Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Δώδεκα επιβαρύνσεις φέρνει η νέα αύξηση των αντικειμενικών τιμών - Σενάρια για εσπευσμένη εφαρμογή κάνει η κυβέρνηση

   Δώδεκα επιβαρύνσεις φέρνει η νέα αύξηση των αντικειμενικών τιμών - Σενάρια για εσπευσμένη εφαρμογή κάνει η κυβέρνηση
Δώδεκα φωτιές σε ιδιοκτήτες, ενοικιαστές, κληρονόμους και αγοραστές «ανάβει»  η αναγγελθείσα αύξηση των αντικειμενικών στο ύψος των αγοραίων τιμών των ακινήτων.
Η πρόβλεψη του Μνημονίου για μία ενιαία τιμή στα ακίνητα ( σ.σ. από την στιγμή που θα υπάρξει εξίσωση των τιμών) φέρνει νέους πελάτες στην Εφορία  και αυξάνει τις κρατικές εισπράξεις τπου πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο.
Λόγω της υστέρησης που παρατηρείται στα έσοδα  στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν οι νέες αντικειμενικές να ισχύσουν νωρίτερα από την 1η Ιαναουρίου του 2011 που ορίζει το Μνημόνιο.
Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη ως επικρατέστερος μήνας εφαρμογής των νέων τιμών είναι ο Νοέμβριος, όταν δηλαδή η Ελλάδα θα δίνει τις δεύτερες εξετάσεις  στην Τρόικα προκειμένου να πάρει την τρίτη δόση των 9 δισ. ευρώ.
Η εσπευσμένη εφαρμογή των τιμών υπολογίζουν οι επιτελείς επί της οδού Νίκης ότι θα φέρει ένα πρώτο «κύμα» πολιτών στις Εφορίες οι οποίοι θα σπεύσουν να κλείσουν εκκρεμμότητες που έχουν με τα ακίνητα πριν «τσιμπήσουν» οι τιμές και αυξηθούν οι συναφείς φόροι.
Η αναπροσαρμογή που σε μεσοσταθμικά επίπεδα  θα είναι της  τάξης του 25% με 30% ενώ για κάποιες περιοχές της χώρας οι αυξήσεις που θα γίνουν στις τιμές θα φθάσουν ακόμη και το 70% - 80% θα προκαλέσει σωρεία νέων ανατιμήσεων σε μια σειρά από φόρους, όπως είναι ο φόρος Μεγάλης  Ακίνητης Περιουσίας και οι φόροι δωρεών, κληρονομιών και γονικών παροχών.
Την ανιούσα θα πάρουν επίσης και τα τιμολόγια της ΔΕΗ μέσω του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, τα έξοδα δικηγόρου, συμβολαιογράφου και υποθηκοφύλακα , ενώ αρκετοί θα είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα «στροβιλιστούν» στα γρανάζια των τεκμηρίων διαβίωσης.
Οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών θα κάνουν ακριβότερη και την πρώτη κατοικία η οποία σήμερα είναι αφορολόγητη μέχρι του ποσού των 200.000 ευρώ για τον άγαμο και των 250.000 ευρώ για τον έγγαμο.
Στο ντόμινο των επιβαρύνσεων θα βρεθούν και οι νεόδμητες δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες λόγω της εφαρμογής.
Ανοδικά θα κινηθούν ο φόρος εισοδήματος επί των ενοικίων που δεν μπορεί να είναι χαμηλότερος από το 3,5% της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων καθώς και ο συμπληρωματικός φόρος 1,5%-3% επί των μισθωμάτων.       
Για να μην καταρρεύσει η κτηματαγορά στο υπουργείο Οικονομικών μελετούν  οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών να συνοδευθούν από διορθωτικές κινήσεις.  Όπως:
·         Αυξήσεις στα αφορολόγητα για αγορά πρώτης κατοικίας αλλά και σε αυτά που προβλέπει η κλίμακα του ΦΜΑΠ.
-          Μειώσεις στους εμπορικούς συντελεστές έτσι ώστε να μην επηρεαστούν οι αντικειμενικές αξίες των επαγγελματικών ακινήτων που έχουν πληγεί από την κρίση.
Από την αύξηση των αντικειμενικών τιμών η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει έσοδα 400 εκατ. ευρώ το 2011 και 200 εκατ. ευρώ το 2012.    
Αναλυτικότερα, οι δώδεκα φόροι  και τέλη  που επιβαρύνουν την κατοχή και την απόκτηση ενός  ακινήτου και θα επηρεαστούν από την αύξηση των αντικειμενικώνη τιμών είναι οι εξής:   
1.  Ο φόρος εισοδήματος επί των ενοικίων. Τα ποσά των μισθωμάτων δεν μπορεί να δηλώνονται χαμηλότερα από το 3,5% της αντικειμενικής αξίας των εκμισθούμενων ακινήτων. Συνεπώς, η άνοδος των αντικειμενικών αξιών θα σημάνει ταυτόχρονα και την αύξηση των ελαχίστων ορίων δηλωτέων μισθωμάτων και συνακόλουθα την πρόσθετη επιβάρυνση χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων.2. Τα τεκμήρια για κατοικίες. Με βάση τις νέες αυξημένες τιμές ζώνης θα προσδιοριστούν τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες (κύρια, δευτερεύουσα, εξοχική). Χιλιάδες φορολογούμενοι που κατέχουν κατοικίες σε περιοχές στις οποίες σήμερα η αντικειμενική αξία ανά τετραγωνικό μέτρο είναι χαμηλότερη των 2.800 ευρώ, αναμένεται να επιβαρυνθούν με "αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης" αυξημένες κατά 40% σε κάθε περίπτωση κατά την οποία η νέα αντικειμενική αξία ανά τ.μ., η οποία θα προκύψει μετά την αύξηση που θα επιβάλει το υπουργείο Οικονομικών είναι μεγαλύτερη από το όριο των 2.800 ευρώ. Κι αυτό διότι η νέα φορολογική νομοθεσία προβλέπει ότι οι "αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης" προσαυξάνονται κατά 40% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές, όπου η αντικειμενική αξία ανά τ.μ. μέτρο είναι μεγαλύτερη από 2.800 ευρώ. Αυξημένες αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης θα προκύψουν και για ιδιοκτήτες κατοικιών σε περιοχές όπου οι σημερινές αντικειμενικές τιμές είναι λίγο χαμηλότερες των 5.000 ευρώ ανά τ.μ. και με τις αυξήσεις που θα επιβάλει το υπουργείο Οικονομικών θα υπερβούν το όριο αυτό.
3. Το συμπληρωματικό φόρο επί των μισθωμάτων. Ο φόρος αυτός επιβάλλεται με συντελεστή 1,5% επί των ενοικίων που εισπράττονται ή επί των τεκμαρτών μισθωμάτων που προκύπτουν από οικοδομές με εμβαδό μέχρι 300 τετραγωνικά μέτρα. Για οικοδομές άνω των 300 τ.μ. ο συμπληρωματικός φόρος επιβάλλεται με συντελεστή 3%. Η αύξηση του φόρου αυτού θα σημειωθεί από το 2012, λόγω της αύξησης των δηλωτέων μισθωμάτων του 2011.
4.  Τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων. Κάθε φορά που μεταβιβάζεται με επαχθή αιτία (πώληση) ένα ακίνητο ο αγοραστής του επιβαρύνεται με τον φ.μ.α. Ο φόρος αυτός υπολογίζεται με συντελεστή 8% στα πρώτα 20.000 ευρώ της αντικειμενικής αξίας κάθε ακινήτου και με συντελεστή 10% για το τμήμα της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου πάνω από τα 20.000 ευρώ. Σε περίπτωση αγοράς πρώτης κατοικίας από άγαμο φορολογούμενο ισχύει αφορολόγητο όριο 200.000 ευρώ και συντελεστής 10% για το υπερβάλλον τμήμα της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Σε περίπτωση που ο αγοραστής είναι έγγαμος ισχύει αφορολόγητο όριο 250.000 ευρώ. Το ισχύον αφορολόγητο προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα προστατευόμενα τέκνα του αγοραστή και κατά 30.000 ευρώ για κάθε ένα από το τρίτο και τα επόμενα.
5.  Τον ΦΠΑ που επιβαρύνει τις μεταβιβάσεις νεόδμητων οικοδομών. Σε κάθε περίπτωση πώλησης νεόκτιστου διαμερίσματος ή νεόκτιστης μονοκατοικίας, που δεν προορίζεται για πρώτη κατοικία του αγοράστη, η τελική τιμή πώλησης επιβαρύνεται με ΦΠΑ 23%, ο οποίος υπολογίζεται συνήθως επί της αντικειμενικής αξίας του πωλούμενου ακινήτου.
6.  Τον φόρο κληρονομιάς ακινήτων. Σε περίπτωση κληρονομιάς ακίνητης περιουσίας από γονέα σε τέκνο ή από τον έναν σύζυγο στον άλλο ισχύει αφορολόγητο όριο αξίας ύψους 150.000 ευρώ και συντελεστές φόρου 1% για το τμήμα της αξίας της περιουσίας από τις 150.001 μέχρι τις 300.000 ευρώ, 5% για το τμήμα της αξίας από τις 300.001 μέχρι τις 600.000 ευρώ και 10% για το τμήμα της αξίας του ακινήτου άνω των 600.000 ευρώ. Για κληρονομιά που περιέρχεται σε ανηψιό, θείο, γαμπρό, νύφη, πεθερό ή πεθερά του κληρονομούμενου, ισχύει αφορολόγητο όριο 30.000 ευρώ και συντελεστές κλιμακούμενοι από 5% έως 20% για το τμήμα της αξίας της περιουσίας πάνω από τις 30.000 ευρώ. Σε περίπτωση κληρονομιάς πρώτης κατοικίας ισχύουν αφορολόγητα όρια ίδια με αυτά που προβλέπονται στη φορολογία μεταβίβασης ακινήτων.
7.  Τον φόρο δωρεάς ακινήτων. Σε περίπτωση δωρεάς ακινήτου από τον έναν σύζυγο στον άλλο ο φόρος υπολογίζεται με το ίδιο αφορολόγητο και με την ίδια κλίμακα συντελεστών που ισχύουν στον φόρο για κληρονομιά από τον ένα σύζυγο στον άλλο. Σε περίπτωση δωρεάς ακίνητης περιουσίας προς ανηψιό, θείο, γαμπρό, νύφη, πεθερό ή πεθερά του δωρεοδότη, ο φόρος δωρεάς υπολογίζεται με το ίδιο αφορολόγητο και την ίδια κλίμακα συντελεστών που ισχύουν στον φόρο κληρονομιάς προς τις ίδιες κατηγορίες συγγενών. Σε περίπτωση δωρεάς πρώτης κατοικίας ισχύουν αφορολόγητα όρια ίδια με αυτά που προβλέπονται στη φορολογία μεταβίβασης ακινήτων.
8. Τον φόρο γονικής παροχής ακινήτων. Σε περίπτωση δωρεάς εν ζωή από γονέα σε τέκνο, δηλαδή σε περίπτωση γονικής παροχής, ισχύει αφορολόγητο όριο αξίας ύψους 150.000 ευρώ και συντελεστές φόρου 1% για το τμήμα της αξίας από τις 150.001 μέχρι τις 300.000 ευρώ, 5% για το τμήμα της αξίας από τις 300.001 μέχρι τις 600.000 ευρώ και 10% για το τμήμα της αξίας του ακινήτου άνω των 600.000 ευρώ. Σε περίπτωση γονικής παροχής πρώτης κατοικίας ισχύουν αφορολόγητα όρια κλιμακούμενα ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του τέκνου. Τα αφορολόγητα είναι ίδια με αυτά που προβλέπονται στη φορολογία μεταβίβασης ακινήτων.
9. Τον φόρο ακίνητης περιουσίας. Ο νέος ΦΑΠ επιβάλλεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,1% έως 1% στη συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίου πόλεων οικοπέδων που κατέχει κάθε φορολογούμενος την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους, εφόσον η αξία αυτή υπερβαίνει το όριο των 400.000 ευρώ. Πολλοί φορολογούμενοι με ακίνητα αυτών των κατηγοριών των οποίων η συνολική αντικειμενική αξία είναι σήμερα χαμηλότερη των 400.000 ευρώ και συνεπώς απαλλάσσονται σήμερα από το φόρο αυτό, με τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών θα βρεθούν να κατέχουν περιουσία αξίας άνω των 400.000 ευρώ και θα υπαχθούν στον ΦΑΠ.
10. Το τέλος ακίνητης περιουσίας. Το ΤΑΠ υπολογίζεται με συντελεστές 0,025%-0,035% επί του γινομένου που προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της αντικειμενικής αξίας ανά τετραγωνικό μέτρο, επί τα τετραγωνικά μέτρα και επί τον συντελεστή παλαιότητας. Επιβαρύνει μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ  κάθε πολίτη που χρησιμοποιεί κατοικία ή επαγγελματική στέγη, είτε είναι ιδιοκτήτης είτε ενοικιαστής.
11. Τα τέλη και τα δικαιώματα υπέρ δικηγόρων και συμβολαιογράφων. Τα τέλη αυτά επιβάλλονται κατά τη σύνταξη συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων. Υπολογίζονται με συνολικό συντελεστή 1,5%-2% περίπου επί της αντικειμενικής αξίας κάθε μεταβιβαζόμενου ακινήτου.
12. Τα δικαιώματα υπέρ υποθηκοφυλάκων, που επιβάλλονται κατά τη μεταγραφή των συμβολαίων. Σε κάθε μεταβίβαση ακινήτου, το δικαίωμα του αμίσθου υποθηκοφύλακα ισούται με 0,3% επί της αναγραφόμενης στο συμβόλαιο αξίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης