Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Σκληρές και επώδυνες διαπραγματεύσεις για 1 στις 3 εισηγμένες με τράπεζες με στόχο τις αναχρηματοδοτήσεις

tags :
Σκληρές και επώδυνες διαπραγματεύσεις για 1 στις 3 εισηγμένες με τράπεζες με στόχο τις αναχρηματοδοτήσεις
Το 30% των εισηγμένων (80) αυτή την περίοδο βρίσκονται σε διαδικασία αναχρηματοδότησης, με μοναδικό στόχο να παραμένουν συνεπείς στην έγκαιρη καταβολή των τραπεζικών τους δόσεων για να έχουν την ευχέρεια αργότερα να ξαναζητήσουν νέες πιστώσεις. Η σκληρή στάση των μικρομεσαίων τραπεζών οφείλεται, λένε επιχειρηματίες, στη μεγάλη αύξηση των επισφαλών δανείων. Πλέον δεν εμπιστεύονται καμία επιχείρηση και την απορρίπτουν πριν ακόμη ενημερωθούν για επιχειρηματικά σχέδια.

Ειδικά για εισηγμένες με κεφαλαιοποιήσεις κάτω από 50 εκατ. ευρώ οι διαπραγματεύσεις είναι επώδυνες και ειδικά με όσες επιχειρήσεις δεν έχουν αξιοπρόσεκτα πάγια περιουσιακά στοιχεία αλλά και καλό επενδυτικό στόρυ.  «Μην περιμένετε οι τράπεζες να οδηγήσουν σε ανάπτυξη τη χώρα.
Οι τράπεζες θα υποστηρίξουν τα ισχυρά επιχειρηματικά σχήματα  και όσα δημιουργηθούν στη διάρκεια της ύφεσης που θα ξαναδημιουργήσουν πλούτο στη χώρα». Αυτό δηλώνει  ο πρόεδρος της μεγαλύτερης χρηματιστηριακής εταιρείας «Efg Eurobank Equities» Κώστας Μητρόπουλος, τονίζοντας ότι «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια και κεφάλαια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης να επενδύσουν σε εταιρείες-ηγέτες του ελληνικού χρηματιστηρίου». Οπως αποκάλυψε ο επικεφαλής της Eurobank Equities, «ήδη έχουμε εντοπίσει και συνεργαζόμαστε με ελληνικές εταιρείες που οι εξαγωγές τους ξεπερνούν το 70%, ενώ υπάρχει μία εταιρεία που εξάγει κυριολεκτικά το 99%. Είμαστε έτοιμοι για την επόμενη μέρα της ανάπτυξης που θα προέλθει από τις υγιείς επιχειρήσεις». Ο επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Eurobank Εquities κ. Καλαντζής σημειώνει από την πλευρά του ότι  «η έλλειψη παροχής ρευστότητας από τις τράπεζες, σε συνδυασμό με την ύφεση και τον ήδη υψηλό δανεισμό των επιχειρήσεων σε μία περίοδο που οι πωλήσεις βρίσκονται υπό πίεση, αναμένεται να οδηγήσουν πολλές εταιρείες σε αναζήτηση συμμαχιών και συγχωνεύσεων». Η τάση για συγχωνεύσεις θα ενισχυθεί και λόγω του «κατακερματισμένου» χαρακτήρα των περισσοτέρων κλάδων της ελληνικής οικονομίας, κυρίως σε τομείς που έχουν επηρεαστεί ιδιαιτέρως από την κρίση (π. χ. λιανεμπόριο, τουρισμός, κατασκευές).

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης