Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Σκληρότερες παρεμβάσεις σε μσθούς και συντάξεις ζητά η τρόικα που διατυπώνει ενστάσεις για περικοπές δαπανών ύψους 2 δισ. - Διαψεύδει η κυβέρνηση τα περί εμπλοκής - Στουρνάρας: Συνεχίζονται οι συζητήσεις - Πολιτική διαπραγμάτευση ξεκινά ο Σαμαράς

Σκληρότερες παρεμβάσεις σε μσθούς και συντάξεις ζητά η τρόικα που διατυπώνει ενστάσεις για περικοπές δαπανών ύψους 2 δισ. - Διαψεύδει η κυβέρνηση τα περί εμπλοκής - Στουρνάρας: Συνεχίζονται οι συζητήσεις - Πολιτική διαπραγμάτευση ξεκινά ο Σαμαράς
(upd8) Σκληρότερες παρεμβάσεις στους μισθούς και τις συντάξεις ζητά η τρόικα, που εξακολουθεί να έχει ενστάσεις αναφορικά με περικοπές δαπανών ύψους 2 δισ. ευρώ που προβλέπονται στα υπουργεία.
Οι ενστάσεις αυτές έχουν ως αποτέλεσμα οι εκπρόσωποι των δανειστών να ζητούν την αντικατάσταση των περικοπών που προβλέπονται στα υπουργεία με σκληρότερες παρεμβάσεις σε μισθούς και συντάξεις.
Δεν υπάρχει καμία εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας για το πακέτο των μέτρων, διαβεβαιώνουν ωστόσο κυβερνητικές πηγές, μετά το πέρας των συναντήσεων της τριμερούς με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ξεκινά διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο. Πληροφορίες από το Μαξίμου επιβεβαιώνουν πως ο κ. Σαμαράς είχε σήμερα επικοινωνία με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους.
"Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις. Η τρόικα ζητά διευκρινίσεις τις οποίες τις παρέχουμε. Θα ξανασυναντηθούμε με την τρόικα", δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας.

Tι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr:


Νέο εμπόδιο ανακύπτει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, καθώς οι εκπρόσωποι της τριμερούς απέρριψαν 2 δισ. από το ελληνικό πακέτο μέτρων. Το θέμα των ενστάσεων της τρόικας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης των εκπροσώπων της με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Η συνάντηση Σαμαρά - τρόικας διήρκησε μισή ώρα, ενώ οι εκπρόσωποι της τριμερούς αποχώρησαν από το Μέγαρο Μαξίμου χωρίς να κάνουν δηλώσεις. Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται...
"Κανένα σχόλιο" δεν υπήρξε νωρίτερα από Τόμσεν και Μαζούχ κατά την έξοδό τους από το υπουργείο Οικονομικών, όπου συναντήθηκαν με τον Γιάννη Στουρνάρα...
Στο οικονομικό επιτελείο, πάντως, επικρατεί προβληματισμός για το ενδεχόμενο η τρόικα να απορρίψει κάποια από τα μέτρα.
Ενστάσεις φαίνεται να διατυπώνονται για τη διαθεσιμότητα/εφεδρεία στο Δημόσιο, με αποτέλεσμα να επανέλθει το θέμα των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων.
Η Τρόικα αναμένεται να παραμείνει στην Ελλάδα τουλάχιστον για μία εβδομάδα, ώστε να οριστικοποιηθούν τα νέα μέτρα, τα οποία αναμένεται να διασφαλίσουν την ικανότητα της Ελλάδας να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ έως το 2014 ή το 2016, αν η Ελλάδα καταφέρει να εξασφαλίσει τη διετή επιμήκυνση του μνημονίου.Εν τω μεταξύ, η γερμανική κυβέρνηση σχολίασε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για τον χρόνο ολοκλήρωσης της έκθεσης από την Τρόικα.
Διαδοχικές συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να απευθύνει συστάσεις προς τους υπουργούς σε υψηλούς τόνους για την επιτάχυνση του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης
Όπως εξηγεί στο σχετικό της ρεπορτάζ η εφημερίδα Τα Νέα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι ρυθμοί της κυβέρνησης στον τομέα της προώθησης των μεταρρυθμίσεων δεν είναι ικανοποιητικοί και ζήτησε να δράσουν ταχύτατα, προκειμένου να ακυρωθεί ένα βασικό επιχείρημα εκ μέρους των δανειστών.
Εν τω μεταξύ, λίγες μέρες πριν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της τρόικας, νέες εμπρηστικές δηλώσεις Ευρωπαίων πολιτικών έρχονται να προδιαγράψουν ένα οικονομικά δυσοίωνο για την Ελλάδα μέλλον.
Πιο συγκεκριμένα, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, κ. Robert Fico, με δηλώσεις του σε σλοβακικό τηλεοπτικό κανάλι, προειδοποιεί την Ελλάδα ότι αν δεν τηρήσεις τις δεσμεύσεις της, θα πρέπει να υπάρξει μια «ελεγχόμενη» έξοδος.
Επισήμανε μάλιστα, πως μία ανεξέλεγκτη έξοδο της χώρας μας από την Ευρωζώνη θα μεταφραζόταν αυτομάτως, σε μία οικονομικά καταστροφική περίοδο τόσο για την Ευρωζώνη όσο και για την Σλοβακία.
Μάλιστα, ο κ. Fico προέβη και σε μία ανεπάντεχη πρόβλεψη, καθώς ομολόγησε πως στο μέλλον μία με δύο χώρες δεν θα δύνανται να ακολουθήσουν τον ρυθμό δημοσιονομικής εξυγίανσης και ως εκ τούτου, θα αναγκαστούν να αποχωρήσουν.
Να υπενθυμίσουμε, πως η Σλοβακία ήταν η μοναδική χώρα, η οποία αρνήθηκε να συμμετάσχει στο α’ πρόγραμμα βοήθειας της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης