Ελλάδα

Παπανδρέου: "Δε θα χρεοκοπήσουμε"

Παπανδρέου:
Για ακόμη μία φορά απέκλεισε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός μιλώντας σε αμερικανικά δίκτυα κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στις ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να βγεί στις αγορές προς δανεισμό όσο το δυνατό συντομότερα.
Εξέφρασε επιπλέον τη βεβαιότητα πως τα spreads θα υποχωρήσουν και ότι καθώς όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα αρχίσουν να αποδίδουν, η Ελλάδα θα επανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
“Δε θα χρεοκοπήσουμε”, δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι “ενδεχόμενη χρεοκοπία θα ήταν μία τραγωδία”. Εάν καταφύγουμε στη χρεοκοπία, θα το είχαμε αποφασίσει μήνες νωρίτερα, ανέφερε. Αυτό όμως θα ήταν λάθος για την ελληνική οικονομία, για την ευρωπαϊκή οικονομία, και τα πράγματα θα γίνονταν χειρότερα. Γι' αυτό λάβαμε την απόφαση να αναλάβουμε τη δύσκολη διαδικασία της προσαρμογής, αποφασίζοντας για δομικές αλλαγές. Και είμαστε εντός των στόχων μας, δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Ο Γ. Παπανδρέου ουσιαστικά προσπάθησε να δώσει απαντήσεις σε όλες τις αναλύσεις που θεωρούν σχεδόν σίγουρη την πιθανότητα ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Μάλιστα ανέφερε ότι εάν όλα πάνε καλά και η χώρα μείνει εντός του προγράμματος, μέχρι το τέλος του 2011 η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς.
Υπογράμμισε ότι έχει ήδη προωθηθεί η ριζική αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού και του φορολογικού συστήματος, όπως και η εξυγίανση του δημόσιου τομέα ο οποίος θα λειτουργεί πλέον με περισσότερη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.
Επισήμανε επίσης ότι η Ελλάδα προσφέρει τεράστια προοπτική για επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως και στον τομέα των υποδομών, ενώ ανάφερε ότι μπορεί να ιδιωτικοποιηθούν ή να αξιοποιηθούν περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου των οποίων η αξία ανέρχεται σε 270 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο σύνολο σχεδόν του χρέους της χώρας.
Σήμερα, ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον όπου θα έχει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, καθώς επίσης με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Τζον Κέρι και τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Γερουσίας Μαξ Μπάουκους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης