Ελλάδα

Έλλειμμα 7% παρήγειλλε η Τρόικα για το 2011 - Στα 10,5 δισ. ευρώ αυξάνει το πακέτο λιτότητας - Στα 3,4 δις ευρώ η τρύπα στα έσοδα

  Έλλειμμα 7% παρήγειλλε η Τρόικα για το 2011 - Στα 10,5 δισ. ευρώ αυξάνει το πακέτο λιτότητας - Στα 3,4 δις ευρώ η τρύπα στα έσοδα
(upd)«Μπορείτε να μειώσετε περισσότερο το έλλειμμα» υποστήριξε η τρόικα στις επαφές της στην Αθήνα. «Έχετε τη δυνατότητα της μείωσης του ελλείμματος στο 7% το 2011» είπαν στους Έλληνες συνομιλητές τους τα στελέχη της τρόικας.
Η πρώτη χρονιά εφαρμογής του Μνημονίου  φαίνεται να έχει πείσει τους δανειστές ότι η Ελλάδα μπορεί να επιταχύνει τον βηματισμό εξυγίανσης  των δημοσίων οικονομικών.
Μετά λοιπόν και τα στοιχεία που συγκέντρωσε το τεχνικό κλιμάκιο σχετικά με το προσχέδιο του  νέου προϋπολογισμού ( σ.σ. που αποτέλεσε και τον λόγο της επίσκεψης τους στην Αθήνα) η τρόικα παρήγγειλε μικρότερο έλλειμμα για το 2011 από την ελληνική κυβέρνηση.
Κατά τις πληροφορίες, εκτίμησε  αυτό μπορεί να κατέβει ακόμη και μισή μονάδα πιο κάτω από το όριο που προβλέπει το  αναθεωρημένο Μνημόνιο.  
Με άλλα λόγια έδειξε στο οικονομικό επιτελείο έλλειμμα ίσο με το 7% του ΑΕΠ για το 2011 από 7,6% που είναι ο στόχος του Μνημονίου και 8,1% που υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί φέτος.
Αυτό σημαίνει ότι  η προσαρμογή για το 2011 θα φθάσει σχεδόν τα 10,5 δις. ευρώ από 9,1 δις. ευρώ  που είχε υπολογιστεί αρχικά.
Και όλα αυτά σε μια χρονιά που η ύφεση θα συνεχίσει να προσβάλει όλους τους κλάδους της οικονομίας (σ.σ. -2,6% είναι η πρόβλεψη για το ΑΕΠ το 2011), ο αριθμός των ανέργων θα μεγαλώνει προκειμένου να επιτευχθεί ο ποσοτικός στόχος του Μνημονίου ( 14,8%) και ο λογαριασμός των νέων φόρων θα μεγαλώνει.
Προκειμένου να αποφύγουν νέες κοινωνικές εντάσεις ανώτερες πηγές στο οικονομικό επιτελείο υποστηρίζουν ότι  τη νέα προσαρμογή των 1,3 δις. ευρώ θα «απορροφήσει» ο τομέας των κρατικών δαπανών.
Το «τσεκ – απ» που έκανε η ειδική ομάδα της τρόικας στα μεγέθη  του τρέχοντος προϋπολογισμού έδειξε ότι:

*   Έχει ήδη εξοικονομηθεί κονδύλι 2,1 δις. ευρώ από την περαιτέρω μείωση των κρατικών δαπανών. Ειδικότερα στο 1,2 δις. ευρώ δις. ευρώ περιορίστηκαν τα εξοπλιστικά από τα επίπεδα των 2,7 δις. ευρώ, 300 εκατ. ευρώ ήταν η εξοικονόμηση από τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, 200 εκατ. ευρώ κυρίως από τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης του ΟΠΑΔ και σχεδόν 150 εκατ. ευρώ από τον περιορισμό των επιχορηγήσεων στο 5% εφεξής αντί 6% έως τώρα και 8% αρχικώς.

*    Το οικονομικό επιτελείο αναζητεί έσοδα 1,8  δισ. ευρώ, προκειμένου το έλλειμμα του προϋπολογισμού να περιοριστεί στον ετήσιο στόχο του 8,1% από το 13,8-14% που κλείνει για το 2009. Στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν έσοδα περίπου 52 δις. ευρώ, που σημαίνει ότι με το ρυθμό αυτό το έλλειμμα θα καταλήξει στο 8,8% αν δεν υπάρξουν άμεσες  λύσεις -αν και η τρόικα φαίνεται να αποδέχεται έλλειμμα ακόμα και 8,4%.

*      Τα στοιχεία του πρώτου δεκαημέρου του Σεπτεμβρίου δείχνουν ότι τα έσοδα αυξάνουν με ρυθμό 26% εκ των οποίων από το ΦΠΑ πετρελαιοειδών η αύξηση είναι στο 68%, του καπνού στο 33% και των λοιπών (αποδείξεις) στο 28%. Το βάρος πέφτει πλέον στην περαίωση  των εκκρεμών υποθέσεων και στους προσωρινούς ελέγχους κυρίως στον ΦΠΑ για 65.000 επιχειρήσεις που έχουν παρακρατήσει τον φόρο υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης. Πρόκειται για επιχειρήσεις που ενώ εμφανίζουν κανονική οικονομική δραστηριότητα δεν έχουν υποβάλλει δηλώσεις ΦΠΑ από τις αρχές του 2009 έως σήμερα όπως προέκυψε από τις διασταυρώσεις της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών το αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να καλέσει για έλεγχο τις επιχειρήσεις αυτές προκειμένου να διαπιστωθεί το ποσό του ΦΠΑ που δεν έχει καταβάλει η κάθε μία. Αμέσως μετά θα προχωρήσει σε ρύθμιση για την καταβολή του οφειλόμενου φόρου και των προστίμων.
Σε ότι αφορά το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο των συναντήσεων της τρόικας με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες αυτό  θα προβλέπει ότι τα έσοδα του επόμενου έτους θα αυξηθούν με ρυθμό 6%.
Αντίθετα για τις κρατικές δαπάνες προβλέπεται να συγκρατηθούν στο 5%, με έμφαση σε λειτουργικές -καταναλωτικές και επιχορηγήσεις που θα περιοριστούν 10%.
Η τρόικα θα αναχωρήσει αύριο από την Αθήνα (σ.σ. θα ξανάρθει τον Οκτώβριο για τον κανονικό έλεγχο) έχοντας μαζί της: Τα στοιχεία για την πορεία της απελευθέρωσης των οδικών μεταφορών και του σχεδίου εξυγίανσης του ΟΣΕ, τα μέτρα διευκόλυνσης  των άμεσων ξένων επενδύσεων μέσω του επενδυτικού νόμου και τα μέτρα διευκόλυνσης των ΣΔΙΤ, το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, το νομοσχέδιο αναδιοργάνωσης του υπουργείου Οικονομικών, τον τομέα της υγείας και των νοσοκομείων, καθώς και το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων για την πώληση περιουσιακών στοιχείων και δημόσιων επιχειρήσεων για την είσπραξη 1 δις. ευρώ ανά έτος την τριετία 2011-2013.

Στα 3,4 δις ευρώ η τρύπα στα έσοδα

Υστέρηση 3,4 δις ευρώ σημειώνουν τα κρατικά έσοδα στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2010 σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.
Το έλλειμμα περιορίστηκε κατά 32,3% σε σχέση τις προβλέψεις του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, το οποίο για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2010 προέβλεπε μείωση 26,5% (έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 39,5%.), δηλαδή 14.485 εκατ. € από 21.382 εκατ. € το αντίστοιχο διάστημα του 2009.
Η πορεία μείωσης του ελλείμματος χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη συσσώρευση πληρωμών τόκων τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο που συγκεντρώνουν περίπου το 40% του ετήσιου προγραμματισμού των αποπληρωμών τόκων, όπως επίσης και από υστέρηση των εσόδων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 3,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 13,7%. Η εξέλιξη αυτή έχει επιτευχθεί πριν αποδώσουν πλήρως τα μέτρα που έχουν ληφθεί όπως για παράδειγμα η αύξηση του ΦΠΑ κατά 2 μονάδες που ισχύει από 1η Ιουλίου.
Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού στο ίδιο χρονικό διάστημα μειώθηκαν κατά 7,6% έναντι στόχου για μείωση κατά 5,5%. Ειδικότερα, οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες 12,1% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 5,8%, ενώ οι τόκοι αυξήθηκαν κατά 6,6% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 5,6%. Η μείωση των πρωτογενών δαπανών οφείλεται κυρίως στον περιορισμό των δαπανών για Ασφάλιση και Περίθαλψη (μείωση κατά 1.406 εκατ. € σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009), των λειτουργικών και λοιπών δαπανών (μείωση κατά 1.008 εκατ. €), καθώς και στην μείωση των Αποδοχών και Συντάξεων κατά 1.041 εκατ. €.
Οι δαπάνες τέλος του ΠΔΕ είναι περιορισμένες κατά 32,8% και τα έσοδα του κατά 2,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης