Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Γ. Παπανδρέου: Τι είπε για πετρέλαιο θέρμανσης, περαίωση και φορολογία επιχειρήσεων

   Γ. Παπανδρέου: Τι είπε για πετρέλαιο θέρμανσης, περαίωση και φορολογία επιχειρήσεων
Την  μείωση του συντελεστή φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών από το 24% στο 20%  ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο οποίος χαρακτήρισε «καταστροφικό» το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους.
Ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρξει νέο πακέτο μέτρων πέρα από αυτά που προβλέπει το Μνημόνιο, ενώ παράλληλα προετοίμασε το έδαφος για νέα ρύθμιση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
Επίσης,  «πάγωσε» το θέμα της εξίσωσης των φόρων σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, μέχρι ότου βρεθεί ο μηχανισμός αναδιανομής του επιδόματος θέρμανσης σε μεσαία και κατώτερα εισοδηματικά κλιμάκια.
Το μέτρο της μείωσης των συντελεστών στις επιχειρήσεις το οποίο αποσκοπεί στην τόνωση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων  θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2011 και όχι από το 2014 που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.
Τον περιορισμό του φόρου στα αδιανέμητα κέρδη θα προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που καταρτίζει η κυβέρνηση και στο οποίο θα προβλέπεται η εφαρμογή μίας νέας ρύθμισης με σκοπό να κλείσουν οι εκκρεμείς υποθέσεις των τελευταίων ετών.
Το σχέδιο της περαίωσης είχε αποκαλύψει το bankingnews.gr  από τις 10 Αυγούστου 2010 μεταδίδοντας θέμα  το οποίο είχε ως κεντρικό τίτλο «Περαίωση Νο2 για χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες, έρχονται ποινές».
Το δημοσίευμα το οποίο διαψεύστηκε στην αρχή από παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, επιβεβαιώθηκε τώρα από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στα εγκαίνια της ΔΕΘ.
Η νέα περαίωση θα αφορά τις τρεις τελευταίες  χρήσεις 2007 – 2009 ενώ θα είναι υποχρεωτική για όλους τους επιτηδευματίες ακόμη και γι΄ αυτούς που δεν εκμεταλλεύτηκαν τις ευεργετικές διατάξεις της προηγούμενης ρύθμισης (χρήσεις 2000 – 2006).
Επίσης μία δεύτερη ευκαιρία προκειμένου να κλείσουν οριστικά τις φορολογικές εκκρεμότητες του παρελθόντος και συγκεκριμένα της περιόδου 2000-2006 θα έχουν και οι φορολογούμενοι οι οποίοι για διάφορους λόγους βρέθηκαν εκτός της προηγούμενης ρύθμισης.
Σημειώνεται ότι στο τέλος της χρονιάς παραγράφονται οι υποθέσεις που υπάγονται στις χρήσεις των ετών 2000 έως και 2003.
Υπολογίζεται ότι οι εισπράξεις από τη νέα ρύθμιση θα υπερβούν τα 1,2 – 1,3 δισ. ευρώ επιτρέποντας έτσι στην κυβέρνηση να καλύψει την «μαύρη τρύπα» που έχει δημιουργηθεί στα κρατικά ταμεία.
Ο πρωθυπουργός έβαλε «φρένο» στα σενάρια εξίσωσης των φόρων σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.
Όπως τόνισε η εφαρμογή του μέτρου προαπαιτεί ένα μηχανισμό αναδιανομής, ο οποίος δεν υπάρχει και συνεπώς «δεν μπορούμε να το εφαρμόσουμε μέχρι να υπάρχει αυτός ο μηχανισμός. Όταν δημιουργηθεί θα το συζητήσουμε» είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπανδρέου.
Επίσης διέψευσε ότι υπάρχουν πιέσεις για νέες περικοπές μισθών και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι σε ό,τι αφορά στο έλλειμμα «θα φτάσουμε στο στόχο μας στο τέλος του 2010» το οποίο χαρακτήρισε άθλο.
Ερωτηθείς για το «Πώς θα επιτευχθεί ο στόχος του ελλείμματος και για το αν υπάρχουν πρόσθετα μέτρα» απάντησε ότι «Δεν υπάρχουν καινούργια μέτρα. Υπάρχουν αυτά τα οποία αποτυπώνονται στη συμφωνία με το μηχανισμό στήριξης, είπε, και πέρα από εκεί είναι οι προτεραιότητες μας, όπως η Παιδεία».
Να σημειωθεί πάντως ότι στην τρόικα αρέσουν οι αυξήσεις του ΦΠΑ τις θεωρούν «σίγουρες λύσεις» και δεν αποκλείεται στο αμέσως προσεχές διάστημα να υπάρξει και νέα αύξηση συντελεστών είτε του μεσαίου από το 11% στο 13%, είτε του υψηλού από το 23% στο 25%.          
Προς το παρόν η κυβέρνηση βαδίζει με το μνημόνιο και έτσι εκατοντάδες  προϊόντα που σήμερα επιβαρύνονται με τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 11% από την 1η Ιανουαρίου του 2011 θα προαχθούν στον υψηλό 23%. Εξαίρεση θα αποτελέσουν τα τρόφιμα ( σ.σ. όχι όμως για όλα όπως π.χ. το χαβιάρι) και τα φάρμακα.   
Κατά τις πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα είναι έτοιμη η λίστα με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που θα μετακομίσουν στα υψηλά κλιμάκια του φόρου.
Στην κυβέρνηση κρίνουν ως αναγκαίο  την εφαρμογή μέτρου παρά το κύμα της ακρίβειας που θα επιφέρει στην αγορά με ότι αυτό συνεπάγεται για τα ελληνικά νοικοκυριά που δοκιμάζονται ήδη μεσούσης της οικονομικής κρίσης.   
Από την μετάταξη των προϊόντων στον υψηλό συντελεστή 23% στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι θα υποστηριχθεί ο στόχος των εισπράξεων για το 2011 και θα αποκλειστεί η επανάληψη του φετινού φαινομένου με τα έσοδα.
Ο Πρωθυπουργός διέψευσε ακόμη ότι θα υπάρξει νέο «χαράτσι» από τη ΔΕΗ, ενώ χαρακτήρισε «καταστροφικό» το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης