Τελευταία Νέα
Ελλάδα

«Κλείδωσε» η ενιαία φορολογική μεταχείριση για επιχειρήσεις – ελεύθερους επαγγελματίες - «Ασανσέρ» οι φόροι για τα Νομικά Πρόσωπα για να βρεθούν τα 2 δισ. που ζητά η Τρόικα – Στο «απυρόβλητο» αγρότες, μισθωτοί, συνταξιούχοι

«Κλείδωσε» η ενιαία φορολογική μεταχείριση για επιχειρήσεις –  ελεύθερους επαγγελματίες - «Ασανσέρ» οι φόροι για τα Νομικά Πρόσωπα για να βρεθούν τα 2 δισ. που ζητά η Τρόικα – Στο «απυρόβλητο» αγρότες, μισθωτοί, συνταξιούχοι
«Φρένο» στα σενάρια αύξησης της φορολογίας σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες (χαμηλόμισθους) και αγρότες βάζει η κυβέρνηση, η οποία εκτιμά ότι η ήρθε η ώρα των επιχειρήσεων και των επιτηδευματιών να πληρώσουν το «μάρμαρο» της φορολογικής μεταρρύθμισης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το μήνυμα αυτό που εστάλη από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό μεταδόθηκε σε συνάντηση που είχαν την Δευτέρα οι εκπρόσωποι των κομμάτων με τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη.
Στην συνάντηση καθορίστηκαν οι βασικοί άξονες του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος που θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριου του 2013 και θα προβλέπει εκτεταμένες αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος ακινήτων και ΦΠΑ.  
Κατά την διάρκεια αυτής εξετάστηκαν όλα τα δυνατά σενάρια προκειμένου να εξοικονομηθούν τα 2 δισ. ευρώ που ζητά η Τρόικα για την διετία 2013 – 2014 από την φορολογική μεταρρύθμιση.
Ένα από αυτά μάλιστα (το οποίο απορρίφθηκε πριν καλά-καλά  προλάβει να συζητηθεί ως πρόταση ) προέβλεπε ότι μπορούσαν να εξοικονομηθούν έσοδα έως και 140 εκατ. ευρώ από νέους φόρους σε αγρότες (με μια μέση επιβάρυνση δηλαδή έως 200 ευρώ το χρόνο για 700.000 αγρότες).
Το σενάριο αυτό το οποίο μπήκε αμέσως στο συρτάρι από την στιγμή που το Μαξίμου όχι μόνο «έκοψε» κάθε φόρα αύξησης των φόρων για τους συγκεκριμένους υπόχρεους αλλά ζήτησε να μην επιβαρυνθούν ούτε από  τη μετάβαση στο νέο σύστημα φορολόγησης ("έσοδα- έξοδα"). Μάλιστα έχει προταθεί να δοθεί και … επίδομα λογιστή   150 ευρώ κυρίως σε παλαιούς αγρότες μεγάλης ηλικίας, αφού από το 2013 ή 2014 θα πρέπει να φορολογούνται με βάση τα βιβλία της εφορίας για τα πραγματικά τους εισοδήματα και όχι βάσει αντικειμενικών κριτηρίων.
Το σημερινό σύστημα φορολόγησης, λένε στο υπουργείο Οικονομικών, δεν εξετάζει τα τιμολόγια που πωλούν οι αγρότες και γίνονται υπερτιμολογήσεις από τους μεσάζοντες, με αποτέλεσμα ένα προϊόν που στο χωράφι πωλείται 20λεπτά να φτάνει 1,5 ευρώ στον καταναλωτή. Η υπερτιμολόγηση «βολεύει» όμως και όσους εισπράττουν επιστροφές ΦΠΑ.
Εκτός από τους αγρότες, ελαφρύνσεις έρχονται και για τους χαμηλόμισθους , αφού  όπως έγινε γνωστό στη σύσκεψη ο Πρωθυπουργός ζήτησε να εξαντληθεί κάθε περιθώριο για ελάφρυνση της κλίμακας φόρου μισθωτών και συνταξιούχων, οι οποίοι φέρουν και το κύριο φορολογικό βάρος.
Στον αντίποδα «αγριεύουν» τα πράγματα για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες αφού στη σύσκεψη με τα κόμματα συζητήθηκε η ανάγκη ενός νέου συστήματος φορολόγησης των επιτηδευματιών και των νομικών προσώπων με ενοποίηση των φορολογικών συντελεστών. Έτσι από το 2013 ή το 2014 οι επιτηδευματίες θα φορολογούνται σαν εταιρίες και θα πληρώνουν αυξημένους φόρους.

Αναλυτικότερα:

1.            Ελεύθεροι επαγγελματίες. Εξετάζεται η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ για τους  ελεύθερους επαγγελματίες. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να φορολογούνται από το πρώτο κιόλας ευρώ του εισοδήματος. Το μέτρο είχε θεσμοθετηθεί στο παρελθόν από τον Γιώργο Αλογοσκούφη και «ξηλώθηκε» λίγους μήνες μετά από τον Γιάννη Παπαθανασίου.  Εναλλακτικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογούνται με τον ίδιο συντελεστή με τις επιχειρήσεις.
2.            Επιχειρήσεις. Ενιαία φορολογική μεταχείριση για όλες τις εταιρείες ανώνυμες, ομόρρυθμες ετερόρρυθμες, κοινοπραξίες κ.λπ. με την εφαρμογή ενός ενιαίου συντελεστή φορολόγησης των κερδών που θα ανέλθει στο 30% από 25% που είναι σήμερα. Προωθείται παράλληλα μείωση του μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τα μερίσματα από 25% που είναι σήμερα στο 20% ή 15% καθώς και η κατάργηση ρυθμίσεων, όπως της φορολόγησης της επιχειρηματικής αμοιβής των ομορρύθμων και ετερορρύθμων εταίρων. Οι ανώνυμες εταιρίες, σήμερα φορολογούνται με συντελεστή 20% για τα κέρδη που δηλώνουν στην εφορία. Στην περίπτωση που προχωρήσουν στη διανομή μερίσματος επιβαρύνονται οι μέτοχοι με φόρο 25% αυξάνοντας τη φορολογική επιβάρυνση στο 45%.

Μ. Χ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης