Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Συμφώνησαν στα βασικά οι πολιτικοί αρχηγοί για το πακέτο – Ελάχιστα τα ανοικτά ζητήματα - Ζήτησε ρήτρα αντικατάστασης σε περίπτωση αποτυχίας ο Κουβέλης - Στουρνάρας: Θα ζητήσουμε 2ετή επιμήκυνση - Κατά του OSI που προτείνει το ΔΝΤ ο Βενιζέλος

Συμφώνησαν στα βασικά οι πολιτικοί αρχηγοί  για το πακέτο – Ελάχιστα τα ανοικτά ζητήματα - Ζήτησε ρήτρα αντικατάστασης σε περίπτωση αποτυχίας ο Κουβέλης - Στουρνάρας: Θα ζητήσουμε 2ετή επιμήκυνση - Κατά του OSI που προτείνει το ΔΝΤ ο Βενιζέλος
(upd5) Σε καταρχήν συμφωνία κατέληξαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί κατά τη διάρκεια της ιδιαίτερα κρίσιμης συνάντησης, όπως επιβεβαίωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Κουβέλης. Ελάχιστα τα ανοικτά ζητήματα. Τη Δευτέρα η συνάντηση με τους δανειστές, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα. Μετά τη συμφωνία του Eurogroup η ψήφιση των περικοπών σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.
Υπήρξε συμφωνία σε βασικούς άξονες, παραμένουν κάποια ζητήματα σε εκκρεμότητα, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, κ. Φώτης Κουβέλης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.
Όπως τόνισε θα αναζητηθεί η τετραετής επιμήκυνση και η επιμονή στη ρήτρα αντικατάστασης. «Όταν υπάρξει και είναι δυνατό να υπάρξει η επιμήκυνση θα αποτελέσει σημαντική ελάφρυνση καθώς τα μέτρα βαραίνουν την ελληνική κοινωνία», υπογράμμισε.
«Το πακέτο θα είναι ενταγμένο σε ένα συνολικότερα πλαίσιο που θα αφορά τη φορολογία, την ανάπτυξη», σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη
Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς εμφανίστηκε θετικότερος στις δηλώσεις του, σε σχέση με τις προηγούμενες συσκέψεις πολιτικών αρχηγών. Κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει και νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ενδεχομένως την Κυριακή.
Συμφωνήσαμε στους βασικούς άξονες, αλλά πρέπει να υπάρξει και η έγκριση των εταίρων μας, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάννης Στουρνάρας. Η κρίσιμη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.
Η βασική συμφωνία δίνει βάση για μια δυνατή διαπραγμάτευση, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών. Όσον αφορά το ζήτημα της επιμήκυνσης του προγράμματος, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι ο κ. Κουβέλης  έκανε λάθος μιλώντας για 4ετή επιμήκυνση. «Θα ζητήσουμε 2ετή επιμήκυνση», ξεκαθάρισε.
Παράλληλα με τη συζήτηση για τα μέτρα πρέπει να ξεκινήσει εντατική διαπραγμάτευση για την επιμήκυνση, δήλωσε από την Ιπποκράτους ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο χρόνος τρέχει σε βάρος μας δεν μπορούμε να καθυστερούμε. Πρέπει να κλείσει η συνολική συμφωνία που θα προβλέπει πλήρη κι άμεση εκταμίευση της δόσης, κοινωνικό πακέτο, αναπτυξιακό, πακέτο, βιωσιμότητα του χρέους. Όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος, το πακέτο πρέπει  να περιλαμβάνει μείωση του χρέους, αλλά όχι όπως την προτείνει το ΔΝΤ.  Δηλαδή ο κ. Βενιζέλος τάχθηκε κατά του haircut στα ομόλογα που κατέχει ο επίσημος τομέας, πρόταση στην οποία επιμένει το ΔΝΤ και συναντά την έντονη αντίθεση της ΕΚΤ.
«Το ΠΑΣΟΚ είναι ο εγγυητής της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας - Δεν μας ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος, αγωνιζόμαστε μέχρι τέλους τα μέτρα να μην είναι οριζόντια αλλά και να είναι τα τελευταία», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έστειλε μήνυμα στους εταίρους μας σημειώνοντας πως «οι Ευρωπαίοι μας βοηθούν αλλά όχι όπως πρέπει . Δεν αντιλαμβάνονται τα προβλήματα της κοινωνικής συνοχής».
Είναι ενδεικτικό ότι χαρακτήρισε θανατηφόρα η φράση "Θέλουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη, αρκεί να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της".
Σύμφωνα με το πρακτορείο Dow Jones Newswires, η ψήφιση των νέων μέτρων θα πραγματοποιηθεί μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου.

Το bankingnews νωρίτερα μετέδιδε:

Στα 7,5 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι περικοπές για το 2013, σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτρης Χατζησωκράτης, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα. Το πακέτο περιλαμβάνει συνολικά μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ συν 2 δισ. που αφορούν την φορολογία, σύμφωνα με τις πληροφορίες.
Όπως εξήγησε ο κ. Χατζησωκράτης μετά την ενημέρωση που έλαβε από τον υπουργό Οικονομικών, δεν θα υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις του ΟΓΑ και στις επικουρικές συντάξεις.
Ο ίδιος τόνισε πως η τρόικα επιμένει για 15.000 απολύσεις στο δημόσιο, ενώ επιβεβαίωσε πως το θέμα της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης συζητάται.
Μετά τον κ. Χατζησωκράτη, ο κ. Στουρνάρας πραγματοποίησε συνάντηση και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλο.

«Έκλεισαν» όλες οι λεπτομέρειες του πακέτου μέτρων των 11,5 δισ. – «Πράσινο φως» από τον Αντ. Σαμαρά

Το «πράσινο φως» από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά πήρε την Τρίτη το πακέτο μέτρων ύψους 11,5 δισ., μετά την ενημέρωση από το υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. Έχουν κλείσει όλες οι λεπτομέρειες σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου στο Reuters.
Η τελική συμφωνία ανάμεσα στους ηγέτες που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό θα ανοίξει το δρόμο για την επιστροφή της Τρόικας και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.  Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η ελληνική κυβέρνηση έχει ετοιμάσει το προσχέδιο των περικοπών ύψους 11,5 δισ. ευρώ, με την Αθήνα να προχωρά ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.
Η κυβέρνηση έχει καταλήξει στο πακέτο μέτρων ύψους 11,5 δις. σε όλες του τις λεπτομέρειες,  σύμφωνα με τον αξιωματούχο.
Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών θεωρείται  κρίσιμη ενόψει και της συνόδου του Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 18-19 Οκτωβρίου. Εάν όλα εξελιχθούν όπως έχουν προγραμματιστεί και συμφωνήσουν στα τελικά μέτρα οι πολιτικοί αρχηγοί, τότε το πακέτο θα έχει ψηφιστεί το αργότερο έως το Σάββατο 6 Οκτωβρίου.
Εν τω μεταξύ, «φρένο» στα σενάρια αύξησης της φορολογίας σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες (χαμηλόμισθους) και αγρότες βάζει η κυβέρνηση, η οποία εκτιμά ότι η ήρθε η ώρα των επιχειρήσεων και των επιτηδευματιών να πληρώσουν το «μάρμαρο» της φορολογικής μεταρρύθμισης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το μήνυμα αυτό που εστάλη από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό μεταδόθηκε σε συνάντηση που είχαν την Δευτέρα οι εκπρόσωποι των κομμάτων με τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη.
Στην συνάντηση καθορίστηκαν οι βασικοί άξονες του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος που θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριου του 2013 και θα προβλέπει εκτεταμένες αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος ακινήτων και ΦΠΑ.  
Κατά την διάρκεια αυτής εξετάστηκαν όλα τα δυνατά σενάρια προκειμένου να εξοικονομηθούν τα 2 δισ. ευρώ που ζητά η Τρόικα για την διετία 2013 – 2014 από την φορολογική μεταρρύθμιση.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης