Ελλάδα

Στα 210 δις ευρώ μειώθηκαν οι καταθέσεις στις τράπεζες - Συνολική μείωση 27 δις

  Στα 210 δις ευρώ μειώθηκαν οι  καταθέσεις στις τράπεζες - Συνολική μείωση 27 δις
(upd)H μείωση καταθέσεων από την εσωτερική αγορά συνεχίζεται όπως εκτιμούν τραπεζικά στελέχη και επισήμως αναφέρει στο ενημερωτικό της δελτίο η Εθνική τράπεζα για την αύξηση κεφαλαίου και το ομολογιακό.
Αν και η τάση παραμένει πτωτική ωστόσο έχει περιοριστεί ο ρυθμός μείωσης των καταθέσεων.
Με βάση και τις πρώτες ενδείξεις του Σεπτεμβρίου η συνολική εκροή και μείωση καταθέσεων έχει φθάσει τα 26,5 με 27  δις ευρώ στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Τον Δεκέμβριο οι καταθέσεις ήταν 237,987 δις ευρώ και τον Ιούλιο 212,284 δις ευρώ ενώ τον Σεπτέμβριο έχουν υποχωρήσει στα 210 δις ευρώ.
Ωστόσο είναι ενθαρρυντικό ότι καταγράφεται επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης.
Και ενώ οι καταθέσεις μειώνονται το υπουργείο Οικονομικών έχει βγει σε ένα σαφάρι ώστε να μαζέψει μη φορολογημένους τόκους καταθέσεων εξωτερικού. Ωστόσο αυτή η φορολογική επιδρομή στις καταθέσεις θα προκαλέσει παρενέργειες.
Με βάση μελέτη μεγάλης ελληνικής τράπεζας αν οι καταθέσεις μειωθούν επιπλέον 10 δις ευρώ μέσα στους επόμενους 6- 10 μήνες το τραπεζικό σύστημα θα έχει σοβαρό πρόβλημα. Από τις τράπεζες την μεγαλύτερη εκροή είχαν η Alpha, Εurobank πάνω από 3,2 δις ευρώ ενώ αντιθέτως την μεγαλύτερη εισροή περίπου 4 δις η Κύπρου σε εξαμηνιαία βάση από τις αρχές του 2010.
Οι Κυπριακές τράπεζες πάντως στην μάχη των καταθέσεων εξέρχονται κερδισμένες καθώς και η Marfin αύξησε τις καταθέσεις της κατά 1,45 δις ευρώ.
Τα τραπεζικά στελέχη προειδοποιούν σε μια τόσο βαθιά ύφεση που το κύριο γνώρισμα της είναι η ύφεση το ελληνικό δημόσιο επιβάλλει νέες φορολογίες σε μια πλειάδα φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.
Έχει παρατηρηθεί π.χ. για τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας οι πολίτες ουσιαστικά να χρησιμοποιούν τις καταθέσεις τους στις τράπεζες ώστε να καταβάλλουν τους φόρους.
Οι κάτοχοι σκαφών αναψυχής θα πληρώσουν επίσης μεγάλους φόρους και οι οποίοι ουσιαστικά σηκώνουν από τις καταθέσεις τους στις τράπεζες χρήματα για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
Το μέσο νοικοκυριό σύμφωνα με έρευνα μεγάλης ιδιωτικής τράπεζας έχει αυξήσει κατά 30% την χρήση του καταθετικού λογαριασμού σε σχέση με το παρελθόν.
Όλοι οι παράγοντες αυτοί έχουν συμβάλλει στην συνεχή μείωση των καταθέσεων.
Με βάση το χειρότερο σενάριο που θα μπορούσε να υποστεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα ήταν να μειωθούν περαιτέρω οι καταθέσεις κατά 10 δις ευρώ. Έως τώρα οι καταθέσεις έχουν μειωθεί συνολικά 27 δις ευρώ και το χειρότερο σενάριο είναι η μείωση να φθάσει τα 35  δις ευρώ ή οι καταθέσεις να περιοριστούν στα 202 δις ευρώ.

Τι αναφέρεται σε μελέτη μεγάλης ελληνικής τράπεζας

1)Το δομικό πρόβλημα των τραπεζών είναι η ρευστότητα έχουν δανεισθεί 96 δις ευρώ και όχι τα κεφάλαια.
Τα 96 δις ευρώ κατανέμονται 50 δις ομόλογα που πρέπει να χρηματοδοτηθούν. Περίπου 27 δις ευρώ οι απώλειες καταθέσεων και 19δις ευρώ άλλες χρηματοδοτήσεις, εκδόσεις και απόθεμα.
Επίσης από τα αξιοπερίεργα η Εθνική έχει δανεισθεί 25 δις ευρώ και η Eurobank 20 δις ευρώ δηλαδή 45 δις ευρώ ή περίπου το 50% του δανεισμού των ελληνικών τραπεζών.
2)Εκτιμάται ότι αν υπάρξει περαιτέρω εκροή 10 δις ευρώ στις καταθέσεις και από 27 δις οδηγηθεί ο κλάδος σε μείωση 35 δις ευρώ τράπεζα ή τράπεζες θα βρεθούν σε αδιέξοδο ρευστότητας. Τα 25 δις ευρώ εγγυήσεις όχι μόνο θα χρειασθούν ίσως και να μην φθάσουν. Ο κίνδυνος κρατικοποίησης θα είναι ορατός.
3)Το πλέον ανησυχητικό φαινόμενο είναι ότι ενώ η  εκροή στο εξωτερικό  έχει σχετικά μειωθεί αλλά έχει αυξηθεί η μείωση καταθέσεων από εταιρίες και φυσικά πρόσωπα καθώς ελλείψει ρευστότητας δαπανούν από τα έτοιμα. Κοινώς τρώνε από τα έτοιμα δηλαδή τις καταθέσεις.
Οι τράπεζες και τα στελέχη γνωρίζουν ότι το πρόβλημα των καταθέσεων μπορεί να προκαλέσει συστημικό πρόβλημα και ή θα προχωρήσουν σε μείωση του ενεργητικού τους ώστε να χρειάζονται λιγότερη ρευστότητα ή σε συγχωνεύσεις μεταξύ τους ως απόρροια όμως του αδιεξόδου που θα έχει βρεθεί ή τείνει να βρεθεί το σύστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης