Ελλάδα

Προς τα τέλη Οκτωβρίου τα stress tests της ΤτΕ – ΔΝΤ στις ελληνικές τράπεζες – Θα είναι αυστηρότερα; Τι απαντά η ΤτΕ

Προς τα τέλη Οκτωβρίου τα stress tests της ΤτΕ – ΔΝΤ στις ελληνικές τράπεζες – Θα είναι αυστηρότερα; Τι απαντά η ΤτΕ
(upd) Την εκτίμηση ότι τα stress tests που θα υλοποιήσει η ΤτΕ θα είναι πιο αυστηρά σε σχέση με τα stress tests της αρμόδιας επιτροπής που διενήργησε τα πανευρωπαϊκά stress tests, διατυπώνουν τραπεζικά στελέχη. Ωστόσο δεν συμφωνούν όλοι με αυτή την εκτίμηση. Η ΤτΕ δηλαδή η ΕΚΤ δεν μπορούν να αυτοαναιρεθούν καθώς τα αποτελέσματα των stress tests της CEBS είναι νωπά.
Το www.bankingnews.gr ήδη εδώ 2 εβδομάδες αναφέρει ότι τα stress tests των ελληνικών τραπεζών θα πραγματοποιηθούν  τέλη Οκτωβρίου

Σημειώνεται ότι με βάση τα stress tests που ανακοινώθηκαν οι τράπεζες πλην της ΑΤΕ τα πέρασαν ωστόσο γεννάται κεφαλαιακό ζήτημα για όλες αν αφαιρεθούν τα κεφάλαια που προήλθαν από αυξήσεις κεφαλαίου με προνομιούχες μετοχές του δημοσίου.
Η Εθνική πάντως πραγματοποίησε το πρώτο μεγάλο βήμα προχωράει σε κεφαλαιακή ενίσχυση 2,8 δις ευρώ. Η Κύπρου έχει ανακοινώσει αμκ 345 εκατ ευρώ και η Πειραιώς σχεδιάζει αμκ και μετατρέψιμο ομολογιακό.
Τα  νέα stress tests που θα διενεργήσει η ΤτΕ τον Οκτώβριο πρέπει να είναι αυστηρότερα καθώς δεν θα έχουν νόημα αν καταλήξουν στα ίδια συμπεράσματα.
Αν η ΤτΕ καταλήξει στα ίδια συμπεράσματα τότε δεν καθίσταται κατανοητό γιατί θα πρέπει να πραγματοποιηθούν;
Τα νέα stress tests σύμφωνα με κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος πρέπει να είναι μια καλή αφορμή ώστε οι τράπεζες να επιταχύνουν τις αποφάσεις στρατηγικής….  
Το πρώτο tests ήταν τα ευρωπαϊκά stress tests τα οποία πέρασαν οι τράπεζες αλλά ουσιαστικά το ερωτηματικό της κεφαλαιακής επάρκειας παρέμεινε.
Το βασικό ζητούμενο για τις τράπεζες είναι τα προβληματικά δάνεια και τα χαρτοφυλάκια ομολόγων.  
Όμως θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα νέα stress tests να έχουν άλλες σκοπιμότητες.
Να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε οι τράπεζες να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους μέσω αυξήσεων κεφαλαίου, να υλοποιήσουν deals μεταξύ τους ή με ξένες τράπεζες ή να καταφύγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Τα τραπεζικά στελέχη ουσιαστικά τι περιμένουν, αυστηρότερα stress tests τα οποία θα υλοποιηθούν τον Οκτώβριο και με αφορμή αυτά αναμένεται να πυροδοτηθούν εξελίξεις.
Πάντως για την ΤτΕ τα stress tests του Οκτωβρίου δεν θα είναι τα πρώτα του 2010 αλλά τα δεύτερα.
Όπως η ίδια η ΤτΕ ανακοίνωσε με στόχο να διασφαλίσει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν τα stress tests που διενεργήθηκαν πανευρωπαϊκά, πραγματοποίησε  με μυστικότητα καθώς δεν ήρθαν στο φως της δημοσιότητας stress tests, ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.
Η ΤτΕ αποκάλυψε μετά από 4-5 μήνες ότι το   2010, και πριν από τη διενέργεια της πανευρωπαϊκής αντίστοιχης άσκησης, η Τράπεζα της Ελλάδος διενήργησε ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων τις μακροοικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ και του ΔΝΤ) έχοντας ως βάση τα στοιχεία των τραπεζών και του τραπεζικού συστήματος για το 2009. Οι ασκήσεις αφορούσαν την περίοδο 2010-2013 και από αυτές προέκυψε ότι, για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος, το υφιστάμενο επίπεδο υπερβάλλοντος κεφαλαίου κρίνεται επαρκές. Ως υπερβάλλον κεφάλαιο νοείται αυτό που απομένει μετά την αφαίρεση του 8% του κατώτατου δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.
Έτσι εξηγείται γιατί οι τράπεζες, επισήμαιναν ότι με βάση την ΤτΕ λαμβάνουν υψηλότερη βαθμολογία στα stress tests και για τον λόγο αυτό υπήρχε μεγάλη σιγουριά στις διοικήσεις για την έκβαση των αποτελεσμάτων.
Το βασικό πρόβλημα για τις τράπεζες πέραν από τα ομόλογα παραμένει ο πιστωτικός κίνδυνος.
Με βάση τα στοιχεία Ιουνίου του  2010 το NPLs διαμορφώθηκε στο 8,4%, στα στεγαστικά 8,2%, στα καταναλωτικά 14,7% και στα επιχειρηματικά 7%.
Ο πιστωτικός κίνδυνος από καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια για το 2010 προβλέπεται ότι θα διατηρηθεί υψηλός, καθώς η μείωση της αγοραστικής δύναμης, η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης και η αναμενόμενη άνοδος της ανεργίας αναμένεται να πλήξουν περαιτέρω τη χρηματοοικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και, κατά συνέπεια, τη δυνατότητά τους να αντεπεξέλθουν στις δανειακές
τους υποχρεώσεις.
Ο πιστωτικός κίνδυνος συνεχίζει να αποτελεί τη σημαντικότερη μορφή κινδύνου που αντιμετωπίζουν οι ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι
στην Αναδυόμενη Ευρώπη, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών τους στις χώρες αυτές αφορά την παροχή δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Σε δημοσίευμα τους οι FT αναφέρουν

“Χρόνο να αναπνεύσουν” δίνει στις ελληνικές τράπεζες η παγκόσμια κοινότητα, ώστε να προετοιμαστούν για τα επόμενα stress tests μετά μάλιστα και από το ευρωπαϊκό road show που πραγματοποιήθηκε χτες. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Τράπεζα της Ελλάδας έχει συμφωνήσει με την επονομαζόμενη Τρόικα, να καθυστερήσει τη διενέργεια των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες κατά ένα μήνα, δηλαδή να ολοκληρωθεί στο τέλος Οκτωβρίου, ώστε έτσι να δοθεί η δυνατότητα στις τράπεζες να ενισχυθούν περαιτέρω.
Με την καθυστέρηση αυτή θα υπάρξει και μία πρώτη εικόνα από τα αποτελέσματα εννεαμήνου, ενώ θα έχουμε και τα αποτελέσματα της ενίσχυσης κεφαλαίου από την Εθνική Τράπεζα. “Εάν επιτύχει στην αύξηση κεφαλαίου η ΕΤΕ, αυτό θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, και θα επιταχύνει τις διαδικασίες εξαγορών και συγχωνεύσεων για τις οποίες υπάρχουν ήδη συζητήσεις”, δήλωσε στην εφημερίδα Έλληνας τραπεζίτης.
Αύριο, Τρίτη, θα πραγματοποιηθεί και δημοπρασία εντόκων γραμματίων, στην οποία και θα υπάρξει ένα πρώτο τεστ για τα αποτελέσματα του road show της περασμένης εβδομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, επενδυτές στο Λονδίνο ανέφεραν ότι οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικούς Ταμείου ήταν εξαιρετικά πειστικοί για την θετική πορεία της Ελλάδας, αν και υπάρχουν ακόμη σημαντικά ερωτήματα για αν η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει τη χρεοκοπία.

ΤτΕ: Στα τέλη του έτους τα stress tests των ελληνικών τραπεζών

Ανακοίνωση- απάντηση στο δημοσίευμα των Financial Times που έκανε λόγο για αναβολή των stress tests των ελληνικών τραπεζών εξέδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ συμβούλευσαν την Ελλάδα να αναβάλλει τη διενέργεια των stress tests των ελληνικών τραπεζών για αργότερα μέσα στο έτος, αναφέρει η ανακοίνωση.
Η Τράπεζα της Ελλάδος συμφώνησε και αποφάσισε να αναβάλλει τα stress tests, τα οποία, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα λάβουν χώρα στα τέλη του έτους.
Ο λόγος είναι ότι μια τέτοια άσκηση βρίσκεται χρονικά πολύ κοντά στα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών και δεν θα μπορεί να παρέχει περαιτέρω πληροφορίες.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΤτΕ:

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οι τρεις διεθνείς οργανισμοί που συμμετέχουν στο μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) πρότειναν στην Τράπεζα της Ελλάδος να αναβάλει τη φθινοπωρινή άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress-test). Η Τράπεζα συμφώνησε και αποφάσισε την αναβολή της άσκησης. Ο λόγος για την αναβολή είναι ότι μία νέα άσκηση προσομοίωσης σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα από την ανακοίνωση των πρόσφατων αποτελεσμάτων της Eυρωπαϊκής άσκησης δεν θα παρείχε πρόσθετη πληροφόρηση. Η απόφαση για την αναβολή ελήφθη το καλοκαίρι, πολύ πριν την απόφαση της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή παρουσιάσεων στο εξωτερικό και τις πρόσφατες ανακοινώσεις που αφορούν εταιρικές ενέργειες. Η άσκηση, που θα λάβει χώρα προς το τέλος του έτους, είναι συμπληρωματική της εκτίμησης των κεφαλαιακών απαιτήσεων του Πυλώνα 2 και εντάσσεται στο πλαίσιο εποπτείας του πιστωτικού συστήματος.
Η Ευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων επιβεβαίωσε την αξιολόγησή μας για τη φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η νέα άσκηση αναμένεται επίσης να επιβεβαιώσει την εν λόγω αξιολόγηση.
ww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης