Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Καμπανάκι από την κυβέρνηση για μέτρα εντός του 2012 - Σε 1,44 δισ. ευρώ οι φετινές αστοχίες του προϋπολογισμού - Την Κυριακή ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος επαφών της κυβέρνησης με την τρόικα

Καμπανάκι από την κυβέρνηση για μέτρα εντός του 2012 - Σε 1,44 δισ. ευρώ οι φετινές αστοχίες του προϋπολογισμού - Την Κυριακή ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος επαφών της κυβέρνησης με την τρόικα
(upd3) Ολοκληρώνεται την Κυριακή ο πρώτος κύκλος επαφών της κυβέρνησης με την τρόικα για το πακέτο των μέτρων των 11,5 δις ευρώ αλλά και για τα ισοδύναμα των 3 δις ευρώ  για το 2012.
Σύμφωνα με αξιωματούχο του Υπουργείου Οικονομικών που μετείχε στην συνάντηση στα ισοδύναμα περιλαμβάνονται τα μισθολόγια, το πρόγραμμα των δέκα δόσεων για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος και η εξισωτική για τους κτηνοτρόφους.
Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος στην συνάντηση που θα έχει το οικονομικό επιτελείο με τους δανειστές την Κυριακή αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου των 11,5 δις ευρώ για το οποίο λαμβάνονται υπόψη η μελέτη του ΚΕΠΕ και οι προτάσεις των υπουργείων. «Ολα τα μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι» δήλωσε το στέλεχος του Υπουργείου.
Eν τω μεταξύ πολύ καλή χαρακτήρισαν στελέχη της τρόικας την συνάντηση που είχαν με τον Υπουργό Οικονομίας Χ. Στουρνάρα, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 4 το μεσημέρι, όπου συζητήθηκε το πακέτο μέτρων των 11,5 δις ευρώ.
Οπως τόνισαν τα στελέχη της τρόικας μετά το τέλος της συνάντησης, θα παραμείνουν για λίγες ακόμη μέρες στην Ελλάδα.
Oπως μετέδωσε νωρίτερα το bankingnews.gr, η κυβέρνηση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων μέσα στον Αύγουστο για να καλυφθούν οι φετινές αστοχίες στο ελληνικό πρόγραμμα  που υπολογίζονται σε 1,44 δις. ευρώ.
Για το διάστημα 2012 – 2016 που εκτείνεται το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα, από την επικαιροποίηση των μέτρων στην οποία προχώρησε η Τρόικα προκύπτει ότι οι αποκλίσεις σε δημοσιονομικό πεδίο υπολογίζονται σε 6,393 δις. ευρώ.
Το στίγμα των προθέσεων του οικονομικού επιτελείου μεταδίδει  η εγκύκλιος κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού που απέστειλε χθες ο Χρήστος Σταϊκούρας σε όλους τους δημόσιους φορείς.
Με την εγκύκλιο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών καλεί τις υπηρεσίες να  λάβουν υπόψη τους, πέρα από τις αποδόσεις των ήδη νομοθετημένων μέτρων, «και όποιες άλλες τυχόν παρεμβάσεις εσόδων θεσπιστούν μέχρι την ημερομηνία υποβολής των προτάσεων των υπηρεσιών (20/8/2012) για την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού».
Ο εγκύκλιος Σταϊκούρα  έρχεται σε μια στιγμή που η Τρόικα έχει ήδη στείλει μήνυμα στην κυβέρνηση ότι τα μέτρα που είχαν συμφωνηθεί τον Μάρτιο και περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο 2 θα έχουν μειωμένη απόδοση εξαιτίας των εκλογών που μεσολάβησαν.
Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου είχε συμφωνήσει  για παρεμβάσεις ύψους 13,5 δις. ευρώ στο μέτωπο της οικονομίας. Το «τσεκ – απ» όμως που έκαναν τις προηγούμενες μέρες τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας έδειξε ότι το Μνημόνιο 2 κινδυνεύει να  βρεθεί στον «αέρα», αφού η απόδοση αυτών μέτρων δεν θα ξεπεράσει τα 12,061 δις. ευρώ.
Το ελληνικό πρόγραμμα  πρόκειται να παρουσιάσει μεγάλες αποκλίσεις στο μέτωπο των εσόδων οι οποίες υπολογίζονται σε 1,146 δισ. ευρώ ενώ οι αστοχίες στο σκέλος των δαπανών εκτιμώνται σε 300 εκατ. ευρώ.
Ένα ακόμη σημείο για το οποίο έχουν αμφιβολίες οι δανειστές είναι αυτό το οποίο  σχετίζεται με τα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Οι ξένοι φαίνεται να υποστηρίζουν πως τα 3,8 δισ. ευρώ που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο ως έσοδα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής το διάστημα 2013-2016 δεν αποτελούν ρεαλιστικό στόχο.
Επιμένουν ότι το ποσό αυτό θα πρέπει να περιοριστεί στο μισό, δηλαδή στα 1,9 δισ. ευρώ. Και η διαφορά που προκύπτει θα πρέπει να καλυφθεί με ισοδύναμα μέτρα.
Τα δεδομένα αυτά οδήγησαν τους εκπροσώπους της Ε.Ε. και του ΔΝΤ να  ζητήσουν συμπληρωματικά μέτρα  για το 2012 από τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, από τα οποία κρίνεται και η εκταμίευση της μεγάλης δόσης των 31,5 δις. ευρώ του Σεπτεμβρίου.
Σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα έχει νέα συνάντηση με τους επικεφαλής της Τρόικας στην διάρκεια της οποίας θα αξιολογηθούν ένα προς ένα τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το πακέτο των 11,6 δις. ευρώ για την διετία 2013 –2014.
Οι συνομιλίες με την Τρόικα γίνονται μέσα σε ασφυκτικά πλαίσια για την οικονομία με τα ταμειακά διαθέσιμα να επαρκούν μέχρι τις 20 Αυγούστου.  Στο υπουργείο Οικονομικών ήδη αναζητούν τρόπους ενίσχυσης των ταμειακών διαθεσίμων. Μεταξύ  των προτάσεων που έχουν κατατεθεί είναι το ελληνικό δημόσιο να πυκνώσει τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων που δημοπρατεί για να μπορέσει να καλύψει τις εσωτερικές του ανάγκες. Προχθές ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε επισημάνει με δηλώσεις του την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους, ενώ είναι γνωστό ότι η χώρα μας καλείται στις 20 Αυγούστου να αποπληρώσει ομόλογο ύψους 3,2 δισ. ευρώ το οποίο βρίσκεται στα χέρια της ΕΚΤ.
Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει διαβεβαιώσει ότι θα βρεθεί λύση και, σύμφωνα με πληροφορίες, μελετάται η παράταση της εξόφλησής του κατά ένα μήνα (υπάρχει αυτή η νομική δυνατότητα) ή η απευθείας πληρωμή του από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) μέσω «αντιλογισμού».
Μια τρίτη λύση θα ήταν η αξιοποίηση πόρων από τη δημοπράτηση μεγαλύτερου ποσού εντόκων γραμματίων, εφόσον η τρόικα «ανάψει» το «πράσινο φως» για κάτι τέτοιο.
Χθες, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δημοσιοποίησε τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς, από τα οποία προκύπτει ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου έφθασαν στα τέλη Ιουνίου τα 6,62 δισ. ευρώ, έναντι 6,44 δισ. ευρώ ένα μήνα νωρίτερα. Όσον αφορά στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, αυτό περιορίστηκε στα 9,88 δισ. ευρώ, έναντι 11,3 δισ. ευρώ πέρυσι.

ΟΙ ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 2012 – 2016

ΕΤΟΣ  ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟYΝΤΑΙ    
2012:   1,445 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ
2013:   1,570 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ
2014:   1,028 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ
2015:   2,350 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ
2012 – 2016: 6,393 ΔΙΣ ΕΥΡΩ


M. Xριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης