Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Εξασθενεί από δυνάμεις η ελληνική οικονομία - Στο Υπουργείο Οικονομικών περιμένουν την δόση των 44 δισ. ευρώ για να αναστηθεί η αγορά που έχει "νεκρώσει" σε μια διετία - Η χώρα βουλιάζει απουσία των επενδύσεων

Εξασθενεί από δυνάμεις η ελληνική οικονομία - Στο Υπουργείο Οικονομικών περιμένουν την δόση των 44 δισ. ευρώ για να αναστηθεί η αγορά που έχει
Βαθαίνει η ύφεση στην ελληνική οικονομία με το ΑΕΠ στο τρίτο φετινό τρίμηνο να κατρακυλά στο -7,2% και να «πιάνει» σε σταθερές τιμές (44,593 δις. ευρώ) επίπεδα παραγωγικού πλούτου εποχής 2005. Αποτέλεσμα της νέας «βουτιάς» του ΑΕΠ, είναι η χώρας μας να «γυρνά» επτά χρόνια πίσω.
Προηγήθηκαν δύο καταστροφικά τρίμηνα για την ελληνική οικονομία με την κάμψη του ΑΕΠ σε μέσα επίπεδα να φθάνει στο 6,5%. Όσο δηλαδή υπολογίζει για φέτος η κυβέρνηση ότι θα ανέλθει το μέγεθος της ύφεσης. Αντιθέτως, η Citigroup σε έκθεση της βλέπει την χώρα μας να «βουλιάζει» φέτος σε ποσοστό 7,25%.
Η βαθύτερη ύφεση είναι απότοκος των σκληρών μέτρων του Μνημονίου. Από τις μεγάλες περικοπές που έχουν γίνει σε μισθούς και συντάξεις έχει πληγεί η ιδιωτική κατανάλωση η οποία φέτος θα σημειώσει νέα υποχώρηση κατά 7,7%.
Η πτώση θα συνεχιστεί και το 2013 και μάλιστα με το ίδιο ισχυρό ποσοστό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο από τα 9,4 δις. ευρώ που συγκροτούν την συνολική ατζέντα των μέτρων για το επόμενος έτος, τα 6,31 δις. ευρώ θα προέλθουν από το πορτοφόλι των μισθωτών και των συνταξιούχων.
Ένας ακόμη παράγοντας που έχει ωθήσει το ΑΕΠ σε ακόμη ποιο χαμηλά επίπεδα είναι η απουσία των επενδύσεων. Η Ελλάδα είναι σαν μην πήρε ποτέ τα 20 δις. ευρώ από το ΕΣΠΑ που μαζί με τα κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ( ΠΔΕ) συνιστούν τον βασικό πυλώνα της ανάπτυξης.
Η χαμηλή απορρόφηση των κοινοτικών πόρων (σ.σ. στο 40%) σε συνδυασμό με τα αλλεπάλληλα «κουρέματα» των δαπανών του ΠΔΕ, η χώρα μας είναι σαν να «βαδίζει» από μόνη της στις συμπληγάδες της ύφεσης και μην κάνει ούτε μία προσπάθεια για να εξέλθει.
Στοιχείο το οποίο επιβεβαιώνει ότι η αγορά έχει «νεκρώσει» αποτελεί το γεγονός ότι κλάδοι όπως είναι η οικοδομική δραστηριότητα, η βιομηχανική παραγωγή, η μεταποίηση έχουν κυριολεκτικά βουλιάξει. Πρόκειται για τις πάλαι ποτέ μεγάλες δυνάμεις της ελληνικής οικονομίας που τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσαν τη λοκομοτίβα της ανάπτυξης.
Η κρίση μαζί με τα μέτρα του Μνημονίου έχουν «απονευρώσει» κάθε ικμάδα δραστηριότητας από αυτούς τους κλάδους με ότι αυτό συνεπάγεται για την ανεργία η οποία σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Από την έναρξη της κρίσης, το 2008,η οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 20%, με την ανεργία να εκτινάσσεται σε επίπεδα άνω του 25%.
Στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν «πως και πως» τη δόση των 44 δις. ευρώ για να δώσουν τα χρωστούμενα στους ιδιώτες και να πάρει «ανάσες» η αγορά.
Από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) προκύπτει ότι στο φετινό εννεάμηνο το ΑΕΠ έχει μειωθεί συνολικά κατά 6,7% μετά και τις μειώσεις κατά 6,7% και 6,3% το α΄ και το β΄ τρίμηνο αντίστοιχα.
Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, η ελληνική οικονομία θα βρεθεί και το 2013- για έκτο συνεχές έτος- σε ύφεση, 4,5%. Η ανάκαμψη τοποθετείται το 2014 (σ.σ. μόλις 0,2%).

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης