Τελευταία Νέα
Ελλάδα

"Φωτιές" βγάζουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα της περαίωσης

«Φωτιές» βγάζουν τα σημειώματα της περαίωσης που θ΄αποσταλούν σε 1 εκατ. επιχειρήσεις και ελεύθερους, και οι οποίοι εφόσον το επιθυμούν θα διαγράψουν το εκκρεμές φορολογικό παρελθόν ( 2000 – 2009)και εν συνεχεία θα κάψουν τα βιβλία τους.
Τα ελάχιστα ποσά φόρου που καλούνται να πληρώσουν οι υπόχρεοι μεσούσης της οικονομικής κρίσης είναι αυξημένα έως και 400 ευρώ  σε σχέση με την προηγούμενη ρύθμιση.  
Ξεκινούν  από τα 400 ευρώ για τις μικρές επιχειρήσεις, αυξάνουν στα 700 ευρώ για μεσαίες και ελεύθερους επαγγελματίες, και φθάνουν  στα  1.000 ευρώ για τις πολύ μεγάλες με τζίρο έως 20 εκατ. ευρώ .
Η προηγούμενη ρύθμιση προέβλεπε ελάχιστο ποσό 200 ευρώ για τους πολύ μικρούς επιτηδευματίες, 500 ευρώ για μικρομεσαίες και ελεύθερους επαγγελματίες και 600 ευρώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Ανώτεροι παράγοντες του υπουργείου δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο κατά την διάρκεια της διαβούλευσης να χαμηλώσει ο πήχης με τα πρόσθετα ποσά του φόρου.
Στο καταφύγιο της ρύθμισης θα προσέλθουν και όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία και επιθυμούν να τις ρυθμίσουν.
Το υπουργείο σβήνει μέχρι και το 100% των προσαυξήσεων!
Στόχος είναι να εισπραχθούν περίπου 1,5 δις. ευρώ από την περαίωση (600 εκατ. ευρώ φέτος) και άλλο 1 δις. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα χρέη.
Οι διατάξεις των τριών ρυθμίσεων: περαίωση, εκκρεμοδικείες και ληξιπρόθεσμα, κοινοποιήθηκαν χθες στους 8 παραγωγικούς φορείς (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΠΟΕ-ΔΟΥ, ΚΕΕΕ, ΟΕΕ, ΙΟΦΜ και ΠΟΦΕΕ), οι οποίοι αυτή την ώρα σε δημόσια διαβούλευση παραθέτουν τις απόψεις τους στον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, στον αρμόδιο υφυπουργό Δημήτρη Κουσελά, στους γενικούς γραμματείς και στα επιτελικά στελέχη του υπουργείου.
Σύμφωνα με το σχέδιο, σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου παρέχεται έκπτωση 10%.
Με την αποδοχή της ρύθμισης ο φορολογούμενους πληρώνει προκαταβολή 25% ενώ ο αριθμός των δόσεων φτάνει τις 12 κάθε μία εκ των οποίων δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη των 500 ευρώ.
Από την ρύθμιση εξαιρούνται οι εκδότες πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων, οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές και οι εισηγμένες στο ΧΑ εταιρίες.
Αντιθέτως, ανοιχτό παραμένει αν θα ενταχθούν όσοι έχουν μπει στη διαδικασία της αυτοπεραίωσης από το 2004, οι εκκρεμείς υποθέσεις πλοίων και ακινήτων, καθώς και όσοι δεν είχαν υποβάλλει δηλώσεις.
Η περαίωση είναι προαιρετική για περισσότερους από 1 εκατ. επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ εξαιρούνται περίπου 1.000 -2.000 επιτηδευματίες.
Η κόκκινη γραμμή με το παρελθόν αναμένεται να φέρει αυστηρότερα πρόστιμα και ποινές έναντι των φοροφυγάδων (άρση τραπεζικού απορρήτου, πόθεν έσχες, ηλεκτρονικά τιμολόγια, ηλεκτρονικές πληρωμές κ.λπ.) αλλάζοντας ριζικά τη διαδικασία εκδίκασης των φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων στα Δικαστήρια.
Ενώ προωθείται η εκ βάθρων αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και νέες ηλεκτρονικές εφαρμογές από το 2011 ώστε να απομακρυνθούν οι πολίτες από τους εφοριακούς και δοθεί τέλος σε φαινόμενα χρηματισμού.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα.
Σημειώνεται ότι ο ΣΜΕΧΑ συμμετέχει στην διαβούλευση του Υπουργείου Οικονομικών για την «Εκούσια ρύθμιση των φορολογικών υποθέσεων του παρελθόντος και τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο», στα πλαίσια της οποίας κατέθεσε το συνημμένο υπόμνημα.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης