Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Στη «μέγγενη» της Εurostat και του ΔΝΤ αυτή την εβδομάδα η ελληνική οικονομία

Στη «μέγγενη» της Εurostat και του ΔΝΤ αυτή την εβδομάδα η ελληνική οικονομία
Στο  «μικροσκόπιο» της  Eurostat και του ΔΝΤ θα μπουν αυτή την εβδομάδα τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, ειδικά κλιμάκια των οποίων θα αρχίσουν να καταφθάνουν από σήμερα  στην Αθήνα.
Η αρχική θα γίνει με το  τεχνικό κλιμάκιο της Eurostat που θα αφιχθεί πρώτο και θα ασχοληθεί με το καυτό ζήτημα του ελλείμματος και του χρέους κατά το 2009.

Θα ακολουθήσει έλεγχος στα δημοσιονομικά στοιχεία του περσινού προϋπολογισμού αλλά και επισκέψεις στα γραφεία των υπευθύνων  της ελληνικής στατιστικής αρχής με τους οποίους θα συζητηθεί ο τρόπος υπολογισμού του ελλείμματος.
Τα στοιχεία που θα συλλέξει το ειδικό κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας θα κρίνουν και το τελικό αποτέλεσμα. Δηλαδή, το ποσοστό επιβάρυνσης του ελλείμματος πέραν του αρχικού 0,4% και του χρέους πλέον του 7%.
Η νέα ανοδική αναθεώρηση του ελλείμματος προκύπτει από την απαίτηση της Εurostat να συμπεριληφθούν στο έλλειμμα του προϋπολογισμού οι καταπτώσεις των εγγυήσεων δανείων που κατά διαστήματα έχει παρέχει το Δημόσιο στον ΟΣΕ, τον ΟΑΣΑ και άλλες προβληματικές ΔΕΚΟ.
Μέχρι σήμερα αυτές οι  καταπτώσεις εγγυήσεων επιβάρυναν μόνο το δημόσιο χρέος και δεν εμφανίζονταν στο έλλειμμα του προϋπολογισμού.
Η Eusrostat πιέζει τώρα να περάσουν και στο έλλειμμα.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει επανειλημμένα αποφύγει να μιλήσει για τις επιβαρύνσεις που θα φέρουν οι νέες μετρήσεις, αν και σαφώς αποκλείει το ενδεχόμενο νέων μέτρων.
Εν τούτοις, αρμόδιοι παράγοντες μιλούν για επιβάρυνση τουλάχιστον μιάμιση ποσοστιαίας μονάδας στο έλλειμμα, που θα το οδηγήσει γύρω στο 15%.
Ως προς το χρέος το ζήτημα είναι ακόμα πιο σκοτεινό, καθώς δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα πόσα θα χρεωθεί ο προϋπολογισμός από τις ΔΕΚΟ (όπως ΟΣΕ, ΟΑΣΑ) ή άλλους φορείς. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών μιλούν για επιβάρυνση τουλάχιστον 10 δις. ευρώ.
Η απόφαση της Eurostat θα γίνει γνωστή στις 20 του μήνα. Οπότε τότε θα αποσαφηνιστεί το ύψος της επιβάρυνσης στην τρέχουσα διετία, 2010 και 2011, κυρίως για το έλλειμμα, καθώς πάντα μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο της λήψης νέων μέτρων προς αποφυγή συρρίκνωσης του ελλείμματος σε ποσοστά χαμηλότερα των στόχων 7,8% για φέτος και 7% για του χρόνου.
Λίγα 24ωρα μετά, την Παρασκευή καταφθάνει το τεχνικό κλιμάκιο του ΔΝΤ. Επιστρέφει στην Αθήνα μετά από περίπου ενάμισι μήνα. Σύμφωνα με τους αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, τα μέλη του κλιμακίου θα επικεντρωθούν στην απόδοση των μέτρων που έχουν, ήδη, ληφθεί ως προς την παρακολούθηση των δημοσιονομικών μεγεθών (έσοδα, δαπάνες, χρέος, επιχορηγήσεις σε ταμεία και φορείς) και δη των μεγεθών της γενικής κυβέρνησης (Νοσοκομεία, Ασφαλιστικά Ταμεία, ΟΤΑ).
Το τεχνικό κλιμάκιο που έχει παράσχει τεχνογνωσία και ως προς τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς αναμένεται να ασχοληθεί λεπτομερέστερα με το πώς θα λειτουργήσει το σύστημα από δω και πέρα, ώστε να περιοριστούν τα φαινόμενα φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου. Στο επίκεντρο θα βρεθεί το υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο, που θα δοθεί στη δημοσιότητα το αργότερο στις αρχές του επόμενου μήνα, και προωθεί μεταξύ άλλων την πλήρη ανασύσταση του υπουργείου Οικονομικών.
Η φιλοσοφία της εκ βάθρων αναδιάρθρωσης του υπουργείου είναι η εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση των φορολογούμενων, η δημιουργία εφοριών τύπου ΚΕΠ που θα παράσχουν τις λοιπές υπηρεσίες, ενώ η ουσιαστική ελεγκτική δουλειά θα γίνεται από ελεγκτικά κέντρα που θα ασχολούνται κατ΄ αποκλειστικότητα με τον έλεγχο. Τα τελευταία θα εστιάζουν σε ομάδες -στόχους υπόπτους φοροδιαφυγής έναντι των οποίων θα διενεργούν εξονυχιστικούς ελέγχους.


Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης