στο μέτωπο των εσόδων οι οποίες υπολογίζονται σε 1,146 δισ. ευρώ ενώ οι αστοχίες στο σκέλος των δαπανών εκτιμώνται σε 300 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για δεδομένα τα οποία οδήγησαν τους εκπροσώπους της Ε.Ε. και του ΔΝΤ να  ζητήσουν συμπληρωματικά μέτρα  για το 2012 από τον Αντώνη Σαμαρά, από τα οποία  κρίνεται και η εκταμίευση της μεγάλης δόσης των 31,5 δις. ευρώ του Σεπτεμβρίου.
Στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ της επομένης διετίας ( 2013 – 2014), το οποίο όπως αναφέρουν οι πληροφορίες φαίνεται να έχει σχηματοποιηθεί από νέες προτάσεις - σοκ για την οικονομία και τους Έλληνες πολίτες.
Ήδη μέσα σε αυτό εντάχθηκε η κατάργηση του ήδη περικομμένου 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο. Πρόκειται για μία πρόταση η οποία θα εξετασθεί  από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς την Δευτέρα και η οποία εφόσον υιοθετηθεί θα επιφέρει ένα νέο πλήγμα στα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων.
Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο θα χάσουν κατ’ ελάχιστο 1.000 ευρώ, ήτοι τα 500 ευρώ του Δώρου Χριστουγέννων, 250 ευρώ του Δώρου Πάσχα και 250 ευρώ του επιδόματος αδείας. Την ίδια στιγμή θα προέκυπτε ετήσιο όφελος 700 εκατ. ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό.
Άλλα μέτρα σε αυτό το πακέτο είναι:
-          Καθιέρωση πλαφόν, το οποίο αναμένεται να ανέλθει στα 2.100 ευρώ (μεικτά) για τις κύριες συντάξεις και στα 300 ευρώ για τις επικουρικές. Το δημοσιονομικό όφελος μόνο από τη μείωση στις κύριες συντάξεις υπολογίζεται στα 1,735 δισ. ευρώ.
-          Η κατάργηση της 13ης και της 14ης επικουρικής σύνταξης, σε συνδυασμό με την επιβολή πλαφόν, ώστε η επικουρική σύνταξη στο εξής να μην ξεπερνά το 20% της κύριας σύνταξης.
-          Κλιμακωτές περικοπές από 5% για όλες τις συντάξεις από 1.000 έως 1.400 ευρώ και 10% για τις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.400 ευρώ. Μέτρο που οδηγεί σε εξοικονόμηση δαπανών 880 εκατ. ευρώ. Αν αφαιρεθούν οι περικοπές στο τμήμα των κύριων συντάξεων από 1.000 έως 1.400 ευρώ, τότε το δημοσιονομικό όφελος μειώνεται κατά 214 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, αν το πλαφόν στις συντάξεις από τα 2.200 ευρώ αυξηθεί στα 2.500 ευρώ, τότε η αποδοτικότητα του μέτρου περιορίζεται από τα 1,484 δισ. ευρώ στα 815 εκατ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι ο συνδυασμός των προτεινόμενων αλλαγών οδηγεί στην ανάγκη εξεύρεσης ισοδύναμων μέτρων ύψους 883 εκατ. ευρώ.
-          Αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 έτη, προκειμένου να περιοριστούν οι δαπάνες καταβολής συντάξεων. Ο ισχύων ασφαλιστικός νόμος προβλέπει ένα μεταβατικό στάδιο μέχρι το 2015 προτού το όριο ηλικίας φθάσει στα 65 έτη, με 40 χρόνια εργασίας.
-          Περικοπές στα εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων (22,67%), που ενδέχεται να φθάσουν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και το 40%. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο περαιτέρω περικοπής εφάπαξ και στους υπόλοιπους ελλειμματικούς τομείς πρόνοιας. Από τα εφάπαξ αναμένεται δημοσιονομικό όφελος 563 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, η συνολική εξοικονόμηση από τις παραπάνω παρεμβάσεις θα ανέλθει στα 1,288 δισ. ευρώ.
-          Η επιβολή πλαφόν 1.500 ευρώ σε ετήσια βάση στις δαπάνες φάρμακων και ιατρικής περίθαλψης, αν και αρχικά στελέχη του οικονομικού επιτελείου δεν υιοθετούσαν τη σχετική πρόταση του ΚΕΠΕ.
-          Θέσπιση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για την καταβολή των 89 κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων. Δεν θα θιγούν το ΕΚΑΣ και το επίδομα ανεργίας. Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν πως το μέτρο αυτό θα αποφέρει εξοικονόμηση 365 εκατ. ευρώ από τα οικογενειακά επιδόματα και 360 εκατ. ευρώ από τα αναπηρικά επιδόματα.
Αν και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει αποδυθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να πείσει την τρόικα ότι τα ισοδύναμα μέτρα για τον Προϋπολογισμό 2012 είναι ικανά να αντισταθμίσουν ή να περιορίσουν τις περικοπές ύψους 200 εκατ. ευρώ που προβλέπει το Μνημόνιο για τα ειδικά μισθολόγια, η μείωση των μισθολογίων αυτών κατά 12% θα βρίσκεται διαρκώς στη επικαιρότητα.
Κατά την κατάρτιση του προσχεδίου Προϋπολογισμού 2013 που θα γίνει παράλληλα με στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2013 -2016 θα πρέπει να προβλεφθούν ξανά τρόποι κάλυψης με ισοδύναμα μέτρα του κονδυλίου των 720 εκατ. ευρώ (σ.σ. δημοσιονομικό όφελος χωρίς τις επιπτώσεις σε ταμεία κλπ) στο οποίο ανέρχονται σε ετήσια βάση τα ειδικά μισθολόγια.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης