Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Περαίωση και μείωση φορολογίας μερισμάτων στο μίνι φορολογικό του φθινοπώρου - Συγκροτείται έκτακτη δομή στο ΥΠΟΙΚ για την πάταξη της φοροδιαφυγής

Περαίωση και μείωση φορολογίας μερισμάτων στο μίνι φορολογικό του φθινοπώρου - Συγκροτείται έκτακτη δομή στο ΥΠΟΙΚ για την πάταξη της φοροδιαφυγής
(upd)Την μείωση  της  φορολογίας των  μερισμάτων  στο 25%  από 40%  που  είναι  σήμερα  αλλά και  την  νέα  περαίωση για  το διάστημα  2004 -2008  αναμένεται να  περιλαμβάνει  το  φορολογικό νομοσχέδιο  που  προτίθεται  να  καταθέσει μέσα  στο   φθινόπωρο  το  υπουργείο οικονομικών.
Το πρώτο μέτρο  τέθηκε  με  έμφαση   στην συνάντηση  του   υπουργού  οικονομίας  με  το ΣΕΒ    και θεωρείται  σχεδόν βέβαιο ότι  θα  υλοποιηθεί . Τούτο  διότι  το όφελος  του  να διατηρηθεί σε υψηλά  επίπεδα  η φορολογία μερισμάτων  σε  μια χρονιά  χρηματιστηριακής δυσπραγίας  είναι  ελάχιστο   και πλήττει  τις  ελάχιστες πλέον  κερδοφόρες  επιχειρήσεις.
Το μέτρο  της  περαίωση  τέθηκε  επίσης   με  επιμονή  τόσο   από  την  Κεντρική Ένωση   Επιμελητηρίων  Ελλάδας  όσο  και από την  Εθνική  Συνομοσπονδία   Ελληνικού Εμπορίου .   Οι μικρομεσαίες  επιχειρήσεις  παραδέχθηκαν  δια  των  εκπροσώπων  τους παρταδέχθηκαν ότι πολλοί  αποφεύγουν  να  καταβάλουν  το  ΦΠΑ και προτιμούν να  πληρώνουν  κανονικα΄ την μισθοδοσία  του προσωπικού  τους , τους προμηθευτές  τους  αλλά και τις  εμπορικές  τράπεζες  με  στόχο να μην  ενταχθούν  στην  μαύρη  λίστα  του  «Τειρεσία» Παρόλα  αυτά  όμως   επιμένουν να γίνει περαίωση  ακόμη  και για  το  2009  με στόχο  να κλείσουν  τα  βιβλία  τους  και να μην  είναι  ευάλωτοι  σε  ελέγχους και  πρόστιμα . Από την  άλλη μεριά  μια  περαίωση  πενταετίας   όπως  σχεδιάζει  το ΥΠΟΙΚ  ( 2004 -2008 )   θα  σήμαινε  άμεσα μέσω των προκαταβολών  έσοδα  που μπορούσαν   να  ξεπεράσουν  και τα  500  εκ   ευρώ  πριν το τέλος του χρόνου .
Στο ίδιο νομοσχέδιο  αναμένεται  να  αποτυπωθεί και το σχέδιο της Κυβέρνησης  για  την  διεύρυνση  της βάσης   του ΦΠΑ μέσω της  μετάταξη του 30%  των προϊόντων και υπηρεσιών  τα  οποία  σήμερα φορολογούνται με 11%  στο υψηλό συντελεστή του 23%. Στο θέμα  αυτό και με βάση τις  μέχρι  στιγμής πληροφορίες  το μόνο βέβαιο  είναι  ότι  δεν  θα   υποστούν την  αύξηση του  ΦΠΑ  οι ξενοδοχειακές  υπηρεσίες  ενώ για όλα τα  υπόλοιπα   προϊόντα και υπηρεσίες (τρόφιμα  φάρμακα , λιπάσματα ,  λογαριασμοί ΔΕΚΟ  εισιτήρια  αστικών συγκοινωνιών )  της συγκεκριμένης  κατηγορίας  όλα  βρίσκονται σε  διαβούλευση με  τις  τελικές  αποφάσεις  να  τοποθετούνται μέχρι και  τα μέσα  Σεπτεμβρίου  
Παράλληλα   αναμένεται να περιληφθεί  ως  διάταξη  και η  μεταφορά  μέρους  των  τελών κυκλοφορίας  στην  χρήση  του  αυτοκινήτου  δηλαδή την  τιμή της  Βενζίνης  ενώ  - ανάλογα και με  την περαιτέρω  πορεία των  δημοσίων εσόδων  ενδέχεται να αυξηθεί  ο υψηλός   συντελεστής  φορολόγησης  ακόμη και  στο  50% .
Στο ίδιο νομοσχέδιο  θα  ενταχθούν και οι διατάξεις  του  νέου φοροεισπρακτικού μηχανισμού που  θα περιλαμβάνουν  την  αναδιάρθρωση των  Δ.Ο.Υ.  και  την σύσταση και λειτουργία  ειδικής  ομάδας  η  οποία  θα  εποπτεύει   τα άτομα  με  υψηλό εισόδημα  τόσο  σε ότι αφορά  την  εφαρμογή  των  νέων  αντικειμενικών κριτηρίων  όσο  και την  γενικότερη  φορολογική συμπεριφορά  τους.

Συγκροτείται έκτακτη δομή στο ΥΠΟΙΚ για την πάταξη της φοροδιαφυγής

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, συγκροτείται έκτακτη δομή για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την επίτευξη φορολογικής συμμόρφωσης.
Με την ψήφιση του νόμου «Αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής», άλλαξε ριζικά το φορολογικό σύστημα, θέτοντας τέρμα σε φαινόμενα αυθαιρεσίας και διακριτικής φορολογικής μεταχείρισης ατόμων και εισοδημάτων, καθώς και σε φαινόμενα απαλλαγών, εξαιρέσεων και εκπτώσεων. Απώτερος στόχος είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και η ενίσχυση των φορολογικών εσόδων, μέσα όμως από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τη δικαιότερη φορολόγηση του πλούτου. Η έκτακτη δομή που συγκροτείται εστιάζει σε συγκεκριμένους τομείς, όπου έχουν διαπιστωθεί μεγάλες απώλειες φορολογικών εσόδων.
Την έκτακτη δομή συντονίζει η Κατευθυντήρια Επιτροπή, που αποτελείται από τους συναρμόδιους Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς και Γενικούς Διευθυντές του Υπουργείου Οικονομικών, υπό τις οδηγίες του Υπουργού Οικονομικών.
Στο πλαίσιο της έκτακτης δομής συγκροτούνται πέντε Ειδικές Ομάδες Εργασίας:
1. Ειδική Ομάδα Εργασίας Εφαρμογής Φορολογικής Μεταρρύθμισης. Έργο της Ομάδας είναι η μελέτη, διαμόρφωση, ανάπτυξη και εφαρμογή προτάσεων για την έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή της φορολογικής μεταρρύθμισης που εισάγεται με το Ν. 3842/2010.
2. Ειδική Ομάδα Εργασίας Είσπραξης Οφειλών. Έργο της Ομάδας είναι η μελέτη, διαμόρφωση, ανάπτυξη και παρακολούθηση της εφαρμογής προτάσεων, για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.
3. Ειδική Ομάδα Εργασίας Μεγάλων Φορολογούμενων. Έργο της Ομάδας είναι η μελέτη, διαμόρφωση, ανάπτυξη και παρακολούθηση της εφαρμογής προτάσεων, για την διασφάλιση της πλήρους φορολογικής συμμόρφωσης των μεγάλων φορολογουμένων (οι χίλιες μεγαλύτερες επιχειρήσεις).
4. Ειδική Ομάδα Εργασίας Μεγάλης Περιουσίας και Υψηλών Εισοδημάτων. Έργο της Ομάδας είναι η μελέτη, διαμόρφωση, ανάπτυξη και παρακολούθηση της εφαρμογής προτάσεων, για την πάταξη της φοροδιαφυγής από τους υψηλού πλούτου φορολογουμένους με μεγάλη ακίνητη περιουσία και υψηλές δαπάνες διαβίωσης κυρίως στο χώρο των ελευθέρων επαγγελματιών
5. Ειδική Ομάδα Εργασίας Απόδοσης Παρακρατουμένων Φόρων και Φορολογικής Συμμόρφωσης. Έργο της Ομάδας είναι η μελέτη, διαμόρφωση, ανάπτυξη και παρακολούθηση της εφαρμογής προτάσεων, για την έγκαιρη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και πλήρη απόδοση των παρακρατούμενων φόρων (κυρίως Φ.Π.Α. & Φ.Μ.Υ.)
Η διάρκεια λειτουργίας τους είναι 18 μήνες, προκειμένου να ολοκληρώσουν το έργο τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης