Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Έρχονται περικοπές 6,5 δισ. σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα - 4,1 δισ. θα κόψει η κυβέρνηση από τις κρατικές δαπάνες - Στα 3 δισ. αυξάνει η συνεισφορά του φορολογικού πακέτου - Στο τραπέζι αυξήσεις ΕΦΚ σε ποτά, τσιγάρα, τέλη κυκλοφορίας

Έρχονται περικοπές 6,5 δισ. σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα - 4,1 δισ. θα κόψει η κυβέρνηση από τις κρατικές δαπάνες - Στα 3 δισ. αυξάνει η συνεισφορά του φορολογικού πακέτου - Στο τραπέζι αυξήσεις ΕΦΚ σε ποτά, τσιγάρα, τέλη κυκλοφορίας
Στα 6,5 δις. ευρώ θα ανέλθουν οι περικοπές που θα γίνουν σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα την επόμενη διετία. Τις περικοπές αυτές, οι οποίες θα είναι τελικά πολύ μεγαλύτερες από αυτές που είχε διαρρεύσει στην αρχή των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα η κυβέρνηση – προβλέπει το νέο «πακέτο» λιτότητας που ενσωματώνει μέτρα συνολικής αξίας 13,6 δις. ευρώ.
Για την ιστορία και μόνο αξίζει να φρεσκαριστεί η μνήμη των αναγνωστών του «bankingnews» με τις δηλώσεις του Γιάννη Βρούτση, ο οποίος είχε δηλώσει πρόσφατα ότι «το Υπουργείο Εργασίας συμμετέχει σε αυτό το πακέτο με μέτρα ύψους 5,5 δισ. ευρώ»...
Η πορεία όμως των συζητήσεων του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές αύξησε κατά 1 δις. ευρώ την συνεισφορά του Υπουργείου Εργασίας, κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εκπλήξει δυσάρεστα μισθωτούς και συνταξιούχους.
Αναλυτικότερα, όμως η κατανομή των μέτρων του πακέτου έχει ως εξής
- Στα 10,6 δισ. ευρώ θα ανέλθει το ύψος των περικοπών που θα γίνουν στο σύνολο των κρατικών δαπανών του προϋπολογισμού, αντί 11,5 δις. ευρώ που προέβλεπε αρχικά το Μεσοπρόθεσμο.
- 4,1 δις. ευρώ θα εξοικονομήσει η κυβέρνηση από περικοπές δαπανών που θα κάνει στο δημόσιο. Δηλαδή, κλείσιμο φορέων και οργανισμών, λειτουργικών εξόδων, μείωση σε φαρμακευτικές δαπάνες και εξοπλιστικά προγράμματα.
- Στα 6,5 δισ. ευρώ θα φτάσουν οι περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα. Μεταξύ των σκληρών μέτρων περιλαμβάνεται η κατάργηση δώρων για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, επιπλέον περικοπές στις συντάξεις και τα ειδικά μισθολόγια, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 από τα 65 έτη και η νέου τύπου εφεδρεία για τους δημοσίους υπαλλήλους.
- 3 δις. ευρώ θα αντλήσει η κυβέρνηση από τις παρεμβάσεις που προωθεί στην φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Να σημειωθεί ότι αρχικά το φορολογικό «πακέτο» έφθανε στα 2 δις. ευρώ.
- Το 1,5 δισ. ευρώ από την φορολογία θα επιβαρύνει αυταπασχολούμενους και επιτηδευματίες. οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογούνται με 35% από το πρώτο ευρώ.
- Το υπόλοιπο 1,5 δισ. ευρώ θα βρεθεί από τις αυξήσεις που προωθούνται στους άμεσους και έμμεσους φόρους αλλά και στα ακίνητα. Στο τραπέζι βρίσκονται ο προτάσεις για νέες αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε ποτά και τσιγάρα και τέλη κυκλοφορίας. Ακόμη και για αύξηση του φόρου στις τραπεζικές καταθέσεις.
Τα μέτρα αυτά αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα στο Euroworking Group (προπαρασκευαστικό συμβούλιο του Eurogroup, στο οποίο συμμετέχουν υψηλόβαθμα στελέχη των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης) ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Πάνος Τσακλόγλου.
Θα ακολουθήσει το Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου και εν συνεχεία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 18-19 Οκτωβρίου θα εγκριθεί το αίτημα για επιμήκυνση του Μνημονίου κατά 2 έτη (έως το 2016), αλλά και η δόση των 31,5 δις. ευρώ.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών μέχρι το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου δεν θα ψηφιστούν μέτρα και δεν θα κατατεθεί κανένας εφαρμοστικός νόμος. Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να κατατεθεί στην Βουλή ένα προσχέδιο νόμου, το οποίο θα περιλαμβάνει τις γενικές κατευθύνσεις των μέτρων και δεν θα εξειδικεύεται.
Η ψήφιση του πακέτου των μέτρων προσδιορίζεται για μετά τις 20 Οκτωβρίου.
Αναλυτικότερα το νέο πακέτο των μέτρων προβλέπει:
- Αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη.
- Κατάργηση της 13ης και 14ης κύριας και επικουρικής σύνταξης
- Περικοπές των δώρων των δημοσίων υπαλλήλων.
- Μειώσεις σε συντάξεις που ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ συνολικά, μαζί με τις επικουρικές. Η μείωση είναι 2% για τις συντάξεις 1.000-1.500 ευρώ, 5% για 1.500-2.000 ευρώ και 10% για πάνω από 2.000 ευρώ στο σύνολο της σύνταξης. Τα κλιμάκια αυτά ωστόσο δεν αποκλείεται να αλλάξουν προς το χειρότερο.
- Περικοπές σε ειδικά μισθολόγια.
- Κόψιμο του ΕΚΑΣ για όσους είναι κάτω από 64 (και όχι 65) έτη. Αντίθετα, διασώζονται τα αναπηρικά επιδόματα, από τα οποία προβλεπόταν εξοικονόμηση 272 εκατ. ευρώ.
- Εργασιακή εφεδρεία για 15.000 δημόσιους υπάλληλους.
- Κατάργηση αφορολογήτου για ελεύθερους επαγγελματίες
- Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης στο 30% ή στο 35% από 25% για 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις.
- Αύξηση της προκαταβολής του φόρου που καταβάλλουν κάθε χρόνο οι επιτηδευματίες στο 60% από 55% σήμερα.
- Καθιέρωση βιβλία εσόδων – εξόδων για τους αγρότες.
- Κατάργηση φοροαπαλλαγών
- Αυξήσεις ΕΦΚ σε ποτά, τσιγάρα
- Αυξήσεις σε τέλη κυκλοφορίας

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης