Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Πήραν την πρώτη γεύση των μέτρων του πακέτου των 13,5 δισ. οι Ευρωπαίοι στο ΕuroWorkingGroup - Δύσκολες οι ώρες της ελληνικής αποστολής - Θολά τα πρώτα μηνύματα ενόψει της άφιξης της Τρόικας

Πήραν την πρώτη γεύση των μέτρων του πακέτου των 13,5 δισ. οι Ευρωπαίοι στο ΕuroWorkingGroup - Δύσκολες οι ώρες της ελληνικής αποστολής - Θολά τα πρώτα μηνύματα ενόψει της άφιξης της Τρόικας
Στο μικροσκόπιο έθεσαν το νέο πακέτο μέτρων που ετοίμασε η ελληνική κυβέρνηση, οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο ΕuroWorkingGroup, με την ελληνική αποστολή να περνά, σύμφωνα με πληροφορίες πολύ δύσκολες ώρες, χτες τη νύχτα.
Η ελληνική αποστολή, με επικεφαλής τον προέδρο του ΣΟΕ Πάνο Τσακλόγλου, δέχτηκε μεγάλη πίεση για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που παρουσίασε, ωστόσο, οι πρώτες εντυπώσεις που δόθηκαν ήταν ότι το ελληνικό πακέτο δεν θα κλείσει πολύ εύκολα.
Οι εκπρόσωποι των υπουργείων των εταίρων συζήτησαν για το θέμα της επιμήκυνσης της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής, την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που θα προκύψει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά και για το επίμονο αίτημα του ΔΝΤ για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Από τη μεριά της, η Ελλάδα εμφάνισε τον κατάλογο με τις δαπάνες, τις δραστικές περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, όπως και τις αυξήσεις των ορίων ηλικίας στα 67 έτη, την κατάργηση των «δώρων» για όλους πλην των συνταξιούχων ΟΓΑ, την κατάργηση του ΕΚΑΣ για ηλικίες 64 ετών και κάτω, τη μείωση των κυρίων και επικουρικών συντάξεων, την αύξηση των ετών υποχρεωτικής ασφάλισης, τα εισοδηματικά κριτήρια στα οικογενειακά επιδόματα, την κατάργηση των εποχικών και ειδικών επιδομάτων ανεργίας, τις περικοπές στις δαπάνες ταμείων, νοσοκομείων, ΟΤ. Αυτά ήταν που αποτέλεσαν τα «βέλη» στην ελληνική φαρέτρα. Κεντρικό επιχείρημα το ότι έχουν άμεση απόδοση, δηλαδή το 2013 και φτάνουν τα 7,5 δις ευρώ.
Αναφορικά με τους φόρους, επιπλέον επιχείρημα προσφέρει η σχεδόν με οριζόντιο τρόπο φορολόγηση ελευθέρων επαγγελματιών με κατάργηση αφορολογήτου, η εφαρμογή ενιαίου ποσοστού φορολογίας 30% για κάθε εισόδημα από ελευθέρια δραστηριότητα, η κατάργηση των τελευταίων φοροαπαλλαγών και αυτοτελών φορολογήσεων, η αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των καπνικών προϊόντων, η ένταξη των αγροτικών εισοδημάτων σε καθεστώς φορολόγησης. Η αναμενόμενη εισροή χρήματος από αυτές τις δράσεις προβλέπεται στα 3 δις ευρώ για εισοδήματα ωστόσο του 2013. Δηλαδή τα μέτρα αυτά έχουν αποτύπωμα στο 2014.
Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, οι εταίροι φάνηκε να εμμένουν στο ζήτημα της τήρησης των δεσμεύσεων, ώστε να... ξεκινήσει η συζήτηση για επιμήκυνση. Άλλωστε είναι γνωστό ότι οποιαδήποτε παράταση απαιτεί πρόσθετη χρηματοδότηση, κάτι που προξενεί αντιδράσεις.
Το ΕuroWorkingGroup, το οποίο προετοιμάζει το Eurogroup και το Ecofin, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για το τι θα συμβεί με τη "ρήτρα αιρεσιμότητας". Αν δηλαδή (και υπό πόσο αυστηρούς όρους) θα δεχθούν οι δανειστές μικρότερο πακέτο υπό τον όρο άμεσης λήψης μέτρων τον Ιανουάριο του 2014 σε περίπτωση απόκλισης.
Σημειώνεται ότι "ρήτρες αιρεσιμότητας" υπάρχουν από το 2009 στο μνημόνιο και ορίζουν ότι η Ελλάδα υποχρεούται σε περίπτωση απόκλισης να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα. Άλλωστε έτσι "αυγατίζουν" σε κάθε αναθεώρηση τα μέτρα. Το ερώτημα παραμένει τι πιο "αυστηρό θα τάξει" αυτή τη φορά η κυβέρνηση…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης