Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Eπενδύσεις 5 δισ. δολ. από το Κατάρ στην αξιοποίηση ακινήτων του Ελληνικού

Eπενδύσεις 5 δισ. δολ. από το Κατάρ στην αξιοποίηση ακινήτων του Ελληνικού
Μνημόνιο οικονομικής συνεργασίας υπεγράφη μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και ενός από τους πέντε μεγαλύτερους επενδυτικούς  ομίλους του κόσμου, του καταριανού Qatar Ιnvestment Αuthority, ώστε να ξεκινήσουν επενδύσεις ύψους 5 δισ. δολαρίων στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Ο επενδυτικός όμιλος του Κατάρ είναι ένας από τους πέντε μεγαλύτερους του κόσμου και διαχειρίζεται 60 δισ. δολάρια.
Με το Μνημόνιο που υπεγράφη χθες συστήνεται Κοινή Επιτροπή Ελλάδας- Κατάρ (Joint Committee), η οποία θα κάνει τις εισηγήσεις για το ποιες επενδύσεις είναι συμφέρουσες και για τις δύο πλευρές και θα παρακολουθεί τις διαδικασίες. Από ελληνικής πλευράς, επικεφαλής της Επιτροπής τίθεται ο Χάρης Παμπούκης κι από την πλευρά του Κατάρ, ο Αχμάντ Αλ Σαγέντ.
Το ενδιαφέρον του Κατάρ προς την Ελλάδα χαρακτήρισε ψήφο εμπιστοσύνης ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. «Οταν μία κυβέρνηση θέλει, μπορεί να βάλει όρους για δικό της αναπτυξιακό μοντέλο. Ο,τι γίνει θα είναι μέσα στη φιλοσοφία της πράσινης βιώσιμης ανάπτυξης. Θέλουμε το κεφάλαιο να επενδύσει σωστά, και σε ό,τι κάνουμε να υπάρχει αμοιβαίο όφελος».
Ο κρατικός επενδυτικός όμιλος του Κατάρ (QΙΑ) έχει μετοχικό μερίδιο στη βρετανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Sainsbury΄s, στην αυτοκινητοβιομηχανία Ρorsche, διαθέτει το τρίτο μεγαλύτερο μερίδιο μετοχών της γερμανικής Volkswagen, έχει μερίδιο στον χρηματοπιστωτικό όμιλο Credit Suisse, καθώς επίσης στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και στο Νasdaq. Ακόμη, έχει αγοράσει την αλυσίδα καταστημάτων Ηarrods. Διαθέτει μόνο στη Γαλλία επενδύσεις σε ακίνητα ύψους 4,5 δισ. ευρώ. Ακόμη, έχει επενδύσει σε μονάδες καθαρής ενέργειας στην Αγγλία περίπου 400 εκατ. δολάρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης