Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Παπακωνσταντίνου: Υγιές το ελληνικό τραπεζικό σύστημα- Δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους

Παπακωνσταντίνου: Υγιές το ελληνικό τραπεζικό σύστημα- Δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους
(upd)Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι υγιές, δήλωσε από τη Φρανκφούρτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας ότι η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχιστεί έως ότου διαφανούν σημάδια βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας. Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Στόχος μας να επιστρέψουμε στις αγορές το 2011. Το πότε ακριβώς, θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες που επικρατούν στις αγορές, σημείωσε ο υπουργός.
Νωρίτερα το www.bankingnews.gr μετέδιδε:
Η Ελλάδα δε θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ τόνισε ότι το πακέτο των 110 δις ευρώ ίσως να μην αρκεί να καλύψει τις ανάγκες της χώρας. Σε συνέντευξη του στους Financial Times, στα πλαίσια της “περιοδείας” του που πραγματοποιεί στην Ευρώπη, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι μία χρεοκοπία της Ελλάδα θα ήταν καταστροφική για την ίδια την ευρωζώνη.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου προσπάθησε να επικρίνει εμμέσως αυτούς που υποστηρίζουν τα περί αναδιάρθρωσης χρέους, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι οι συνέπειες μίας αναδιάρθρωσης τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωζώνη είναι τόσο μεγάλες, που λίγοι μπορούν να αντιληφθούν το κόστος μίας τέτοιας απόφασης. Αυτόματα θα είχε καταρρεύσει η εμπιστοσύνη σε ολόκληρο το σύστημα του ευρώ, δήλωσε, επισημαίνοντας ότι οι αλυσιδωτές συνέπειες θα ήταν μεγάλες.
Από την άλλη μεριά, σε συνέντευξή του στη  Wall Street Journal, ο  υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε ότι ίσως ο μηχανισμός οικονομικής στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ύψους 110 δισ. ευρώ να μην επαρκεί ώστε να αντισταθμίσει τις συνέπειες από τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τις διεθνείς αγορές
Το υψηλό κόστος του μακροπρόθεσμου χρέους του Ελληνικού Δημοσίου, είναι το μεγάλο αγκάθι που θα πρέπει να επιλυθεί για την Ελλάδα. Χωρίς το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής του ΔΝΤ και της ΕΕ η χώρα θα είχε οδηγηθεί σε πτώχευση, δήλωσε χαρακτηριστικά, αναφέροντας μάλιστα ότι η μόνη εναλλακτική ήταν η καταστροφή.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε πως οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε ανάκαμψη την οικονομία, αναγνώρισε ωστόσο ότι οι επενδυτές πρέπει να πεισθούν ότι η κυβέρνηση θα οδηγήσει τη χώρα σε δημοσιονομική εξυγίανση. Για την ύφεση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία ο Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι «είναι απίθανο να αποσύρεις 12 δισ. ευρώ από την οικονομία μέσω της μείωσης των δαπανών και της αύξησης της φορολογίας και να μην προκληθεί κάποια ζημιά την οικονομία».

Γ. Παπανδρέου: Είμαστε σε καλό δρόμο

Σε καλό δρόμο βρίσκονται οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, διαβεβαίωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, υπενθυμίζοντας ότι έχουν δρομολογηθεί ουσιαστικές αλλαγές που θα βοηθήσουν την Ελλάδα και την Ευρώπη να βγουν πιο δυνατές, από την κρίση.
Μπορεί να υποφέρουμε, αλλά είμαστε σε καλό δρόμο, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός, βεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα σημειώνει πραγματική πρόοδο και πραγματοποιεί σημαντικές αλλαγές. Ο πρωθυπουργός έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά την άφιξή του στην βελγική πρωτεύουσα για την σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης