Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις Στουρνάρα – Τρόικας για το πακέτο των μέτρων – Νέο ραντεβού σήμερα -Lipton (ΔΝΤ): Η Ελλάδα έχει υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις αλλά δεν είναι αρκετές

tags :
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις Στουρνάρα – Τρόικας για το πακέτο των μέτρων – Νέο ραντεβού σήμερα -Lipton (ΔΝΤ): Η Ελλάδα έχει υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις αλλά δεν είναι αρκετές
(upd) Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις Στουρνάρα – τρόικας για το «κλείσιμο» του νέου πακέτου λιτότητας, με στόχο τα όποια μέτρα να έχουν οριστικοποιηθεί έως τη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου.
Το απόγευμα έχει προγραμματιστεί και νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα, καθώς στενεύουν τα περιθώρια για επίτευξη συμφωνίας κι εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. Ευρώ, η οποία έπρεπε να είχε χορηγηθεί από τον Ιούλιο. Παράλληλα, εκκρεμεί μια δόση 5 δισ. ευρώ (που έπρεπε να έχει εκταμιευθεί τον Σεπτέμβριο), ενώ έως το τέλος Δεκεμβρίου πρέπει να δοθούν στη χώρα επιπλέον 7,2 δισ. ευρώ.
Κατά τη χθεσινή συνάντηση, δεν κατέστη δυνατό να κλείσει το πακέτο των 13,6 δισ. ευρώ.
Στέλεχος του υπουργείου που μετείχε στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών δήλωσε ότι «προχωρήσαμε σε έναν μίνι απολογισμό για τα μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί και για τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο Eurogroup της Δευτέρας. Αύριο θα υπάρξει νέα επαφή σε μια προσπάθεια να διευθετηθούν οι εκκρεμότητες σε δημοσιονομικό και διαρθρωτικό πεδίο».
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, τα ρευστά διαθέσιμα για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας επαρκούν μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα, Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, τα στοιχεία για τα έσοδα στο 9μηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου δεν θα είναι ικανοποιητικά, λόγω της απεργίας των εφοριακών.
Κατά το στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να μην ξεφύγει σε μεγάλο βαθμό από τα πρόσθετα μέτρα των 7,8 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει το σχέδιο του προϋπολογισμού, ωστόσο η τρόικα φέρεται προς το παρόν να επιμένει σε μέτρα 9 δισ. ευρώ.

Lipton (ΔΝΤ): Η Ελλάδα έχει υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις αλλά δεν είναι αρκετές

Το γεγονός, πως η Ελλάδα έχει υλοποιήσει πολλές από τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, αλλά αυτές δεν ήταν αρκετές λόγω των προβληματικών συνθηκών, επισημαίνει ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Danid Lipton, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Deer Standard».
Όπως διευκρινίζει, η Ελλάδα είχε να αντιμετωπίσει φέτος πολλά προβλήματα, καθώς η οικονομική ύφεση ήταν υψηλότερη από ό,τι αναμενόταν και, ενόψει των βουλευτικών εκλογών, διεξάγονταν περισσότερο, πολιτικές συζητήσεις, παρά υλοποιούνταν οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Lipton, η κατάσταση είναι δυσκολότερη από ό,τι ήταν πριν από έναν χρόνο και το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό το γεγονός, το οποίο και συζητείται αυτήν τη στιγμή στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση. Αναφερόμενος στα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα και στα κρατικά χρέη στην Ευρώπη, επισημαίνει πως το ΔΝΤ έχει προτείνει από καιρό μια ολοκληρωμένη Τραπεζική Ένωση, που θα πρέπει να περιλαμβάνει, εκτός μιας κεντρικής υπηρεσίας εποπτείας, ένα κοινό όργανο διευθέτησης και ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών που έχουν προβλήματα, καθώς επίσης μια κοινή εγγύηση καταθέσεων.
Ο ίδιος θεωρεί υπερβολικές τις ανησυχίες Γερμανίας και Αυστρίας για την κοινή εγγύηση καταθέσεων, διότι αυτή, όπως σημειώνει, συνιστά μια ασφάλεια αποτροπής των προβλημάτων πριν αυτά εμφανιστούν και εάν οι άνθρωποι σε μια χώρα με εθνικά συστήματα αρχίσουν και αμφιβάλουν ως προς την ικανότητα του κράτους να στηρίξει ταλανιζόμενες τράπεζες, προχωρούν σε μαζική απόσυρση των καταθέσεων που γρήγορα εξελίσσεται σε ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα. Αυτό θα έπληττε τη Γερμανία, όπως και άλλες χώρες, όμως, αν η εγγύηση των καταθέσεων αναλαμβάνεται από ολόκληρη την Ευρώπη, δεν θα εμφανίζονται καν οι αμφιβολίες και δεν θα υπάρχει μαζική απόσυρσή τους από τις τράπεζες.
Συμπληρώνει δε, πως δεν θα πρέπει να αγνοείται το κόστος που προκύπτει από την εκροή κεφαλαίων από τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας και τη μαζική απόσυρση καταθέσεων και επιπλέον, σε μια πρώτη φάση θα πρέπει να υπάρξει ενοποίηση της εποπτείας που ήδη αποφασίστηκε και που έχει δύο πλεονεκτήματα, αφενός οι εθνικές εποπτείες θα ασχολούνται λιγότερο με προβλήματα εκτός συνόρων και αφετέρου η κεντρική εποπτεία θα δίνει στις χώρες μια πληρέστερη γενική εικόνα.
Ο ίδιος αναφέρει ως παράδειγμα, για τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα μιας ευρωπαϊκής αρχής, την περίπτωση της Κύπρου, όπου, όπως επισημαίνει, τρεις μεγάλες τράπεζές της είχαν παραχωρήσει δάνεια στον ελληνικό ιδιωτικό τομέα, αξίας 90% του κυπριακού ΑΕΠ και κατείχαν ελληνικά κρατικά ομόλογα, αξίας άνω του 100% του κυπριακού ΑΕΠ, κάτι που είχε επιτρέψει η κυπριακή εποπτική αρχή, αλλά δεν θα είχε επιτρέψει μια ευρωπαϊκή εποπτική αρχή.

(Πρώτη ενημέρωση: 08:30)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης