Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ζανιάς: Η υστέρηση στα έσοδα δε σημαίνει αποτυχία της δημοσιονομικής προσαρμογής

Ζανιάς: Η υστέρηση στα έσοδα δε σημαίνει αποτυχία της δημοσιονομικής προσαρμογής
Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους Ευρωπαίους ότι βρίσκεται εντός των στόχων του προϋπολογισμού, απαντώντας σε ανάρτηση της Wall Street Journal, η οποία τιτλοφορείται “Greece veering off target”. Σε επιστολή του κ. Γ. Ζανιά, προέδρου του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών, η οποία δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας, γίνεται μία προσπάθεια να αντικρούσει τα επιχειρήματα του αρθρογράφου, επισημαίνοντας τις ανακρίβειες και αναλήθειες που επικαλείται ο  Charles Forelle.
“Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει από τους εταίρους της παράταση της περιόδου αποπληρωμής του πακέτου των 110 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε το Μάιο”, γράφει ο κ. Ζανιάς, επισημαίνοντας ότι βρίσκεται σε μία διαδικασία πιστής εφαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και δομικών μεταρρυθμίσεων. Η επιτυχία του προγράμματος άλλωστε, γράφει ο κ. Ζανιάς διαφαίνεται και στην αποκλιμάκωση των spreads των ελληνικών ομολόγων.
Δεν είναι σωστό να κρίνεται η επιτυχία των ελληνικών προσπαθειών μόνο κοιτώντας την απόκλιση στον τομέα των εσόδων, σε μία περίοδο μάλιστα που η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση και η κυβέρνηση προσπαθεί να αναμορφώσει το προβληματικό σύστημα είσπραξης των φορολογικών εσόδων. Την καθυστέρηση στην αύξηση των εσόδων αντισταθμίζει το γεγονός ότι έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στη μείωση των δημοσίων δαπανών, και αυτό είναι πολύ σημαντικό για το στόχο μείωσης του ελλείμματος, επισημαίνει ο κ. Ζανιάς, αναφέροντας παράλληλα και τα στοιχεία για το έλλειμμα του Αυγούστου. Και όλα αυτά είναι χωρίς τη μείωση των αμυντικών δαπανών, η οποία και αναμένεται, πρόσθεσε.
Από την πλευρά των εσόδων, ενώ είναι γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών δεν επετεύχθησαν οι στόχοι, το Σεπτέμβριο υπήρξε μεγαλύτερη προσέγγιση των στόχων, καθώς άρχισαν να αποδίδουν ορισμένα μέτρα. Μάλιστα, το τέταρτο τρίμηνο του έτους αναμένεται αύξηση εσόδων με διψήφιο ποσοστό, παρόλο που υπάρχει μείωση της κατανάλωσης. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι πολλά από τα αναμενόμενα έσοδα της κυβέρνησης συνήθως αποδίδονται προς το τέλος του έτους.
Ο κ. Ζανιάς καταλήγει επισημαίνοντας ότι ο αρθρογράφος “ξέχασε” να αναφέρει ότι η μείωση του ελλείμματος φτάνει το 5,5%, ποσοστό που θεωρείται ότι είναι από τα μεγαλύτερα που έχουν επιτευχθεί μόλις μέσα σε ένα έτος.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης