Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από 15 εκατ. ευρώ στη ρύθμιση - μαμούθ του Υπ.Οικονομικών με στόχο κέρδη 2,5 με 3 δις ευρώ

Επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από 15 εκατ. ευρώ στη ρύθμιση - μαμούθ του Υπ.Οικονομικών με στόχο κέρδη 2,5 με 3 δις ευρώ
Στη ρύθμιση όλων, ανεξαρτήτως τζίρου, των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων της δεκαετίας 2000 -2009 προχωρεί τελικά το υπουργείο Οικονομικών.
Η ρύθμιση από την οποία υπολογίζονται έσοδα πάνω από 2,5 - 3 δις. ευρώ  μπορούν να υπαχθούν:..
*1 εκατ. επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες,
* 150.000 φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμούν στα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας
* 1,3 εκατ. υποθέσεις  ληξιπρόθεσμων οφειλών
Στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μέχρι αργά χθες το βράδυ στην οδό Νίκης υπό τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου ( σ.σ.ενώ έπεται μία ακόμη την προσεχή Δευτέρα)  έγινε αποδεκτή η εισήγηση της επιτελικής ομάδας για ένταξη στην περαίωση όλων των επιτηδευματιών ανεξαρτήτως ύψους τζίρου, ακόμα και των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων ( με ακκαθάριστα έσοδα άνω των 15 εκατ. ευρώ).
Το κλείσιμο των χρήσεων θα γίνει με ελάχιστο ποσό 200 ευρώ για μικρούς επιτηδευματίες, 500 ευρώ για μικρομεσαίες και ελεύθερους επαγγελματίες και 600 ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις.
Το ελάχιστο ποσό θα ανέβει υψηλότερα για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, για τις οποίες βάσει του μαθηματικού τύπου το κλείσιμο της κάθε χρήσης μπορεί να τους κοστίσει ο «κούκος αηδόνι».
Κατά τις πληροφορίες, η «ταρίφα» μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 10.000 – 20.000 ευρώ.
Των ρυθμίσεων θα εξαιρεθούν δυο περιπτώσεις:
• Οι φοροφυγάδες. «Δεν πρόκειται να ενταχθούν στη ρύθμιση πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί έναντι των φοροφυγάδων, όπως των γιατρών του Κολωνακίου ή των μεγαλοδικηγόρων» τόνιζε χθες αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου. Η άποψη που επικρατεί είναι τα πρόστιμα αυτά να καταβάλλονται κανονικά, ακόμα και η προκαταβολή του 25% για όσες υποθέσεις εκκρεμούν στα Δικαστήρια, και να δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης μόνο των προσαυξήσεων. Υπό εξέταση παραμένει αν υπάρχει νομική δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση των πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων.
• Οι τράπεζες, λόγω νομικού κωλύματος. Ενώ διερευνάται αν μπορούν να ενταχθούν οι ασφαλιστικές εταιρείες.
Αναλυτικότερα το σχέδιο της νέας περαίωσης προβλέπει τα εξής:
* Η απόφαση αφορά καταρχήν την ένταξη επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών με ετήσιο τζίρο μέχρι 9 εκατ. ευρώ. Έγινε δεκτή η εισήγηση της επιτελικής ομάδας για την επέκταση και σε επιτηδευματίες με τζίρο μέχρι 15 εκατ. ευρώ. Στη ρύθμιση θα μπουν και οι  μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν τζίρους άνω των 15 εκατ. ευρώ
* Εντάσσονται όλες ανεξαιρέτως οι ανέλεγκτες χρήσεις από το 2000 και μέχρι το 2009. Και θα υπάρξει παράταση των παραγραφόμενων χρήσεων μέχρι το 2004, ενώ για όσους τελικώς δεν περαιώσουν θα δοθεί νέα παράταση για να περάσουν από εξονυχιστικό φορολογικό έλεγχο.
*Οι ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να πληρώσουν τουλάχιστον 500 ευρώ ανά έτος για να κλείσουν τα βιβλία τους.
*Για τους υπόλοιπους φορολογούμενους με βιβλία Β' κατηγορίας (εμπορικές επιχειρήσεις, εταιρείες παροχής υπηρεσιών κ.λπ.) το ελάχιστο ποσό παραμένει στο επίπεδο των 500 ευρώ.
*Για τις επιχειρήσεις με βιβλία Α' κατηγορίας απαιτούνται 200 ευρώ ανά χρήση.
* Για τις εταιρείες με βιβλία Γ' κατηγορίας, το ελάχιστο ποσό διατηρείται στο 0,2% επί του ακαθάριστου τζίρου, αλλά προστίθεται και ελάχιστο πλαφόν φόρο στα 600 ευρώ.
* Η προκαταβολή που πρέπει να δώσει κάποιος για να υπαχθεί στη ρύθμιση ανέρχεται στο  25% της συνολικής οφειλής, με ελάχιστη δόση τα 500 ευρώ.
* Αφορά στο σύνολο των υποθέσεων, μεταξύ αυτών όσες εκκρεμούν στα Δικαστήρια, οπότε αν συμβιβαστούν με την περαίωση θα κλείσουν τις χρήσεις τους.
* Του συστήματος δεν εξαιρούνται ούτε καν οι υποθέσεις με πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία. Μόνο που για αυτές θα ισχύσει ειδικός κανόνας υπολογισμού του φόρου συνυπολογισμού τους στον τζίρο, τον οποίο και θα προσαυξάνει, οπότε και θα προκύπτει υψηλότερος φόρος.
*Θα δοθεί μεγάλη έκπτωση για όσους εξοφλήσουν εφάπαξ το συνολικό ποσό, ώστε να εισπραχθεί εντός του 2010 το μεγαλύτερο ή αν όχι το συνολικό ποσό που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1 δις. ευρώ.
*Καθιερώνεται  έκπτωση 50% επί του συνολικού ποσού για τους επιτηδευματίες που δεν έχουν συλληφθεί ποτέ στο παρελθόν να έχουν φοροδιαφύγει.
* Της ρύθμισης θα εξαιρεθούν οι επιτηδευματίες που υπάγονται κάθε χρόνο στο σύστημα της αυτοπεραίωσης.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης