Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Σκληρή επίθεση τραπεζιτών κατά της κυβέρνησης – Σήμερα το νομοσχέδιο στην ΕΚΤ

Σκληρή επίθεση τραπεζιτών κατά της κυβέρνησης – Σήμερα το νομοσχέδιο στην ΕΚΤ
Σφόδρα ενοχλημένοι έως έξαλλοι παρουσιάζονται οι Έλληνες τραπεζίτες από την στάση της κυβέρνησης η οποία φαίνεται να έχει στοχοποιήσει για λόγους πολικής κατανάλωσης το τραπεζικό σύστημα.
Οι τραπεζίτες θεώρησαν χτύπημα κάτω από την μέση το νομοσχέδιο για τα χρέη των φυσικών προσώπων και των νοικοκυριών. Ωστόσο εκεί που πραγματικά επικρατεί οργή έχει να κάνει με τα bonus θεωρούν ότι η κυβέρνηση ακολουθεί μια αδικαιολόγητη πολιτική που ως στόχο έχει να πλήξει τις τράπεζες , πλήττοντας όμως επί της ουσίας την οικονομία και την κοινωνία.
Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες στην συνάντηση που είχαν οι τραπεζίτες με τον διοικητή της ΤτΕ αλλά και στις κατ’ ιδία συναντήσεις τους προκύπτει ότι έχει δημιουργηθεί ένα μέτωπο τραπεζιτών κατά της κυβέρνησης.
Είναι ξεκάθαρο ότι οι τραπεζίτες οι οποίοι ήδη περνούν δύσκολα , λόγω υποβαθμίσεων , μείωσης των δανείων και αβεβαιότητας της οικονομίας να βλέπουν την κυβέρνηση να νομοθετεί με γνώμονα την πολιτική κατανάλωση.
Κορυφαίος τραπεζίτης δηλώνει ότι «η κυβέρνηση αντί να στηρίξει το πλέον υγιές τμήμα της οικονομίας το τραπεζικό σύστημα και να δώσει κίνητρα να χορηγήσουν δάνεια , επιτίθεται με σφοδρότητα κατά των τραπεζών και παραγνωρίζει ότι χτυπώντας τις τράπεζες , επιτίθεσαι κατά της οικονομίας. Οι τράπεζες δεν αποτελούν ξένο σώμα από την υπόλοιπη κοινωνία και οικονομία»
Οι τραπεζίτες είναι σφόδρα ενοχλημένοι με τρεις  κρίσιμες παρεμβάσεις της κυβέρνησης , το νομοσχέδιο για τα χρέη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών , την έκτακτη εισφορά των κερδών κατά 10% και για την φορολόγηση των bonus.
Η υπουργός οικονομίας Λ. Κατσέλη είναι γεγονός με χρονική συνέπεια κατέθεσε το νομοσχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ωστόσο διαφαίνεται ότι στην βουλή όταν κλήθηκε το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών να καταθέσει τις προτάσεις της μάλλον δεν είπα όλη την αλήθεια.
Η ΤτΕ είχε στείλει επιστολή στην κ Κατσέλη στις 27 Νοεμβρίου την γνωστή 5σέλιδη επιστολή όπου παρουσιάζονταν τα σημεία εκείνα στα οποία συμφωνούσε αλλά και τα σημεία εκείνα στα οποία ζητούσε σοβαρές τροποποιήσεις.
Στις 8 Δεκεμβρίου η ΤτΕ στέλνει δεύτερη επιστολή συμπληρωματική δύο σελίδων στην κ Κατσέλη η οποία αποσαφήνιζε ορισμένα σημεία των προτάσεων  της πρώτης επιστολής.
Στην Βουλή η υπουργός παρουσίασε την πρώτη πλευρά της πρότασης της  ΤτΕ, ότι δηλαδή η Κεντρική Τράπεζα συμφωνεί με τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου αλλά παρέλειψε να αναφέρει τις κρίσιμες παρατηρήσεις της ΤτΕ.
Στην συνάντηση της Παρασκευής οι τραπεζίτες με την διοίκηση της ΤτΕ ζήτησαν να παρέμβει η εποπτική αρχή.
Παράλληλα αποκαλύφθηκε ότι το νομοσχέδιο δεν έχει αποσταλεί ακόμη στην ΕΚΤ όπως έχει ήδη έχει ζητήσει και η ΤτΕ ώστε να γνωμοδοτήσει.
Σήμερα Δευτέρα το υπουργείο θα στείλει το νομοσχέδιο για γνωμοδότηση στην ΕΚΤ  και πλέον το ερώτημα είναι το τελικό κείμενο που θα σταλεί , θα απηχεί τις απόψεις της ΤτΕ;
Η ΕΚΤ θα γνωμοδοτήσει θετικά ή αρνητικά σε αυτό το νομοσχέδιο;
Υπάρχει ενδεχόμενο η ΕΚΤ να απορρίψει το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης ως μη συμβατό με την σταθερότητα των τραπεζών;
Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση στην πρώτη κόντρα με τους τραπεζίτες αποδεικνύεται όχι ιδιαίτερα προετοιμασμένη.
Οι τραπεζίτες κινήθηκαν με σκοπό να εκθέσουν την κυβέρνηση και από τις εξελίξεις αποδεικνύεται ότι το πέτυχαν καθώς είναι προφανές ότι έχει ανακύψει σοβαρό θέμα.
Όμως δεν είναι μόνο το νομοσχέδιο που απασχολεί τους τραπεζίτες.
Η έκτακτη εισφορά πλήττει ορισμένες τράπεζες και δεν είναι τυχαίο ότι λένε « δεν μπορεί όποτε οι κυβερνήσεις αποτυγχάνουν πάντα να σπεύδουν να φορολογούν τις τράπεζες; Δεν μπορεί οι τράπεζες να πληρώνουν τις αποτυχίες των κυβερνήσεων.»
Σφόδρα ενοχλημένοι είναι οι τραπεζίτες και στο θέμα των bonus.
Για λόγους επικοινωνιακής τακτικής οι τράπεζες το εμφανίζουν ως μη μείζον θέμα αλλά στις κατ’ ιδία συζητήσεις τους αποδεικνύεται ότι μόνο  είναι …. .μείζον αλλά μέγιστο θέμα.
Τα στελέχη των κρατικών τραπεζών πλήττονται εν προκειμένω της Εθνικής αλλά και ΤΤ και ΑΤΕ δευτερευόντως αφού bonus δεν θα πάρουν ενώ πλήττονται και τα στελέχη των ιδιωτικών τραπεζών αφού τα bonus θα φορολογηθούν κατά 90%.
Οι τραπεζίτες κάνουν λόγω για παραβίαση του συντάγματος καθώς δεν επιβεβαιώνεται με αυτή την ρύθμιση η ισονομία και ισοπολιτεία μεταξύ των πολιτών.
Η κόντρα κυβέρνησης και τραπεζιτών έχει ανοίξει και αναμένεται να ενταθεί εις βάρος της κοινωνίας αν κυβέρνηση και τραπεζίτες δεν αλληλοκατανοήσουν ότι πρέπει να υπάρξουν χρυσές τομές.

Πέτρος Λεωτσάκος
petros@bankingnews.gr
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης