Τελευταία Νέα
Ελλάδα

ΔΝΤ: Εντυπωσιακή η πρόοδος της Ελλάδας - Στήριξη των τραπεζών από ΕΚΤ και ΤΧΣ

ΔΝΤ: Εντυπωσιακή η πρόοδος της Ελλάδας - Στήριξη των τραπεζών από ΕΚΤ και ΤΧΣ
Ενέκρινε την εκταμίευση της δεύτερης δόσης δανείου ο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) μετά την ολοκλήρωση του πρώτου ελέγχου της οικονομίας της Ελλάδας. Το ύψος της δόσης που θα καταβάλει το ΔΝΤ ανέρχεται σε 2,57 δισ. ευρώ, και είναι μέρος του πακέτου που εγκρίθηκε στις 9 Μαΐου.
Στην έκθεση του αναπληρωτή γενικού διευθυντή του ΔΝΤ, Murilo Portugal, αναφέρεται ότι η Ελλάδα έχει κάνει μία καλή αρχή με το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, ενώ επισημαίνει ότι έχουν αρχίσει να φαίνονται αποτελέσματα. Όλα τα ποσοτικά κριτήρια έως το τέλος Ιουνίου έχουν επιτευχθεί και οι σημαντικές δομικές μεταρρυθμίσεις είναι μπροστά από το πρόγραμμα, ενώ εντυπωσιακή είναι και η πρόοδος σε δομικές μεταρρυθμίσεις.
Ο κ. Portugal προειδοποιεί ότι η ρευστότητα στις τράπεζες παραμένει ακόμη πολύ μικρή, αλλά βρίσκεται σε διαχειρίσιμα επίπεδα, στηριζόμενη από την ΕΚΤ και το κυβερνητικό πρόγραμμα εγγυήσεων. Το νέο ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας παρέχει σημαντική στήριξη στην κεφαλαιακή επάρκεια,” τονίζει.
Η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και η ώθηση για την ανάπτυξη είναι σε κρίσιμο επίπεδο. Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί τώρα στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, την προώθηση της απορρύθμισης, την εξάλειψη των εμποδίων για τον τουρισμό και το λιανικό εμπόριο, όπου οι δυνατότητες της ανάπτυξης παραμένουν υψηλές. Οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα και και το εργασιακό βαίνουν καλώς.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι σε διαφορετικό σημείωμα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο  αναφέρει σε ένα σημείωμα υπ΄όψιν των χωρών της Ομάδας των Είκοσι (G20) πως η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα συνεχιστεί, αλλά θα εξασθενίσει από τώρα έως το τέλος του έτους και στο πρώτο εξάμηνο του 2011.
"Το δημόσιο χρέος που ωριμάζει στις ευάλωτες οικονομίες της ζώνης του ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του 2010 και το 2011 ξεπερνά τα 400 δισεκατομμύρια δολάρια", υπολόγισε το Ταμείο. "Οι διαταράξεις στις αγορές κρατικών ομολόγων, οι οποίες οφείλονται είτε στην αποτυχία των επιχειρήσεων αναχρηματοδότησης είτε στην έλλειψη κεφαλαίων στον τραπεζικό τομέα, μπορεί να αυξήσουν σημαντικά την πίεση στα δημόσια οικονομικά, να οδηγήσουν σε μία απώλεια εμπιστοσύνης στις αγορές και να προκαλέσουν ένα νέο σημαντικό περιορισμό του προϋπολογισμού των κρατών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, κάτι που μπορεί να υπονομεύσει την παγκόσμια ανάκαμψη", προέβλεψε το Ταμείο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης