Τελευταία Νέα
Ελλάδα

"Παγώνει" η μετάταξη στον υψηλό ΦΠΑ - Τέλος στο φθηνό πετρέλαιο θέρμανσης- Γ. Παπακωνσταντίνου: Χρειαζόμαστε άλλα 800 εκατ. ευρώ

«Φωτιά» σε όλα τα νοικοκυριά «ανάβει»  η πρόταση - βόμβα που εξετάζει η κυβέρνηση για  κατάργηση της αγοράς του φθηνού πετρελαίου θέρμανσης.
Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών οι καταναλωτές θα αγοράζουν το πετρέλαιο στην κανονική του τιμή ( σ.σ. αυτή δηλαδή που ισχύει σήμερα 1,29 ευρώ) χωρίς την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης.
Το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι θα αποδώσει πρόσθετα έσοδα ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ  και ταυτόχρονα θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση του  λαθρεμπορίου.
Ωστόσο, μια τέτοια ρύθμιση θα εκτοξεύσει στα ύψη την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου που ξεκινάει η χειμερινή περίοδος ενώ θα αυξήσει σημαντικά  το κόστος της αγροτικής παραγωγής.
Για να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές αντιδράσεις  η κυβέρνηση σχεδιάζει να χορηγήσει επίδομα θέρμανσης στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες πληθυσμού το οποίο θα μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 600 ευρώ.
Δεν αποκλείεται αντί για τα εφάπαξ βοηθήματα  η ενίσχυση των νοικοκυριών να γίνει με εισοδηματικά κριτήρια.
Κατά τις πληροφορίες, το μέτρο προκρίθηκε μετά τον «πάγο» που έβαλε ο Πρωθυπουργός στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου για την  μετάταξη  του 30% των προϊόντων και υπηρεσιών από το χαμηλό συντελεστή 11% στο υψηλό 23% ΦΠΑ.
Προκειμένου να καλυφθεί το 1 δισ. ευρώ που προβλεπόταν να εισπραχθεί το 2011 από το συγκεκριμένο μέτρο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναζητεί νέες πηγές εσόδων που δεν θα «τσακίζουν» την αγορά  αφού η μετάταξη θα αφορούσε: τα είδη που προσφέρονται σε εστιατόρια και καφετέριες, τις υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης παλαιών κατοικιών καθώς και αυτές που παρέχουν υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές κ.λπ., τις υπηρεσίες που παρέχουν οι τουριστικές επιχειρήσεις, τα εισιτήρια κινηματογράφων, συναυλιών, αθλητικών εκδηλώσεων, τα τρόφιμα πολυτελείας, τα λουλούδια, οι επιδιορθώσεις και  οι μετατροπές ενδυμάτων και υφασμάτινων ειδών οικιακής χρήσης κλπ.
Εκτός του μέτρου της κατάργησης του φθηνού πετρελαίου θέρμανσης άλλες προτάσεις ισοδύναμης απόδοσης  που εξετάζει η κυβέρνηση είναι:
·         Αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα
·         Αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13% από την 1η Ιανουαρίου του 2011.
·         Θέσπιση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 15% για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες.
·         Νέες ρυθμίσεις για την τακτοποίηση φορολογικών εκκρεμοτήτων και εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Στο υπουργείο συζητούν το ενδεχόμενο να δοθεί μια ακόμη ευκαιρία σε όσους δεν έχουν υποβάλλει δηλώσεις και δεν έχουν αποδώσει στο δημόσιο ΦΠΑ, φόρο μισθωτών υπηρεσιών και άλλων παρακρατούμενων να το πράξουν χωρίς την επιβολή προστίμων. Για τα ληξιπρόθεσμα χρέη που συνολικά υπερβαίνουν τα 32 δισ. ευρώ  εξετάζεται η προώθηση νέας διάταξης με την οποία θα δίνονται γενναίες εκπτώσεις στους οφειλέτες του Δημοσίου που θα εξοφλήσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους προς τις Δ.Ο.Υ. ή τα Τελωνεία  εφάπαξ ή ένα σημαντικό τμήμα της αρχικής οφειλής. Στο υπουργείο Οικονομικών αφήνουν ανοιχτό και  το ενδεχόμενο προώθησης μια νέας ρύθμισης για την περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, πρόταση που έχουν ήδη υποβάλλει στο οικονομικό επιτελείο οι παραγωγικοί φορείς.  
Εν τω μεταξύ «ένεση» αισιοδοξίας αποτέλεσαν για το οικονομικό επιτελείο τα πρώτα στοιχεία που έφθασαν από τα νησιά για την πορεία του ΦΠΑ.
Παρά την κάμψη της τουριστικής κίνησης, σε πολλά νησιά ο ΦΠΑ του Αυγούστου εμφανίζεται αυξημένος ακόμη και κατά 66%, όπως στην περίπτωση της Σαντορίνης!
Στοιχεία από τις κατά τόπους εφορίες δείχνουν αύξηση του ΦΠΑ κατά 26% στην Άνδρο, 35% στην Κάλυμνο, 21% στην Κάρπαθο, 42% στην Κέα, 16% στη Λέρο, 38% στη Μήλο, 27% στη Μύκονο, 43% στη Νάξο, 25% στην Πάρο, 6% στη Ρόδο, 13% στη Σύρο, 25% στην Τήνο, 20% στην Κέρκυρα, 55% στη Ζάκυνθο, 47% στη Λευκάδα, 15% στην Κεφαλονιά, και 52% στους Παξούς.
Μείωση των εισπράξεων ΦΠΑ κατά 6% καταγράφηκε στην Κω, και 7,55% στην Ιθάκη.
Συνολικά στα νησιά του Αιγαίου καταγράφεται αύξηση του ΦΠΑ κατά 15,30% (18 εκατ. ευρώ από 15,6 εκατ. τον ίδιο μήνα πέρυσι) και στο Ιόνιο 26,89% (12,88 εκατ. ευρώ από 10,1 εκατ.).
Στην περιφέρεια ο ΦΠΑ εμφανίζεται τον Αύγουστο αυξημένος κατά 10,8%.

Γ. Παπακωνσταντίνου: Χρειαζόμαστε άλλα 800 εκατ. ευρώ

Η Ελλάδα θα πρέπει να συγκεντρώσει περίπου 800 εκατ. ευρώ έσοδα για να πετύχει τους στόχους του 2010, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη του στη γαλλική εφημερίδα  La Tribune, υπενθυμίζοντας ότι ο στόχος του ελλείμματος παραμένει στο 8,1% του ΑΕΠ. Η Ελλάδα δεν έχει κάποιο “δόγμα” σχετικά με το πως θα διαμορφωθούν τα κρατικά μερίδια σε μονάδες υποδομής, πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου...

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης