Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Σε ΦΠΑ και πετρέλαιο θέρμανσης "πατάει" η κυβέρνηση για τα έσοδα

Σε ΦΠΑ και πετρέλαιο θέρμανσης
Την  αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13% μελετά η κυβέρνηση.
Πρόκειται για τον συντελεστή που επιβαρύνει σήμερα το σύνολο των τροφίμων, των προϊόντων και των υπηρεσιών με το οικονομικό επιτελείο να κάνει σχέδια αναπροσαρμογής του φόρου έως και δύο ποσοστιαίες μονάδες.
Η αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ είναι ένα από τα πολλά σενάρια που εξετάζει ο Γιώργος Παπακωνσταν τίνου με τους συνεργάτες τους για την ενδυνάμωση των φορολογικών εσόδων.
Κατά τις πληροφορίες, έχει ήδη αποκλεισθεί το σενάριο του ενιαίου ΦΠΑ 15% αφού στο υπουργείο Οικονομικών εκτίμησαν ότι το μέτρο δεν θα καταφέρει να φέρει στα ταμεία το ποσό του 1 δις. ευρώ που προβλέπει το Μνημόνιο.
Να σημειωθεί ότι έχει ήδη «παγώσει» το σχέδιο της μετάταξης για το 30% των προϊόντων  από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 11% στον υψηλό 23% αφού όπως διεμήνυσαν  στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου  παραγωγικοί και κοινωνικοί φορείς η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου θα ήταν καταστροφικό για την ανάπτυξη.
Προκειμένου να καλυφθεί το 1 δισ. ευρώ που προβλεπόταν να εισπραχθεί το 2011 από το συγκεκριμένο μέτρο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναζητεί νέες πηγές εσόδων που δεν θα «τσακίζουν» την αγορά  αφού η μετάταξη θα αφορούσε: τα είδη που προσφέρονται σε εστιατόρια και καφετέριες, τις υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης παλαιών κατοικιών καθώς και αυτές που παρέχουν υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές κ.λπ., τις υπηρεσίες που παρέχουν οι τουριστικές επιχειρήσεις, τα εισιτήρια κινηματογράφων, συναυλιών, αθλητικών εκδηλώσεων, τα τρόφιμα πολυτελείας, τα λουλούδια, οι επιδιορθώσεις και  οι μετατροπές ενδυμάτων και υφασμάτινων ειδών οικιακής χρήσης κλπ.
Στο πακέτο των μέτρων για την τόνωση των εσόδων περιλαμβάνεται και το σχέδιο για την ενοποίηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης το οποίο αποτελεί το βασικό εναλλακτικό σενάριο για την αντιστάθμιση του μέτρου των μετατάξεων προϊόντων και υπηρεσιών στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23% το οποίο πάγωσε προκειμένου να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα.
Η κατάργηση του φθηνού πετρελαίου θα συνδυαστεί με την παροχή επιδόματος θέρμανσης που θα γίνει βάσει κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων.
Η πρώτη δόση του επιδόματος θέρμανσης μελετάται να συμπέσει με την πρώτη παραγγελία πετρελαίου θέρμανσης.
Η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου. Εναλλακτικά η κυβέρνηση εξετάζει να υπάρξει μεγαλύτερη έκπτωση στο φυσικό αέριο, από 20% που είναι σήμερα να φθάσει στο 40%.

Μ. Χριστοδούλου

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης