Τελευταία Νέα
Ελλάδα

«Παράθυρο» για νέο δάνειο και για περισσότερες ευκολίες αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ

«Παράθυρο» για νέο δάνειο και για περισσότερες ευκολίες αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ
Ότι καλύτερο θα ήταν για την κυβέρνηση μία περίοδο χάριτος - πέραν της τριετίας- για την εξόφληση του δανείου των 110 δις. ευρώ εκτός της παράτασης εξόφλησης του δανείου.

Τη διάσταση αυτή δίνει αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών αποκαλύπτοντας τις συζητήσεις που γίνονται σε τεχνικό επίπεδο με την Τρόικα για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ευρωδανείου.
Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα για να υπάρξει νέο Μνημόνιο για την Ελλάδα απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρξει νέος δανεισμός.
«Δεν αποκλείεται να προσφύγουμε σε νέο Μνημόνιο με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει νέος δανεισμός από την τρόικα» είπε χαρακτηριστικά παρουσιάζοντάς την ως μια από τις επιλογές στην περίπτωση που οι αγορές συνεχίζουν να «απορρίπτουν» την Ελλάδα και μετά το 2011, οπότε και προγραμματίζεται η πρώτη απόπειρα εξόδου σε αυτές.
Σε αυτή τη φάση έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό η συζήτηση για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δις. ευρώ.
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο εξετάζεται είτε η αύξηση της περιόδου χάριτος είτε η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής είτε και τα δυο μαζί, ενώ ο χρόνος ανακοίνωσης της συμφωνίας τοποθετείται στις αρχές του 2011.
Το ΔΝΤ φαίνεται να καταλήγει σε μια σύνθετη λύση με περίοδο χάριτος το πολύ 5 ετών και αποπληρωμή μέχρι το 2021.
Αυτό συνεπάγεται αυτόματα ότι η χώρα θα παραμείνει δέσμια του Μνημονίου για πάνω από μια δεκαετία, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο νέων μέτρων. Επισήμως το υπουργείο δήλωνε χθες «Έχουμε ένα Πρόγραμμα που εκτελούμε επιτυχημένα και εμμένουμε σε αυτό». Άποψη την οποία υποστηρίζει επισήμως και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το ενδεχόμενο νέων μέτρων αφήνει ανοιχτό ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος υποστηρίζει  ότι ναι μεν τα μέτρα των 9,15 δις. ευρώ του 2011 επαρκούν αλλά «Θα κάνουμε, βέβαια, αυτή τη συζήτηση με την τρόικα το Νοέμβριο».
Η συζήτηση επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των 110 δις. ευρώ άρχισε υπό το φόβο των αγορών, για τα ελληνικά δάνεια που έχουν στα χέρια τους και τα οποία κινδυνεύουν να τους μείνουν αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να τα αποπληρώσει, καθώς από το 2014 θα εξοφλεί πάνω από 70 δις. ευρώ ετησίως, δηλαδή κάπου 20 δις. περισσότερα από σήμερα. Δεν είναι τυχαίο ότι τις αγορές τις συμφέρει μια νέα περίοδο χάριτος από την τρόικα.
Η παράταση του χρόνου αποπληρωμής φέρνει νέες επιβαρύνσεις σε τόκους υψηλότερους της αρχικής συμφωνίας του 5% με την Ευρωπαϊκή Ένωση και του περίπου 3,5% του ΔΝΤ.
Ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών τόνιζε ότι το όριο για να μπορέσει η Ελλάδα να βγει στις αγορές είναι η μείωση των σπρεντς κάτω από τις 400 μονάδες βάσης ήτοι στο 6,8%, σε μια προσπάθεια ταχύτερης αποκλιμάκωσης του κόστους δανεισμού.
Η χθεσινή δημοπρασία των εξαμηνιαίων εντόκων αναπτέρωσε τις ελπίδες των επιτελών του υπουργείου Οικονομικών, αφού υπερκαλύφθηκε 4,22 φορές, με απόδοση 4,54% από 4,82% (δημοπρασία 17/9) και άντληση 1,17 δις. ευρώ (27% κάλυψαν ξένοι επενδυτές) έναντι 900 εκατ. ευρώ που ζητούσε.
Το ενδεχόμενο νέων μέτρων επιτείνει και η επικείμενη αναθεώρηση ελλείμματος και χρέους βάσει στοιχείων που θα συλλέξει το κλιμάκιο της Εurostat που από χθές συναντάται στην Αθήνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου και της ΕΛΣΤΑΤ.
Το έλλειμμα των 900 εκατ. ευρώ του ΟΣΕ το 2009, της Αττικό Μετρό και μια σειρά άλλων ΔΕΚΟ αναμένεται να εκτινάξουν το έλλειμμα πάνω από 15% (13,8% στο προσχέδιο), ενώ το gold swap της Goldman Sachs περίπου 5 δις. ευρώ και καταπτώσεις εγγυήσεων οδηγούν το χρέος στο 127% το 2009 παρασύροντας και τα μεγέθη του 2010 και του 2011.
Οι αποφάσεις θα ληφθούν στις 15 Νοεμβρίου με την τρόικα που έρχεται στην Αθήνα και θα ενταχθούν στον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί στη Βουλή 18 Νοεμβρίου.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης