Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ριζικές αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος, ακινήτων και ΦΠΑ προωθεί η κυβέρνηση - Εκτεταμένο «λίφτινγκ» και στο Ποινολόγιο της Εφορίας – «Φωτιές» στα νοικοκυριά βάζει η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης

Ριζικές αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος, ακινήτων και ΦΠΑ προωθεί η κυβέρνηση - Εκτεταμένο «λίφτινγκ» και στο Ποινολόγιο της Εφορίας – «Φωτιές» στα νοικοκυριά βάζει η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης
Την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων θα προβλέπει νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση τον Οκτώβριο στην Βουλή. Θα είναι το πρώτο από τα τρία σχέδια νόμου που ετοιμάζουν στο υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος.
Με τα άλλα δύο που θα ακολουθήσουν προωθούνται εκτεταμένες αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος, ακινήτων και ΦΠΑ.
«Λίφτινγκ» θα δεχθεί και υφιστάμενο καθεστώς των προστίμων αφού πρόθεση της κυβέρνησης είναι η πλήρης αναμόρφωση του Ποινολογίου της Εφορίας
Πρόθεση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη είναι να μειωθούν τα υφιστάμενα εξοντωτικά πρόστιμα της Εφορίας που ενεργοποιούνται για τις περιπτώσεις: της  μη υποβολής φορολογικής δήλωσης και ΦΠΑ ή ανακριβούς δήλωσης, ή εκπρόθεσμης υποβολής κλπ.
Όπως έχει διαπιστωθεί πολλά από αυτά τα χρηματικά πρόστιμα  δεν μπορεί να τα  εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών εξαιτίας της αδυναμίας των πολιτών να πληρώσουν τις  συγκεκριμένες φορολογικές ποινές και μάλιστα σε εποχές σαν τις σημερινές που η κρίση και τα υπόλοιπα «χαράτσια» του Μνημονίου έχουν γονατίσει τους Έλληνες φορολογούμενους.
Όλος ο σχεδιασμός της κυβέρνησης με τις αλλαγές στη φορολογία τέθηκε χθες επί τάπητος σε σύσκεψη που είχε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης με τους εκπροσώπους των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά. Από τη Νέα Δημοκρατία στη συνάντηση ήταν ο Α. Βεζυρόπουλος και ο Α. Παναγόπουλος, από το ΠΑΣΟΚ ήταν ο Α. Μακρυπίδης και από τη Δημοκρατική Αριστερά ο Σ. Παπαθανασίου.
Στη χθεσινή συνάντηση συζητήθηκε επίσης και το θέμα της εξίσωση του φόρου μεταξύ του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. Η κουβέντα αφορούσε κυρίως στο επίδομα θέρμανσης όπου προτάθηκε να θεσπιστούν τέσσερα κριτήρια. Τα κριτήρια αυτά θα είναι γεωγραφικά, εισοδηματικά, ποσοτικά (επιφάνεια κατοικίας) και κοινωνικά (μέγεθος νοικοκυριού κλπ).
Το επίδομα προτάθηκε να δοθεί σε δύο δόσεις, δηλαδή να γίνει μια προκαταβολή στην αρχή της χειμερινής περιόδου και να δοθεί η δεύτερη δόση στα μέσα της, δηλαδή τον Ιανουάριο ή το Φεβρουάριο.
Τα υπόλοιπα θέματα της «ατζέντας» με τις αλλαγές στην φορολογική νομοθεσία είχαν ως εξής:
•             ΚΒΣ: Με βάση το σχεδιασμό που έχει γίνει, ορισμένες διατάξεις του ΚΒΣ θα ενσωματωθούν στο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ενώ ειλημμένη είναι η απόφαση να καταργηθεί πλήρως η θεώρηση βιβλίων και στοιχείων για όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.  
•             Ποινολόγιο: Οι εκπρόσωποι των κομμάτων ενημερώθηκαν από τον κ. Μαυραγάνη για την πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει δραστικά τα φορολογικά πρόστιμα καθώς και τις εξοντωτικές ποινές προκειμένου να δοθεί η ουσιαστική δυνατότητα στους φορολογούμενους να τα πληρώνουν.
•             Ακίνητα: Οι αλλαγές στους φόρους των ακινήτων θα έρθουν με το δεύτερο νομοσχέδιο που θα έρθει το Νοέμβριο στη Βουλή. Με το νομοσχέδιο αυτό πρόκειται να θεσπιστεί ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα, στον οποίο θα συγχωνευθεί ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας και το έκτακτο τέλος μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Χθες κατά τη σύσκεψη υπήρξε έντονος προβληματισμός από την πλευρά των εκπροσώπων των κομμάτων για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να φορολογηθούν τα αγροτεμάχια που δεν ανήκουν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες προκειμένου να φορολογηθούν οι εκτός σχεδίου εκτάσεις που έχουν αξία οικοπέδου. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των κομμάτων ζήτησαν να μην φορολογηθούν οι αγροί που δεν ανήκουν σε αγρότες και η εμπορική τους αξία είναι πολύ χαμηλή.
•             Εισόδημα: Τις αλλαγές στο εισόδημα θα προβλέπει το τρίτο νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή θα είναι και το πιο καθοριστικό καθώς θα αφορά στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Το νομοσχέδιο αυτό θα έρθει στη Βουλή μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2013 και πριν την κατάθεσή του θα προηγηθεί διαβούλευση διάρκειας τουλάχιστον δυο μηνών. Με το νομοσχέδιο θα επέλθει σημαντική μείωση των φοροαπαλλαγών ενώ συζητήθηκε και η θέσπιση του λεγόμενου αμερικάνικου συστήματος φορολόγησης, το οποίο προσδιορίζει το εισόδημα βάσει του συστήματος έσοδα μείον έξοδα. Με το σύστημα αυτό αναγνωρίζονται όλες οι δαπάνες των φορολογούμενων και αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα. Το υπόλοιπο θα φορολογείται με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα η οποία θα θεσπιστεί και θα έχει σημαντικά λιγότερα κλιμάκια από τη σημερινή.
Την επόμενη Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των εκπροσώπων των κομμάτων με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης