Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Στα 3,5 δισ. ευρώ η "τρύπα" στα έσοδα το οκτάμηνο - "Πράσινο φως" για τη δεύτερη δόση- Handelsblatt: Στο επίκεντρο η φορολογία

Στα 3,5 δισ. ευρώ η
Στο ιλιγγιώδες ποσό των 3,5 δις. ευρώ διαμορφώνεται η «τρύπα» των εσόδων στα κρατικά ταμεία στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2010.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα το bankingnews.gr  στο πρώτο οκτάμηνο του έτους η αύξηση που σημειώνουν  οι κρατικές εισπράξεις είναι μόλις 3,2% έναντι στόχου 13,2% που προέβλεπε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης....
«Αγκάθι» παραμένει ο ΦΠΑ τα έσοδα του οποίου αυξάνουν με ρυθμό μόλις 1,6%, στα 11,545 δισ. ευρώ από 11,360 δις. ευρώ το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα.
Κι ενώ στα πετρελαιοειδή ο ΦΠΑ παρουσιάζει θετική πορεία αυξάνοντας με ρυθμό κάτι πάνω από 32% και στις λοιπές συναλλαγές 7,9%, η πορεία είναι τελείως διαφορετική στη λιανική, δηλαδή από το κίνημα των αποδείξεων, όπου καταγράφεται  μείωση 2,7%.
Όλα αυτά  έχουν σαν αποτέλεσμα η «τρύπα» στα κρατικά ταμεία  να φθάνει τα  3,5 δις. ευρώ βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων του προϋπολογισμού.
Στο υπουργείο Οικονομικών  έχουν θορυβηθεί με το μέγεθος της υστέρησης των εσόδων , κάτι για το οποίο ανησυχεί και η τρόικα που θεωρεί αβέβαιο αν τελικά συγκεντρωθούν οι εισπράξεις των 54,46 εκατ. ευρώ.

Εγκρίθηκε η δεύτερη δόση του δανείου για την Ελλάδα

Στο μεταξύ, όπως αναμενόταν και όπως αποφάσισε σήμερα το Ecofin, εγκρίθηκε η εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου βάσει του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Τα 9 δισεκατομμύρια της δεύτερης δόσης θα περάσουν στα ταμεία της χώρας μεταξύ 13 και 15 Σεπτεμβρίου. Το Ecofin αναμένεται να θέσει υπόψη του Υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου στη σημερινή συνεδρίαση τους όρους και τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση της επόμενης -τρίτης- δόσης στις αρχές του 2011.

Handelsblatt: «Η ελληνική οικονομία θέλει και δεν θέλει να πάρει μπρος»

‘Η Αθήνα χαλαρώνει την επιβολή νέων φόρων’, τιτλοφορείται άρθρο της εφημερίδας Handelsblatt, το οποίο αναφέρεται στην φορολογική πολιτική του Υπουργού Οικονομικών. Τα έσοδα παραμένουν κάτω από το όριο των προσδοκιών, αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου αντιδρά τώρα με διορθωτικές κινήσεις όσον αφορά τη φορολογική πολιτική. «Η ελληνική οικονομία θέλει και δεν θέλει να πάρει μπρος», επισημαίνεται.
Οι σκέψεις του υπουργείου Οικονομικών είναι να μην υπάρξει νέα αύξηση της φορολογίας με στόχο να καταπολεμηθεί η ύφεση, ενώ “αγκάθι” αποτελεί και η νέα άνοδος των τιμών μετά την αύξηση του πληθωρισμού κατά 5,5%, το πιο υψηλό ποσοστό εδώ και 13 χρόνια. Η σχεδιαζόμενη αύξηση του ΦΠΑ θα εξασθενούσε ακόμη περισσότερο την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στις μειώσεις μισθών, καθώς σχεδόν ένα εκατομμύριο δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να αντέξουν έως και 20% μειώσεις στους μισθούς τους, ενώ και οι συντάξεις μειώνονται ή παγώνουν.
Το άρθρο τονίζει πως η ελληνική κυβέρνηση έχει μικρά περιθώρια για μείωση της φορολογίας, μια και τα δημόσια έσοδα είναι πολύ πιο χαμηλά από τα όρια που είχε θέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η ΕΕ για το πρόγραμμα εξυγίανσης.

Μ. Χριστοδούλου

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης