Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις Στουρνάρα - τρόικας - Νέα συνάντηση αύριο το απόγευμα - Αγώνας δρόμου από την κυβέρνηση για την υλοποίηση των 89 μνημονιακών δράσεων - Στερεύουν τα ρευστά διαθέσιμα που επαρκούν μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις Στουρνάρα - τρόικας - Νέα συνάντηση αύριο το απόγευμα - Αγώνας δρόμου από την κυβέρνηση για την υλοποίηση των 89 μνημονιακών δράσεων - Στερεύουν τα ρευστά διαθέσιμα που επαρκούν μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου
(upd5)Νέα συνάντηση με την τρόικα θα έχει αύριο Πέμπτη και ώρα 18:30 ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, αφού στη σημερινή - διάρκειας 2 ωρών - δεν κατέστη δυνατό να κλείσει το πακέτο των 13,6 δισ. ευρώ.
Στέλεχος του υπουργείου που μετείχε στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών δήλωσε ότι "σήμερα προχωρήσαμε σε έναν μίνι απολογισμό για τα μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί και για τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο Eurogroup της Δευτέρας. Αύριο θα υπάρξει νέα επαφή σε μια προσπάθεια να διευθετηθούν οι εκκρεμότητες σε δημοσιονομικό και διαρθρωτικό πεδίο".

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, τα ρευστά διαθέσιμα για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας επαρκούν μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα, Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, τα στοιχεία για τα έσοδα στο 9μηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου δεν θα είναι ικανοποιητικά, λόγω της απεργίας των εφοριακών.
Κατά το στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να μην ξεφύγει σε μεγάλο βαθμό από τα πρόσθετα μέτρα των 7,8 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει το σχέδιο του προϋπολογισμού, ωστόσο η τρόικα φέρεται προς το παρόν να επιμένει σε μέτρα 9 δισ. ευρώ.

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr:

Ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων είναι ο πλέον καθοριστικός, αφού από αυτόν κρίνεται η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ με την οποία θα ρυθμιστεί το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ενώ θα καλυφθούν τρέχουσες ανάγκες του προϋπολογισμού και των ασφαλιστικών Ταμείων.
Για τον Γιάννη Στουρνάρα η Αθήνα δεν πρέπει να πάρει μόνο 31,5 δισ. ευρώ το Νοέμβριο από τον μηχανισμό στήριξης. Στο ποσό αυτή της δόσης θα πρέπει να προστεθούν και άλλα 5 δισ. ευρώ που έπρεπε να είχαν δοθεί στη χώρα μας από τον Σεπτέμβριο.
Ουσιαστικά η ελληνική πλευρά επιζητεί αύξηση της δόσης στα 36,5 δισ. ευρώ και συνάμα επιμήκυνση κατά δύο χρόνια έως το 2016 του προγράμματος προσαρμογής.
Για την ώρα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεν έλαβε καμία απάντηση επί των δύο αυτών αιτημάτων στο Eurogroup της Δευτέρας. Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών και τα δύο αυτά ζητήματα θα ξεκαθαρίσουν τις επόμενες μέρες μαζί με το πακέτο των 13,6 δισ. ευρώ, το οποίο όπως όλα δείχνουν θα είναι εμπροσθοβαρές.
Οι απεσταλμένοι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ θα μείνουν μέχρι και την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα για να ρυθμίσουν και τις τελευταίες λεπτομέρειες των μέτρων που παραμένουν σε εκκρεμότητα, είτε αυτά αφορούν τον διαρθρωτικό είτε τον δημοσιονομικό τομέα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη απογευματινή συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τους Πόλ Τόμσεν από το ΔΝΤ, Ματίας Μόρς από την Ε.Ε. και Κλάους Μαζούχ από την ΕKT θα υπάρξει μία ανακεφαλαίωση των μέτρων που έχουν ήδη συμφωνηθεί.
Να σημειωθεί ότι η Τρόικα πιέζει για περικοπές δαπανών ύψους 9,5 δισ. ευρώ το 2013 προκειμένου το έλλειμμα του χρόνου να πέσει στο 3,7% με 3,8% του ΑΕΠ και το πρωτογενές πλεόνασμα να ανέλθει στο 1,5% του ΑΕΠ.
Σενάριο το οποίο δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα, από την στιγμή που η Κυβέρνησης έχει ήδη αποδεχθεί παρεμβάσεις ύψους 9 δισ. ευρώ το 2013, από 7,8 δις. ευρώ που προέβλεπε το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού.
Έτσι αυτό μένει είναι να βρεθούν τα 500 εκατ. ευρώ, τα οποία όπως λένε πηγές που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, θα προέλθουν από τον τομέα της φορολογίας.
Το «πακέτο» των νέων μέτρων θα πρέπει το αργότερο μέχρι την άλλη εβδομάδα να έχει αποκρυσταλλωθεί και σε χρόνο παράλληλο με αυτό να αρχίσουν να υλοποιούνται και οι 89 «προαπαιτούμενες δράσεις» που είναι αναγκαίες, σύμφωνα με τους όρους των δανειστών, για την χορήγηση της δόσης.
Ο αγώνας δρόμου για την κυβέρνηση ολοκληρώνεται στις 18 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ οπότε αναμένεται να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για την χώρα μας.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης