Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Τι μας δίδαξε η αύξηση κεφαλαίου του Ιουλίου του 2009 της Εθνικής – Τι θα συμβεί στη νέα αύξηση

Τι μας δίδαξε η αύξηση κεφαλαίου του Ιουλίου του 2009 της Εθνικής  – Τι θα συμβεί στη νέα αύξηση
Τι μας δίδαξε η παρελθούσα αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής τράπεζας του Ιουλίου του 2009 ύψους 1,247 δις ευρώ στα 11,30 ευρώ η οποία ήταν εγγυημένη όπως η τωρινή προσπάθεια κεφαλαιακής ενίσχυσης σε σχέση με την συμπεριφορά της μετοχής;
Η μετοχή από τότε που ανακοινώθηκε το σχέδιο έως την ολοκλήρωση της έφθασε σε μεγάλο βαθμό να διαπραγματεύεται κοντά στην τιμή της αύξησης κεφαλαίου...

Αρχικά οι ανάδοχοι είχαν στηρίξει εκείνη την περίοδο, ωστόσο όσο πλησίαζε ο χρόνος υλοποίησης της αύξησης κεφαλαίου η μετοχή στο ΧΑ έτεινε να συγκλίνει προς την τιμή της αύξησης κεφαλαίου.
Τα τωρινά δεδομένα είναι διαφορετικά.
Τότε η αύξηση υλοποιήθηκε στα 11,3 ευρώ και η νέα αύξηση στα 5,2 ευρώ δηλαδή πολύ κοντά στην ονομαστική αξία τα 5 ευρώ.
Το χειρότερο σενάριο για την Εθνική είναι τα 8 ευρώ ένας ρεαλιστικός στόχος τα 8,80 με 8,60 ευρώ και μόνο με παρέμβαση τεχνικού χαρακτήρα  να βρεθεί πάνω από τα  11 ευρώ.
Αν αξιολογηθεί τι ακριβώς είχε συμβεί στην παρελθούσα αύξηση με καλύτερους όρους και συγκριθεί με την νέα αύξηση που σχεδιάζεται τότε προκύπτει το συμπέρασμα ότι φυσιολογική είναι η εξέλιξη υποχώρησης της μετοχής προς τα 8,80 με 8,60 ευρώ  ή ακόμη και χαμηλότερα προς τα 8 ευρώ. Ο ρεαλιστικός στόχος πάντως βρίσκεται πέριξ των 8,80 - 8,60 ευρώ.
Ωστόσο οι καιροί έχουν αλλάξει και οι κινήσεις εντυπώσεων από τους αναδόχους μπορεί να είναι μελετημένες και μη προβλέψιμες ως προς το ύψος αλλά αναμενόμενες ως προς την εκδήλωση τους. Άρα ενώ η λογική λέει 8,80 ευρώ οι ανάδοχοι μάλλον ετοιμάζουν παιχνίδι σικέ στην μετοχή της Εθνικής.

Οι όροι της αύξησης και του ομολογιακού

Από το ομολογιακό μετατρέψιμο σε μετοχές Εθνικής υπέρ των παλαιών μετόχων 1,184 δις ευρώ με σχέση 3 μετατρέψιμες ομολογίες για κάθε 8 κοινές μετοχές στην τιμή των 5,20 ευρώ.
Από την αύξηση κεφαλαίου με κοινές μετοχές θα συγκεντρώσει 631 εκατ ευρώ με την έκδοση 121,4 εκατ μετοχών στην τιμή των 5,2  ευρώ.
Η αναλογία 1 νέα για κάθε 5 παλαιές μετοχές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης