Τελευταία Νέα
Ελλάδα

«Κουμπαρά» για το χρέος υποδεικνύει η Τρόικα στην κυβέρνηση

«Κουμπαρά» για το χρέος υποδεικνύει η Τρόικα στην κυβέρνηση
(upd)«Κουμπαρά» για το χρέος καλείται να φτιάξει  η κυβέρνηση με την έξοδο της από το μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.
Το ποσό που πρέπει να αποταμιεύει σε ετήσια βάση θα πρέπει να φθάνει τουλάχιστον το 5% του ΑΕΠ. Δηλαδή με άλλα λόγια περί τα 10 δις. ευρώ τον χρόνο.
Σύμφωνα με το Μνημόνιο, η αποταμίευση θα αρχίσει από το 2013 και θα διαρκέσει μέχρι το 2020.
Το ποσό των 80 δισ. ευρώ που υπολογίζουν στο υπουργείο Οικονομικών ότι θα μαζέψουν κατά την διάρκεια της οκταετίας θα χρησιμοποιηθεί ως «μαξιλάρι» για την μείωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ.
Έτσι θα διασφαλιστεί η συνέχεια της ιδιωτικής χρηματοδότησης με αποδεκτούς όρους, και η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να ξαναπεράσει τον «εφιάλτη» των spread  που έζησε πριν καταφύγει στο πρόγραμμα στήριξης.   
Το θέμα της σύστασης ειδικού ταμείου για την αναχρηματοδότηση του κρατικού χρέους έθιξε και ο επικεφαλής του ΔΝΤ  Πολ Τόμσεν στο χθεσινό roadshow της ελληνικής οικονομίας  στο Λονδίνο, λέγοντας μεταξύ άλλων πως αναζητούνται εναλλακτικά σχέδια, ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να εξυπηρετήσει κανονικά τις δανειακές της ανάγκες τα επόμενα χρόνια και κυρίως όταν βγει από το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης.
Πάντως, στο τέλος του 2013, όταν δηλαδή η Ελλάδα θα εξέλθει από το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας θα χρειαστεί να δώσει μία μάχη από την αρχή για το χρέος, πους ως γνωστό το μέγεθος αυτό μαζί  με το έλλειμμα ήταν αυτά που οδήγησαν την χώρα στην ...αγκαλιά του ΔΝΤ.                
Εκείνη την περίοδο το κρατικό χρέος θα εξακολουθήσει να βρίσκεται σε  ιστορικά υψηλά επίπεδα. Η διαδρομή του χρέους, ως ποσοστό του ΑΕΠ, θα έχει ως εξής:  Το 2011 αναμένεται να «σκαρφαλώσει» στα επίπεδα του 145% του ΑΕΠ από 133% του ΑΕΠ που υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί φέτος.             
Η ανοδική τάση του χρέους θα συνεχιστεί και τα επόμενα δύο έτη αφού σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας το 2012 και το 2013 το μέγεθος θα εξακοντιστεί στο 149% του ΑΕΠ, για να αρχίσει να υποχωρεί στο 146% του ΑΕΠ από το 2014.               
Ωφέλεια στο χρέος θα δώσουν τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις,  με το οικονομικό επιτελείο να προσβλέπει σε ετήσιες εισπράξεις  1 δις. ευρώ αρχής γενομένης από το 2011, όπως προβλέπει το Μνημόνιο που υπέγραψε η Ελλάδα με την τρόικα των δανειστών.
Το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην  πρόσληψη των  Συμβούλων οι οποίοι θα τρέξουν όλα τα projects που έχουν ανακοινωθεί.  
Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η προώθηση των συμβάσεων παραχώρησης για τα αεροδρόμια και τα λιμάνια, ενώ ακολουθεί η πώληση της ΛΑΡΚΟ και της Helexpo.
Επίσης, η κυβέρνηση θέλει να πωλήσει ποσοστό 23% της ΕΥΑΘ και 10% της ΕΥΔΑΠ, χωρίς να αποκλείει την περίπτωση πώλησης  «πακέτο»  σε στρατηγικό επενδυτή.
Προτεραιότητα θα δοθεί επίσης σε ΔΕΚΟ που έχουν μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα ο ΟΣΕ (χρέη 10 δισ. ευρώ) για τον οποίο ετοιμάζεται σχέδιο αναδιάρθρωσης από το αρμόδιο Υπουργείο.
Προβληματική είναι και η κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες με τα ελλείμματα να ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ και την κυβέρνηση  να φέρεται αποφασισμένη να τα «μαζέψει».
Στο κομμάτι αυτό είναι που η τρόικα πιέζει για απολύσεις. Για την ώρα, πάντως, ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαιώνει πως θα περιοριστούν σε μετατάξεις.
Έσοδα αναμένει το δημόσιο και από τον χώρο των τυχερών παιχνιδιών και από την εκμετάλλευση των ακινήτων του δημοσίου.
Έχει ήδη αποφασισθεί η σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής σε επίπεδο γενικών γραμματέων των συναρμόδιων υπουργείων, με τη συμμετοχή της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου και της «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα», που θα ασχοληθεί με τα θεσμικά και συγκεκριμένα τις χρήσεις γης, τους αποχαρακτηρισμούς και την κυριότητα (καταπατημένα).
Την ίδια στιγμή ανοικτό το ενδεχόμενο να παραταθεί η στήριξη της Ελλάδας και πέραν του 2013 αφήνουν τα στελέχη της τρόικας. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Σερβάζ Ντερούζ και το στέλεχος του ΔΝΤ κ. Πολ Τόμσεν που συνοδεύουν τον υπουργό Οικονομικών στις συναντήσεις με ξένους επενδυτές στην Ευρώπη άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο στην περίπτωση που η χώρα εφαρμόσει το Μνημόνιο στο ακέραιο, αλλά εξακολουθεί να μην έχει πρόσβαση στις αγορές, να παραταθεί η στήριξη της Ελλάδας και πέραν του 2013.

πρώτη ενημέρωση 09:00

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης