Τελευταία Νέα
Ελλάδα

«Αγώνας δρόμου» από την κυβέρνηση για να μπορέσει να πάρει την δόση των 31,5 δις. ευρώ – Στις επόμενες μέρες θα πρέπει να κλείσει τις «τρύπες» από τα μέτρα του πακέτου και να ετοιμάσει νέο προϋπολογισμό – Στο 7% το 2012 το δημοσιονομικό έλλειμμα

 «Αγώνας δρόμου» από την κυβέρνηση για να μπορέσει να πάρει την δόση των 31,5 δις. ευρώ – Στις επόμενες μέρες θα πρέπει να κλείσει τις «τρύπες» από τα μέτρα του πακέτου και να ετοιμάσει νέο προϋπολογισμό – Στο 7% το 2012  το δημοσιονομικό έλλειμμα
«Κολασμένη» είναι η εβδομάδα που ξεκινά για την κυβέρνηση, αφού μέχρι την επόμενη Κυριακή που θα ξανάρθουν οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ στην Αθήνα θα πρέπει:

•    Να έχουν εξειδικευθεί με τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας 4 δις. από τα 13,6 δις. μέτρα του πακέτου για τα οποία οι δανειστές εξακολουθούν να έχουν αμφιβολίες ως προς την απόδοση τους. Εκτός από τα περίπου 2 δισ. ευρώ των δαπανών, που στόχος είναι να προέλθουν από τις διαρθρωτικές αλλαγές, οι ξένοι είναι επιφυλακτικοί και ως προς την συμβολή που θα έχουν στο ελληνικό πρόγραμμα παρεμβάσεις ύψους 2 δισ. ευρώ που προέρχονται από το σκέλος των φορολογικών εσόδων.
•    Να έχει ρυθμιστεί το θέμα των εφεδρικών μέτρων (ρήτρες απόκλισης). Πρόκειται για παρεμβάσεις οι οποίες θα προέλθουν από τον «σκληρό πυρήνα» του πακέτου (μισθοί, συντάξεις και επιδόματα) σε περίπτωση που υπάρχουν αποκλίσεις στους δημοσιονομικούς στόχους. Έτσι, εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος του προγράμματος για πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει το 2014 να προχωρήσει σε περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα ( σ.σ. όσα από αυτά γλιτώσουν..)
•    Να έχει ετοιμάσει ένα πρώτο σχέδιο από τον προϋπολογισμό του 2013, το οποίο θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει κατατεθεί την επόμενη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου στην Βουλή. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αυτό θα προβλέπει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2013 θα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που εκτιμούσαν αρχικά κυβέρνηση και Τρόικα. Εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 7% έναντι αρχικής εκτίμησης για 6,4%. Σε βαθιά νερά θα κολυμπήσει και φέτος η Ελλάδα αφού η κάμψη που θα σημειώσει το ΑΕΠ θα ανέλθει στο - 6,4% και στο -3% για το 2013.
Το «πακέτο» των μέτρων αλλά και τα μακροιοκονομικά στοιχεία του νέου προϋπολογισμού θα παρουσιάσει στο Euroworking Group (προπαρασκευαστικό συμβούλιο του Eurogroup, στο οποίο συμμετέχουν υψηλόβαθμα στελέχη των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης) στις 28 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Πάνος Τσακλόγλου.
Θα ακολουθήσει το Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου και εν συνεχεία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 18-19 Οκτωβρίου θα εγκριθεί το αίτημα για επιμήκυνση του Μνημονίου κατά 2 έτη (έως το 2016), αλλά και η δόση των 31,5 δις. ευρώ.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών μέχρι το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου δεν θα ψηφιστούν μέτρα και δεν θα κατατεθεί εφαρμοστικός νόμος.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης