Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Draghi: Μπορεί να δράσουμε ακόμη και εκτός ορίων – Δεν είναι η ΕΚΤ πολιτικό όργανο – Οι κυβερνήσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την ολοκλήρωση της νομισματικής ένωσης

tags :
Draghi: Μπορεί να δράσουμε ακόμη και εκτός ορίων – Δεν είναι η ΕΚΤ πολιτικό όργανο – Οι κυβερνήσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την ολοκλήρωση της νομισματικής ένωσης
Την αποφασιστικότητα ακόμη και να δράσει εκτάκτως, εκτός των αυστηρών ορίων, επανέλαβε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, σε άρθρο του που δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα Die Zeit, επισημαίνοντας ότι η ΕΚΤ θα κάνει ότι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσει την σταθερότητα στην ευρωζώνη, αλλά θα παραμείνει ανεξάρτητη. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο επικεφαλής της ΕΚΤ η κεντρική τράπεζα δεν αποτελεί ένα πολιτικό όργανο και θα συνεχίσει να δρα αποφασιστικά.
Ο κεντρικός τραπεζίτης επισήμανε παράλληλα, ότι για να εκπληρώσει η τράπεζα την εντολή της, μερικές φορές απαιτείται να προχωρήσει πέρα από τα τυπικά εργαλεία της νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί. "Μερικές φορές απαιτούνται έκτακτα μέτρα", υπογράμμισε ο Draghi.
Η επιτυχία του ευρώ εξαρτάται από τα θεσμικά όργανα της ευρωζώνης, επισημαίνει στο άρθρο του ο επικεφαλής της ΕΚΤ, εκφράζοντας την άποψη ότι η Γερμανία θα πρέπει να παραμείνει η άγκυρα σταθερότητας στην ευρωζώνη για ένα ισχυρό ευρώ.  
Ο Draghi υπεραμύνθηκε ακόμη την άποψη ότι είναι απαραίτητη η εποπτεία των εθνικών προϋπολογισμών των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι η νομισματική ένωση δεν μπορεί να αντέξει μόνιμα εσωτερικά ελλείμματα.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο επικεφαλής της ΕΚΤ, σε ολόκληρη την Ευρώπη λαμβάνει χώρα μία ουσιαστική συζήτηση σχετικά με το μέλλον του ευρώ, ενώ πολλοί είναι εκείνοι οι πολίτες που δεν εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τις αποφάσεις που λαμβάνονται από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Αυτό, σύμφωνα με τον Draghi, οφείλεται στο γεγονός ότι οι επιλογές που προσφέρονται είναι δυαδικές: Είτε πρέπει να επιστρέψουμε στο παρελθόν, είτε να κινηθούμε προς την δημιουργία των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης.
Ο στόχος του ευρώ παραμένει έως σήμερα να ανυψώσει το κύρος της Ευρώπης, όχι μόνο οικονομικά και πολιτικά, αλλά στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης. Οι διαβουλεύσεις που λαμβάνουν χώρα για το ευρώ, γίνονται επειδή ακριβώς η ευρωζώνη δεν έχει ακόμη πετύχει ως ενιαία πολιτεία. Το ευρώ ξεκίνησε ως ένα «νόμισμα χωρίς κράτος» με στόχο να διατηρήσουν τα κράτη-μέλη την ποικιλομορφία και την κυριαρχία τους.
Όμως, σύμφωνα με τον Draghi, όπως αποδεικνύουν τα πρόσφατα γεγονότα έχουν δείξει, αυτό το θεσμικό πλαίσιο άφησε την ευρωζώνη χωρίς τα απαραίτητα εφόδια για την εξασφάλιση οικονομικών πολιτικών και την αποτελεσματική διαχείριση των κρίσεων.
Ο ίδιος εκτιμά πως τώρα είναι απαραίτητη μία νέα αρχιτεκτονική για την ζώνη του ευρώ για να δημιουργηθεί μία βιώσιμη ευημερία σε όλα τα κράτη-μέλη, και ειδικά στη Γερμανία, η επιτυχία της οποίας είναι ριζωμένη στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία. Για να συνεχίσει λοιπόν να ευημερεί η Γερμανία πρέπει να παραμείνει άγκυρα σταθερότητας.
Ωστόσο, υπογραμμίζει ο κεντρικός τραπεζίτης, δεν απαιτείται πρώτα η πολιτική ενοποίηση της ευρωζώνης, υποστηρίζοντας ότι η οικονομική ενοποίηση και η πολιτική ενοποίηση μπορούν να αναπτυχθούν παράλληλα. Η νομισματική ενοποίηση συνεπάγεται, σύμφωνα με τον ίδιο, την από κοινού λήψη αποφάσεων σε υψηλότερο βαθμό.
Τέλος, ο Draghi αναφερόμενος σε εκείνους που έκαναν λόγο για επιστροφή στα εθνικά νομίσματα και ιδιαίτερα καταφέρθηκαν εναντίον της Ελλάδας, σημειώνει ότι παρανοούν την σημασία της ευρωζώνης. Αυτό που χρειάζεται είναι μία σταδιακή, δομημένη προσπάθεια για την ολοκλήρωση της ευρωζώνης. Αυτό θα δώσει στο ευρώ τα σταθερά θεμέλια που του αξίζουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης