Τελευταία Νέα
Ελλάδα

«Συναγερμός» σε κυβέρνηση και Τρόικα για την ύφεση – «Κλειδώνουν» και αποστέλλονται αυτή την εβδομάδα σε ΕΕ και ΔΝΤ τα ισοδύναμα μέτρα – Τον Σεπτέμβριο επιστρέφουν οι ελεγκτές για το «πακέτο» των 11,6 δισ. ευρώ

 «Συναγερμός» σε κυβέρνηση και Τρόικα για την ύφεση – «Κλειδώνουν» και αποστέλλονται αυτή την εβδομάδα σε ΕΕ και ΔΝΤ τα ισοδύναμα μέτρα – Τον Σεπτέμβριο επιστρέφουν οι ελεγκτές για το «πακέτο» των 11,6 δισ. ευρώ
«Κλειδώνουν» αυτή την εβδομάδα και αποστέλλονται στην Τρόικα τα ισοδύματα μέτρα που θα αντικαταστήσουν τις περικοπές έως 12% κατά μέσο όρο στα ειδικά μισθολόγια, την ρύθμιση των 7 δόσεων για την πληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος και την αποζημίωση σε αγρότες – κτηνοτρόφους.

Από την άλλη ανοικτό μέχρι τον Σεπτέμβριο, θα μείνει το «πακέτο» λιτότητας των 11,6 δις. ευρώ που θα επιβληθεί την επόμενη διετία και διατηρήσει την βαθιά ύφεση στην χώρα μας.
Όπως έχει ήδη μεταδώσει το «bankingnews» οι προβλέψεις του νέου Μεσοπρόθεσμου για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2012 προσλαμβάνουν εφιαλτικές διαστάσεις αφού όπως όλα δείχνουν η «βουτιά» που θα σημειώσει φέτος το ΑΕΠ θα ξεπεράσει το 7%, κάτι το οποίο αποτελεί και τη δεύτερη χειρότερη επίδοση σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρώτο έρχεται το Σουδάν, το οποίο βουλιάζει σε ύφεση 9%, εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζει με τα πετρελαϊκά αποθέματα.
Η Ελλάδα μπορεί να μην έχει κοινό σημείο κάμψης δραστηριότητας με το Σουδάν, όμως η ανάπτυξη της υπονομεύεται από δύο προγράμματα σκληρής λιτότητας και περικοπών που έχουν αδρανοποιήσει την παραγωγική δραστηριότητα της χώρα και έχουν οδηγήσει την ανεργία σε πρωτοφανή επίπεδα.
Κόντρα στην κάθετη πτώση της κατανάλωσης κινούνται είναι οι τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών που παρουσιάζουν παράδοξη ανθεκτικότητα.
Η Ελλάδα έχει να δει θετικό πρόσημο στον ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ της από το δεύτερο τρίμηνο του 2008 και όπως φαίνεται ούτε το 2013, αφού το αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο προβλέπει βαθιά ύφεση και το 2013.
Η Τρόικα έχει θορυβηθεί με την κάμψη που καταγράφει το ελληνικό ΑΕΠ και η οποία είναι πρωτοφανής. Παρ’ όλα αυτά συνεχίζει να ζητά μέτρα που συντηρούν τον φαύλο αυτό κύκλο.
Χθες, οικονομικό επιτελείο και Τρόικα σε συνεργασία με το ΚΕΠΕ και το ΙΟΒΕ επιχείρησαν να προσδιορίσουν την επίπτωση που θα έχουν στην αύξηση του ΑΕΠ τα μέτρα των 11,6 δις. ευρώ ( 5,5% του ΑΕΠ) που θα επιβληθούν τη διετία 2013 - 2014. Και τα οποία επιμερίζονται σε 7 δις. ευρώ για το 2013 και 4 δις. ευρώ για το 2014.
Κυβερνητικό στέλεχος που μετείχε στη συνάντηση με την τρόικα αποκάλυψε μετά ότι ο ρυθμός επιβράδυνσης της ελληνικής οικονομίας το 2012 θα είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που προβλέπει το προηγούμενο Μεσοπρόθεσμο και ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός. Αντίστοιχα έντονο θα είναι το υφεσιακό περιβάλλον της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια.
Στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με τους εκπροσώπους της τρόικας συνεχίστηκε η εξειδίκευση των μέτρων που θα περιληφθούν στο πακέτο των 11,6 δισ. ευρώ. Οι διαπραγματεύσεις «πήγαν καλά», δήλωσε απερχόμενος ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πώλ Τόμσεν, λέγοντας πως σημειώθηκε πρόοδος και θα γίνει ένα «διάλειμμα» μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Σε κοινή τους ανακοίνωση λίγο αργότερα, οι επικεφαλής της τρόικας χαρακτήριζαν «παραγωγικές» τις συζητήσεις, λέγοντας πως υπήρχε «γενική συμφωνία για την ανάγκη ενίσχυσης των πολιτών για την επίτευξη των στόχων» του προγράμματος. «Οι ελληνικές αρχές είναι προσηλωμένες στην συνέχιση του έργου τους με αποφασιστικότητα τον επόμενο μήνα» καταλήγει η ανακοίνωση.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσαν ότι η συνάντηση «έγινε σε πάρα πολύ καλό κλίμα» και ότι η τρόικα αναγνωρίζει ότι έχει γίνει συστηματική εργασία.
Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι μέσα στην εβδομάδα θα κλείσει το θέμα του προϋπολογισμού του 2012 και θα αποκρυσταλλωθούν τα ισοδύναμα μέτρα που θα επιτρέψουν να μην υπάρξουν περικοπές στα ειδικά μισθολόγια και να αποπληρωθούν σταδιακά, έως με 7 δόσεις, οι φόροι που προκύπτουν στα νέα εκκαθαριστικά.
Αναφορικά με το πρόγραμμα 2013-2014 των 11,5 δισ. ευρώ, οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι έκλεισε ένα «καλό ποσοστό» και ότι οι παρεμβάσεις έχουν ήδη συμφωνηθεί με τα υπουργεία. «Μόνοι μας θα καθορίσουμε τα υπολειπόμενα μέτρα» σχολίασε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος.
Το ίδιο στέλεχος, σε ερώτηση για το τι θα γίνει με το ομόλογο που ωριμάζει στις 20 Αυγούστου και βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ, δήλωσε ότι «δεν μας αγχώνει αυτό το θέμα» ενώ σημείωσε ότι ισχύουν για αυτό το ζήτημα οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δείχνοντας προς την κατεύθυνση μίας τεχνικής λύσης.
‘Άλλο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τόνιζε ότι προτεραιότητα δίνεται προκειμένου τα μέτρα να χαρακτηρίζονται από κοινωνική δικαιοσύνη και να υπάρχει «σύμμετρη κατανομή των βαρών». Διαβεβαίωνε ότι «δεν θα υπάρξουν οριζόντια μέτρα».
Ερωτηθείς για την περικοπή του εφάπαξ (προβλέπεται στο 22,67% κατά μέσο όρο) είπε ότι από τους ελέγχους που έχουν γίνει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκύπτει ότι πλήθος δικαιούχων λαμβάνουν εφάπαξ πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με τις κρατήσεις που τους έχουν γίνει, αλλά και ότι υπάρχουν και άλλοι που λαμβάνουν εφάπαξ μικρότερο από αυτό που θα έπρεπε. Για τους τελευταίους δεν απέκλεισε να υπάρξει δικαιότερη αντιμετώπιση.
Το ίδιο στέλεχος είπε ότι οι εξελίξεις που αφορούν στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα δρομολογηθούν άμεσα και ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα γίνει στα τέλη του χρόνου.
Επίσης, κυβερνητικός παράγοντας που συμμετείχε στη σύσκεψη με την τρόικα δήλωσε ότι στη σημερινή συνάντηση η συζήτηση για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ έγινε στη βάση κατευθύνσεων και χονδρικών μεγεθών και δεν μπήκε σε μέτρα. Ωστόσο μέχρι την επόμενη Παρασκευή θα έχει αποσταλεί στην Τρόικα ένας κατάλογος με τα προτεινόμενα μέτρα τα οποία θα οριστικοποιηθούν τον Σεπτέμβριο. Η ελληνική πλευρά θα πρέπει να είναι καθ΄ όλα έτοιμη μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου που συνέρχεται το πρώτο Eurogroup για Ελλάδα και Ισπανία.
Σε σχέση με τις περικοπές στα επιδόματα και τις συντάξεις, το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε ότι η αρχική πρόβλεψη είναι οι περικοπές στα επιδόματα να φτάσουν τα 3 δισ. ευρώ και στις συντάξεις τα 2 δισ. ευρώ. «Για το μείγμα της πολιτικής αποφασίζουμε εμείς. Μπορεί οι περικοπές στις συντάξεις να ανέλθουν σε 2,5 δισ. και στα επιδόματα στα 2,5 δισ. ευρώ» συμπλήρωσε.
Μετά την κρίσιμη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών, η τρόικα θα αναχωρήσει από την Αθήνα και θα επιστρέψει στις αρχές Σεπτεμβρίου, προκειμένου να συντάξει την έκθεση αξιολόγησης, η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη στα μέσα του ίδιου μήνα.
Της συνάντησης προηγήθηκε ημίωρη κατ' ιδίαν συζήτηση των κ. κ. Στουρνάρα και Βρούτση, δεδομένου ότι το υπουργείο Εργασίας συμμετέχει στο πακέτο των μέτρων με 5,5 δισ. ευρώ. Ο κ. Βρούτσης παρέμεινε στο υπουργείο οικονομικών για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα.
Τη Δευτέρα ο υπουργός Εργασίας θα συναντηθεί με τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Κατσιρόδη, με θέμα τον καλύτερο συντονισμό και συνεργασία σχετικά με τις υποθέσεις των παράνομα εισπραχθέντων επιδομάτων και συντάξεων.
Νέα συνάντηση θα έχουν σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τους κυβερνητικούς εταίρους, Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τα μέτρα.

Μ.Χ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης