Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό για τον προϋπολογισμό του 2011

Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό για τον προϋπολογισμό του 2011
Tο προσχέδιο του νέου  προϋπολογισμού θα βρεθεί σήμερα στο επίκεντρο της σημερινής σύσκεψης που θα  πραγματοποιηθεί υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος και οι υπουργοί: Γιάννης Ραγκούσης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Ευάγγελος Βενιζέλος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Τίνα Μπιρμπίλη, Δημήτρης Ρέππας, Λούκα Κατσέλη, Ανδρέας Λοβέρδος, Φίλιππος Σαχινίδης και Γιώργος Πεταλωτής.
Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου θα έχει συνάντηση με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου για την οικονομία.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει επιπλέον φόρους 5 δις. ευρώ σε σχέση με φέτος.  
Επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 100.000 ευρώ, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και καταναλωτές,  είναι αυτοί που θα στηρίξουν ταμειακά περισσότερο από οποιοδήποτε άλλους  τους στόχους του Μνημονίου για το 2011.
Οι φόροι μαζί με τις εξοικονομήσεις δαπανών  ( 1,65 δις. ευρώ) θα αποτελέσουν τα βασικά «εργαλεία» που θα χρησιμοποιήσει ο  Γιώργος Παπακωνσταντίνου για να μειώσει  το έλλειμμα στο 7,6% του ΑΕΠ το 2011 από το 8% - 8,1% που θα κλείσει φέτος.
Σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμό που θα καταθέσει η κυβέρνηση την Δευτέρα  4 Οκτωβρίου στην Βουλή :

•             Οι εισπράξεις από την άμεση φορολογία θα φτάσουν τα 19,70 δις. ευρώ  το 2011 από 17,78 δις. ευρώ που υπολογίζεται να διαμορφωθούν φέτος. Η αύξηση που θα σημειώσουν οι άμεσοι φόροι θα είναι 10,8% ή 1,93 δις. ευρώ.

•             Τα έσοδα από την έμμεση φορολογία υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν κατά 2,58 δις. ευρώ για να φτάσουν στα 33,61 δις. ευρώ από 31,03 δις. ευρώ που εκτιμάται ότι  θα εισρεύσουν φέτος στα κρατικά ταμεία.
Κεντρική θέση στο νέο προϋπολογισμό έχει το κομμάτι της αύξησης των τιμών στα ακίνητα που δημιουργεί σωρεία αυξήσεων σε  συναφείς τομείς  ( όπως συμβολαιογραφικά έξοδα ) και φόρους ( Φόρος ακίνητης Περιουσίας)  αλλά και της  αύξηση  του μεσαίου συντελεστή του ΦΠΑ από το 11% στο 13%.
Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού θα προβλέπει έσοδα 1,5 δις. ευρώ από την περαίωση αλλά και από την εξίσωση του εδικού φόρου κατανάλωσης  σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης ( 1 δις. ευρώ).

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης