Τελευταία Νέα
Ελλάδα

WSJ: Έκθεση του ΔΝΤ καίει την Ελλάδα για την έλλειψη ανταγωνισμού στην αγορά καυσίμων – Πάνω από 1 δις. δολ. ετησίως η απώλεια για τους Έλληνες καταναλωτές – Διπλάσιο το περιθώριο κέρδους για ΕΛΠΕ και Motor Oil που ελέγχουν το σύνολο της αγοράς

tags :
WSJ: Έκθεση του ΔΝΤ καίει την Ελλάδα για την έλλειψη ανταγωνισμού στην αγορά καυσίμων – Πάνω από 1 δις. δολ. ετησίως η απώλεια για τους Έλληνες καταναλωτές – Διπλάσιο το περιθώριο κέρδους για ΕΛΠΕ και Motor Oil που ελέγχουν το σύνολο της αγοράς
Η έλλειψη ανταγωνισμού στον τομέα της διύλισης πετρελαίου στην Ελλάδα κοστίζει στους καταναλωτές περισσότερο από 1 δισ. δολάρια το χρόνο, σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο επικαλείται η Wall Street Journal και είναι ενδεικτικό των μεγάλων διαρθρωτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ η ελληνική αγορά καυσίμων ελέγχεται σήμερα από δύο μεγάλους Ομίλους (ΕΛΠΕ και Motor Oil), των οποίων τα περιθώρια κέρδους είναι διπλάσσια σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, ενώ ποιαδήποτε προσπάθεια για απελευθέρωση θα συναντήσει την σθεναρή αντίσταση των ιδιοκτητών και των εργαζομένων των δύο διυλιστηρίων, των χονδρεμπόρων αλλά και των τελωνειακών υπαλλήλων.
Παρά την πενταετή ύφεση στην χώρα, την υψηλή ανεργία και τις επανειλημμένες προσπάθειες για το άνοιγμα της αγοράς, οι τιμές στην Ελλάδα παραμένουν πολύ υψηλές – αποτελώντας ένα σημαντικό εμπόδιο για την αποκατάσταση της χαμένης ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης της χώρας. Ένας από τους λόγους, σύμφωνα με το ΔΝΤ και άλλων αναλυτών, είναι ένας συνδυασμός οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις εταιρίες που κυριαρχούν στην ελληνική αγορά και οι αυστηρές ρυθμίσεις που πνίγουν τους ανταγωνιστές τους. Οι προσπάθειες για την απελευθέρωση δεκάδων αγορών στην χώρα, συμπεριλαμβανομένων των νομικών υπηρεσιών και των κρουαζιερόπλοιων έχουν σημειώσει πολύ μικρή πρόοδο.
Η τελευταία εσωτερική έκθεση που εκπονήθηκε από το ΔΝΤ καταγράφει το μεγάλο πρόβλημα της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα αλλά και τα λάθη που στην επιβολή του νόμου, τα οποία επιτρέπουν μεγάλους παίκτες να κυριαρχούν στις αγορές πετρελαίου, ντίζελ και θέρμανσης, βλάπτοντας την οικονομία .
Ερωτηθείς από την εφημερίδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου τόνισε ότι "Η καλύτερη λειτουργία της αγοράς καυσίμων είναι κάτι που θέλουμε να κάνουμε και θα εξετάσουμε κάθε πρόταση σχετικά με το πώς μπορούμε να το καταφέρουμε αυτό» και πρόσθεσε "Ηδη έχουμε εντατικοποιήσει τους ελέγχους μας, γιατί γνωρίζουμε καλά ότι λόγω των υψηλών φόρων, η Ελλάδα έχει τους υψηλότερους φόρους καυσίμων στην Ευρώπη. Οι Έλληνες, λόγω της κρίσης, πληρώνουν πολύ υψηλές τιμές για τη βενζίνη." Ο. κ. Κεδίκογλου πάντως αρνήθηκε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες της έκθεσης λέγοντας ότι το περιεχόμενό του δεν έχει γνωστοποιηθεί στην κυβέρνηση.
Η έκθεση, σύμφωνα με την Wall Street Journal, παρουσιάζει μια σειρά από εμπόδια για την εγκατάσταση ανεξάρτητων παραγωγών φυσικού αερίου από την αγορά καυσίμων του εξωτερικού. Όλοι οι εισαγωγείς πρέπει να διαθέτουν εγκαταστάσεις και τα καύσιμα θα πρέπει να μεταφέρονται μόνο σε μεγάλα ρυμολκούμενα δεξαμενόπλοια. "Αυτό καθιστά αδύνατη για τους ανεξάρτητους σταθμούς φυσικού αερίου τη μεταφορά καυσίμων στην Ελλάδα», αναφέρει η έκθεση.
Το ΔΝΤ αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με το σχέδιο, αλλά επιβεβαίωσε την αυθεντικότητά του.
Τέλος όπως αναφέρεται στην έκθεση «Η ελληνική αγορά είναι εξαιρετικά συγκεντρωμένη και ελέγχεται ουσιαστικά από δύο μεγάλα εγχώρια διυλιστήρια (ΕΛΠΕ και Motor Oil), προσθέτοντας ότι οι χαμηλότερες τιμές των καυσίμων θα μπορούσε να βοηθήσουν στην μείωση του πληθωρισμού στη χώρα περισσότερο από 1%. Επίσης όπως επισημαίνεται τα περιθώρια κέρδους για τα προϊόντα των καυσίμων στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, στην περίπτωση δε του πετρελαίου θέρμανσης, περισσότερο από το διπλάσιο από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Tέλος η έκθεση αναφέρει ότι «οι καταναλωτές και οι παραγωγοί, οι φορολογούμενοι, αλλά και τα βενζινάδικα" θα ωφεληθούν από την ελευθέρωση. Αλλά προειδοποιεί ότι «οι ιδιοκτήτες και οι εργαζόμενοι των δύο διυλιστηρίων, οι χονδρέμποροι καθώς και οι τελωνειακοί υπάλληλοι θα αντισταθούν σθενάρα σε μια πιθανή απελευθέρωση στον τομέα των καυσίμων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης