Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Παπακωνσταντίνου: Συζητάμε το ενδεχόμενο επιμήκυνσης της αποπληρωμής των 110 δισ - Πλήρης επιβεβαίωση του www.bankingnews.gr

tags :
Παπακωνσταντίνου: Συζητάμε το ενδεχόμενο επιμήκυνσης της αποπληρωμής  των 110 δισ - Πλήρης επιβεβαίωση του www.bankingnews.gr
Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο επιμήκυνσης της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου (110 δις. ευρώ) ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.
«Η συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη. Καμία απόφαση δεν έχει ακόμη ληφθεί. Ωστόσο αυτό που συζητείται είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που ονομάζεται αναδιάρθρωση χρέους» φέρεται, σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο, να δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν πλήρως το δημοσίευμα του www.bankingnews.gr

Εν τω μεταξύ μια ημέρα νωρίτερα ο επικεφαλής ου Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντ. Στρος Καν δήλωσε ότι ο οργανισμός θα μπορούσε να δώσει περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα, εάν οι αγορές συνεχίσουν να κινούνται σε ρυθμούς αβεβαιότητας.
Ωστόσο, ο κ. Παπακωνσταντίνου δηλώνει ότι επίσημα η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει επιμήκυνση.
«Εάν αυτό αποφασιστεί, θα πρέπει να αποτελεί την αμοιβή της καλής δουλειάς στην οποία έχουμε επιδοθεί και όχι επειδή δεν είμαστε σε θέση να επιτύχουμε τους στόχους μας. Αυτό θα έστελνε λάθος μήνυμα στις αγορές» προσθέτει ο υπουργός.
Τέλος, όπως επίσης αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα του Reuters, o κ. Παπακωνσταντίνου εκτιμά ότι φέτος το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί στο 8% περίπου, έναντι του 14% πέρυσι.

Πλήρης επιβεβαίωση του www.bankingnews.gr και του Μάριου Χριστοδούλου
Συγκεκριμένα τονιζόταν το Σάββατο

«Ειδικό ταμείο» για το χρέος καλείται να φτιάξει  η κυβέρνηση με την έξοδο της από το μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, στελέχη της οποίας δεν αποκλείουν να υπάρξει  παράταση κατά πέντε έτη  του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δις. ευρώ (από το 2020 στο 2025).     
Σε ότι αφορά το «κουμπαρά» το ποσό που πρέπει να αποταμιεύει σε ετήσια βάση θα πρέπει να φθάνει τουλάχιστον το 5% του ΑΕΠ. Δηλαδή με άλλα λόγια περί τα 10 δις. ευρώ τον χρόνο.
Σύμφωνα με το Μνημόνιο, η αποταμίευση θα αρχίσει από το 2013 και θα διαρκέσει μέχρι το 2020.
Το ποσό των 80 δισ. ευρώ που υπολογίζουν στο υπουργείο Οικονομικών ότι θα μαζέψουν κατά την διάρκεια της οκταετίας θα χρησιμοποιηθεί ως «μαξιλάρι» για την μείωση του δημοσίου χρέους το οποίο θα συνεχίζει να κινείται ανοδικά τα επόμενα χρόνια.    
Έτσι θα διασφαλιστεί η συνέχεια της ιδιωτικής χρηματοδότησης με αποδεκτούς όρους, και η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να ξαναπεράσει τον «εφιάλτη» των spread  που έζησε πριν καταφύγει στο πρόγραμμα στήριξης.   
Το θέμα της σύστασης ειδικού ταμείου για την αναχρηματοδότηση του κρατικού χρέους έθιξε σε πρόσφατο roadshow της ελληνικής οικονομίας   και ο επικεφαλής του ΔΝΤ  Πολ Τόμσεν, λέγοντας μεταξύ άλλων πως αναζητούνται εναλλακτικά σχέδια, ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να εξυπηρετήσει κανονικά τις δανειακές της ανάγκες τα επόμενα χρόνια και κυρίως όταν βγει από το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης.
Πάντως, στο τέλος του 2013, όταν δηλαδή η Ελλάδα θα εξέλθει από το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας θα χρειαστεί να δώσει μία μάχη από την αρχή για το χρέος, πους ως γνωστό το μέγεθος αυτό μαζί  με το έλλειμμα ήταν αυτά που οδήγησαν την χώρα στην ...αγκαλιά του ΔΝΤ.  
Εκείνη την περίοδο το κρατικό χρέος θα εξακολουθήσει να βρίσκεται σε  ιστορικά υψηλά επίπεδα. Η διαδρομή του, ως ποσοστό του ΑΕΠ, θα έχει ως εξής:  
Το 2011 αναμένεται να «σκαρφαλώσει» στα επίπεδα του 145% του ΑΕΠ από 133% του ΑΕΠ που υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί φέτος.   
Η ανοδική τάση του χρέους θα συνεχιστεί και τα επόμενα δύο έτη αφού σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας το 2012 και το 2013 το μέγεθος θα εξακοντιστεί στο 149% του ΑΕΠ, για να αρχίσει να υποχωρεί στο 146% του ΑΕΠ από το 2014.       
Ωφέλεια στο χρέος θα δώσουν τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις,  με το οικονομικό επιτελείο να προσβλέπει σε ετήσιες εισπράξεις  1 δις. ευρώ αρχής γενομένης από το 2011, όπως προβλέπει το Μνημόνιο που υπέγραψε η Ελλάδα με την τρόικα των δανειστών.
Προς  το παρόν όμως  τα μεγάλα ελλείμματα των Δημοσίων  Επιχειρήσεων και Οργανισμών συνεχίζουν να τροφοδοτούν σταθερά το δημόσιο χρέος,  το οποίο στο τέλος Ιουνίου έφτασε στα 317 δισ. ευρώ (περίπου στο 137% του ΑΕΠ) από 310,384 δισ. ευρώ που ήταν τρεις μήνες νωρίτερα.
Δηλαδή μέσα σε ένα τρίμηνο το κρατικό χρέος «φούσκωσε» κατά 6,5 δις. ευρώ.  Και δεν αποκλείεται να φουσκώσει ακόμη περισσότερο  καθώς θα προστεθούν σʼ αυτό άλλα 10 δισ. ευρώ που είναι οι συσσωρευμένες ζημίες του ΟΣΕ, ενώ δεν αποκλείονται να υπάρχουν περαιτέρω επιβαρύνσεις από δάνεια τα οποία έχουν συναφθεί με την εγγύηση του Δημοσίου από άλλες ΔΕΚΟ και τα οποία δεν έχουν αποπληρωθεί.
Η εκρηκτική δυναμική που έχει λάβει το χρέος της Ελλάδας  που αναμένεται στο τέλος του 2013 να το οδηγήσει κοντά στο 150% του ΑΕΠ από περίπου 115% το 2009 και εφόσν δεν υπάρξει νέα επί τα χείρω αναπροσαρμογή από την Eurostat οδηγούν την κυβέρνηση σε μία μορφή αναδιάρθρωσης του κρατικού χρέους.
Πηγές προσκείμενες στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου φέρουν τον υπουργό Οικονομικών να εξετάζει με την τρόικα το ενδεχόμενο επιμήκυνσης  του ορίζοντα αποπληρωμής του δανείου των 110 δις. ευρώ.
Αντί δηλαδή το δάνειο να εξοφληθεί το 2020 να πάρει μία παράταση πέντε χρόνων έως το 2025, κάτι το οποίο όμως θα αυξήσει την επιβάρυνση των τόκων για τον κρατικό προϋπολογισμό. Το 2011 οι δαπάνες για την αποπληρωμή τόκων του Δημοσίου προβλέπεται να φτάσουν τα 15,8 δις. ευρώ από 13,209 δις. ευρώ που υπολογίζετια ότι θα διαμορφωθούν φέτος.      
Δηλαδή θα σημειώσουν νέα αύξηση κατά  2,6 δις. ευρώ ή σε ποσοστό 19,64% συγκριτικά με φέτος.
Στελέχη του οικονομικού επιτελείου δικαιολογούν αυτή την  αύξηση ως αποτέλεσμα των ακριβών  επιτόκιων που θα κληθεί να πληρώσει το ελληνικό δημόσιο για τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων.          
Στελέχη του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θεωρούν ότι οι μηνιαίες δημοπρασίες θα προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση της ρευστότητας, σε μια περίοδο όπου απαιτείται ιδιαίτερη σύνεση, πριν από την έξοδο στη διεθνή αγορά με μεγάλες εκδόσεις (πολυετή ομόλογα).
Ο δανεισμός για το 2011 υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί στα επίπεδα των 55 δις. ευρώ εκ των οποίων  40 δις. ευρώ θα λάβει η κυβέρνηση από τον μηχανισμό της ευρωβοήθειας ( ΔΝΤ και Ευρωζώνη) ενώ το υπόλοιπο ποσό 15 δις. ευρώ  θα καλυφθεί  με εκδόσεις εντόκων γραμματίων από την εσωτερική αγορά.

Επιβεβαιώνει ο Dominique Strauss - Kahn τις σκέψεις του ΔΝΤ για επιμήκυνση μετά τον Lorenzo Bini Smaghi

Ο Πρόεδρος του ΔΝΤ, Dominique Strauss - Kahn σκέφτεται να δεχτεί την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους από το συναφθέν δάνειο 110 εκατ. ευρώ από ΔΝΤ και ΕΕ εάν η Ευρωπαϊκής Ένωση το δεχτεί πρώτη. "Η ελληνική κυβέρνηση κάνει αυτό που χρειάζεται", τόνισε ο Kahn.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξετάζει την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των χρεών της Ελλάδας πάνω στο πλαίσιο διαμόρφωσης θετικότερου κλίματος στη χώρα και δεδομένου ότι οι προσπάθειες οικονομικής εξυγίανσης συνεχίζονται. Πηγές από το ΔΝΤ διαρρέουν ότι το αίσθημα εμπιστοσύνης των επενδυτών απέναντι στην Ελλάδα έχει βελτιωτεί και τα spreads των ομολόγων έχουν υποχωρήσει αισθητά. Το πρόγραμμα θέσπισης μέτρων λιτότητας και συγκράτησης δαπανών της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτά είναι θετικά στοιχεία. Αν η κυβέρνηση δεν μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της στο χρόνο που έχει συμφωνηθεί, τα στοιχεία αυτά της εξασφαλίζουν σχεδόν μια θετική απόκριση σε αίτημα από πλευράς της περί επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής.
Δεν έχει δημιουργηθεί συγκεκριμένο πλάνο ακόμα. Ο Lorenzo Bini-Smaghi, μέλος της ΕΚΤ θεωρεί ότι αυτό είναι μια “συνήθης διαδικασία”. “Ένα βραχυχρόνιο πρόγραμμα στήριξης εκ μέρους του ΔΝΤ συχνά μετατρέπεται σε μακροπρόθεσμο όσο υπάρχουν οι εγγυήσεις ότι οι προσπάθειες εξυγίανσης για να εξασφαλιστούν τα χρήματα συνεχίζονται”, τόνισε ο Smaghi.
“Υπάρχουν μηχανισμοί ώστε το ΔΝΤ να δεχτεί την επιμήκυνση της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους. Το σκέφτονται πολύ σοβαρά”, πρόσθεσε το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αντιρρήσεις για το ενδεχόμενο επιμήκυνσης από γερμανικής πλευράς

Πάντως, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε δηλώσεις του, φάνηκε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα καταφέρει τελικά να κρατήσει τις δεσμεύσεις της. H Bertrand Benoit, εκ μέρους του Υπουργού, δήλωσε: "Η Ελλάδα πρέπει να προσπαθήσει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της. Για να τα καταφέρει πρέπει να κάνει ρεκόρ ταχύτητας στην εφαρμογή των μέτρων κάτι που κάνει μέχρι τώρα. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα στήριξης έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι εφικτή η εξυπηρέτησή του με τους όρους που συμφωνήθηκαν αρχικά". Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αντιτίθεται ανεπισήμως -ακόμη- στην πιθανότητα επιμήκυνσης της αποπληρωμής των 110 εκατομμυρίων ευρώ.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης