Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Εκπτώσεις έως και 50% στις επιχειρήσεις που θα προσέλθουν για τον περιοδικό ΦΠΑ

Εκπτώσεις έως και 50% στις επιχειρήσεις που θα προσέλθουν για τον περιοδικό ΦΠΑ
Δεύτερη ευκαιρία σε όσες επιχειρήσεις δεν έχουν υποβάλλει περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ δίνει το υπουργείο Οικονομικών μειώνοντας μέχρι και 50% τους πρόσθετους φόρους.

Με χθεσινή εγκύκλιο προς όλες τις εφορίες και τα Ελεγκτικά Κέντρα (ΔΕΚ και ΠΕΚ), ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ζητάει από τους εφόρους να ξεσκονίσουν όσους δεν υπέβαλαν δηλώσεις ΦΠΑ, αλλά και να διευθετήσουν άμεσα τις υποθέσεις που έχουν στα συρτάρια τους.
Στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν υπέβαλαν τις περιοδικές δηλώσεις.
Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ανησυχήσει ιδιαίτερα με τον ΦΠΑ αφού το φαινόμενο της μη απόδοσης του φόρου από τις επιχειρήσεις εμφανίζει έξαρση το τελευταίο διάστημα όχι μόνο λόγω της εκτεταμένης φοροκλοπής που υπάρχει στην αγορά αλλά και γιατί πολλές υπό το βάρος της κρίσης αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδά τους με αποτέλεσμα να μην αποδίδουν το φόρο στο κράτος.
Αυτό άλλωστε επισημάνθηκε από τους ίδιους τους εκπροσώπους των μικρομεσαίων στις πρόσφατες συναντήσεις τους με το οικονομικό επιτελείο.
Αναλυτικότερα σύμφωνα με τις εντολές του Γ. Παπακωνσταντίνου:
1. Στο προσεχές δίμηνο, οι ελεγκτές θα απασχοληθούν αποκλειστικά με τους προσωρινούς ελέγχους για τη φορολογική περίοδο του 2010, με στόχο δυο ελέγχους ημερησίως για βιβλία Α ή Β κατηγορίας και ένα για τα Γ κατηγορίας.
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων εντόπισε χιλιάδες επιχειρήσεις που δεν υπέβαλλαν περιοδική δήλωση ΦΠΑ. Τα στοιχεία αυτών τα απέστειλε στις εφορίες και στα Ελεγκτικά Κέντρα. Σε πρώτη φάση η ΓΓΠΣ αποστέλλει άτυπες προσκλήσεις για να υποβάλλουν τις δηλώσεις στις εφορίες. Σε δεύτερη φάση οι εφορίες θα καλέσουν τηλεφωνικά τον επιχειρηματία να προσέλθει εντός 5 ημερών στην εφορία για υποβολή των δηλώσεων.
Όσοι ανταποκριθούν θα πληρώσουν μεν πρόσθετους φόρους και τα πρόστιμα, αλλά σε ποσοστό 50% και 20%, αντίστοιχα στα πλαίσια της δεύτερης ευκαιρίας.
Όσοι δεν ανταποκριθούν θα υποστούν εξονυχιστικό προσωρινό φορολογικό έλεγχο και φυσικά τα όποια πρόστιμα και πρόσθετους φόρους.
2. Οι εφορίες και τα Ελεγκτικά Κέντρα θα εντοπίσουν και περιπτώσεις ανακριβούς δήλωσης κατά τη χρήση του 2010. Θα καλούν τηλεφωνικά τον επιτηδευματία να υποβάλλει δήλωση με ορθά στοιχεία. Και εδώ θα υπάρξει δεύτερη ευκαιρία με πληρωμή 50% των πρόσθετων φόρων και 20% των προστίμων.
3. Εφορίες και Ελεγκτικά Κέντρα έλαβαν οδηγίες να προχωρήσουν άμεσα και στο ξεκαθάρισμα των υποθέσεων που έχουν στα συρτάρια τους. Η εντολή είναι εντός 5 ημερών, δηλαδή μέσα στην επόμενη εβδομάδα, να εκδώσουν και να κοινοποιήσουν τις καταλογιστικές πράξεις βάσει των εκθέσεων ή να βεβαιώσουν φόρους, πρόστιμα, πρόσθετους φόρους και άλλες επιβαρύνσεις.
Οι έφοροι που θα αγνοήσουν τις εντολές του υπουργείου θα βρεθούν υπόλογοι έναντι των Οικονομικών  Επιθεωρητών.

Μ. Χριστοδούλου
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης