γράφει : Πέτρος Λεωτσάκος
Θετικό σημάδι θα μπορούσε να θεωρηθεί το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες χρηματοδοτούν με ρευστότητα τις θυγατρικές τους στο εξωτερικό πολύ λιγότερο σε σχέση με το παρελθόν.
Ως μέτρο σύγκρισης θα πρέπει να τονιστεί ότι την περίοδο όπου η κρίση βρισκόταν στην κορύφωση της η παροχή ρευστότητας από τις μητρικές τράπεζες στις θυγατρικές ήταν συντριπτική.
Οι θυγατρικές στο εξωτερικό δεν μπορούσαν να αντλήσουν ρευστότητα με ίδια μέσα και έτσι υποχρεωτικά στηρίζονταν στις μητρικές τράπεζες.
Η κρίση αρχίζει να αντιμετωπίζεται, τουλάχιστον αυτό δείχνουν οι αγορές χρήματος αφού οι τράπεζες δανείζονται με ίδια μέσα από τις διεθνείς χρηματαγορές.
Σε αυτή την χρονική περίοδο όπου οι τράπεζες διαθέτουν πλεονάζουσα ρευστότητα, την οποία την έχουν αποκτήσει και με ίδια μέσα δεν χρειάζεται να χρηματοδοτούν τις θυγατρικές τους στο εξωτερικό.
Η τάση αυτή φαίνεται ότι επικρατεί σε όλες τις ελληνικές τράπεζες. Οι θυγατρικές σε Ρουμανία, Τουρκία, Σερβία σταδιακά αυξάνουν την άντληση ρευστότητας με ίδια μέσα.
Στην Ουκρανία αλλά και στην Πολωνία η Eurobank συνεχίζει σε κάποιο βαθμό να χρηματοδοτεί τις θυγατρικές της.
Συνολικά όμως σε ποσοστό 80% οι θυγατρικές της τράπεζας στο εξωτερικό αυτοχρηματοδοτούνται.
Ανάλογη είναι η τάση σε Εθνική , σημειώνεται ότι η Finansbank ακόμη και στην περίοδο έξαρσης της κρίσης δεν χρειάσθηκε ιδιαίτερη ενίσχυση από την μητρική Εθνική.
Βέβαια σε σχέση με το παρελθόν οι ανάγκες ρευστότητας έχουν μεταβληθεί.
Οι θυγατρικές στο εξωτερικό λόγω του γεγονότος ότι δανείζουν λιγότερο εμφανίζουν και λιγότερες απαιτήσεις σε ρευστότητα.
Προφανώς στο μέλλον αν αυξηθούν τα δάνεια να αυξηθούν κατακόρυφα και οι απαιτήσεις σε ρευστότητα.
Εκτίμηση είναι ότι οι θυγατρικές στο εξωτερικό θα ξεκινήσουν ομολογιακές εκδόσεις.
Πέτρος Λεωτσάκος
Σχόλια αναγνωστών