Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Σε νέο Μνημόνιο οδηγεί την Ελλάδα η αναθεώρηση του περσινού ελλείμματος στο 16% - Τι λέει ο Παπακωνσταντίνου

Σε νέο Μνημόνιο οδηγεί την Ελλάδα η αναθεώρηση του περσινού ελλείμματος στο 16% - Τι λέει ο Παπακωνσταντίνου
(upd2)Νέο μνημόνιο και κατ’ επέκταση νέα μέτρα φέρνει η αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 πάνω από το 15% του ΑΕΠ ενδεχομένως και στο 16%, σύμφωνα με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Δημήτρη Γεωργακόπουλο. Την ίδια στιγμή ανοδική μεταβολή επέρχεται και για το δημόσιο χρέος, το οποίο αναμένεται να εκτοξευθεί στα επίπεδα του 128% του ΑΕΠ από 115% που ήταν η αρχική εκτίμηση.
Σύμφωνα με τη Εurostat στην επί τα χείρω αναθεώρηση του χρέους συνέβαλαν οι περίφημες συμφωνίες swap που είχε συνάψει με την Goldman Sachs την περίοδο 2000-2001 η ελληνική κυβέρνηση.
Το κλιμάκιο της Εurostat που ήλεγξε αυτά τα στοιχεία εκτίμησε ότι οι συμφωνίες παραγώγων που έκανε η Ελλάδα με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα της επέτρεψε να αποκρύψει το πραγματικό μέγεθος του χρέους και του ελλείμματός της από τις αρχές της ΕΕ.
Κατά τους κοινοτικούς τα σύνθετα αυτά χρηματοοικονομικά εργαλεία βοήθησαν τη χώρα μας να μειώσει το εξωτερικό χρέος σε ευρώ κατά 2,367 δισ. ευρώ  όπως και το ποσοστό του χρέους ως προς το ΑΕΠ στο 103,7% από 105,3%.
Να σημειωθεί ότι αυτές οι συμφωνίες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την αλλαγή του κανονισμού από την Eurostat  το 2008 στον οποίο αναφέρεται ότι οι συμβάσεις που γίνονται με τη μορφή swaps πρέπει να υπολογίζονται στο δημόσιο χρέος.
Σε ότι αφορά το έλλειμμα η νέα ανοδική αναθεώρηση προκύπτει από την απαίτηση της Εurostat να συμπεριληφθούν στο έλλειμμα του προϋπολογισμού οι καταπτώσεις των εγγυήσεων δανείων που κατά διαστήματα έχει παράσχει το Δημόσιο στον ΟΣΕ, τον ΟΑΣΑ και άλλες προβληματικές ΔΕΚΟ.
Μέχρι σήμερα αυτές οι καταπτώσεις εγγυήσεων επιβάρυναν μόνο το δημόσιο χρέος και δεν εμφανίζονταν στο έλλειμμα του προϋπολογισμού.
Κατά τις πληροφορίες, η Eurostat συμπεριέλαβε στο περυσινό έλλειμμα:
Ζημιές ύψους 1,7 δισ. ευρώ από ΔΕΚΟ,
Εγγυήσεις του Δημοσίου στην Αγροτική Τράπεζα 1,2 δισ. ευρώ,
Τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων στα νοσοκομεία ύψους 1,5 δισ. ευρώ,
Επιχορηγήσεις σε ασφαλιστικά ταμεία 2 δισ. ευρώ
Ελλείμματα της ΑΓΡΟΓΗΣ ύψους 400 εκατ. ευρώ.
Όλα αυτά στέλνουν το δημοσιονομικό έλλειμμα σε επίπεδα αρκετά υψηλότερα από το 12,7% που είχε εκτιμήσει αρχικά ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και του 13,7% που έχει εγγράψει στον φετινό προϋπολογισμό.
Αρμόδιοι παράγοντες μιλούν για επιβάρυνση τουλάχιστον μιάμιση ποσοστιαίας μονάδας στο έλλειμμα, που θα το οδηγήσει πάνω από το 15% ακόμη και στο 16% όπως εκτίμησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Δημήτρης Γεωργακόπουλος.
Η απόφαση της Eurostat θα γίνει γνωστή την Παρασκευή.
Οπότε τότε θα αποσαφηνιστεί το ύψος της επιβάρυνσης στην τρέχουσα διετία, 2010 και 2011, κυρίως για το έλλειμμα, καθώς πάντα μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο της λήψης νέων μέτρων προς αποφυγή συρρίκνωσης του ελλείμματος σε ποσοστά χαμηλότερα των στόχων 7,8% για φέτος και 7% για του χρόνου.
Πάντως  σύμφωνα με κύκλους  του υπουργείου Οικονομικών η επί τα χείρω αναθεώρηση του περσινού ελλείμματος  θα οδηγήσει σε νέα υψηλότερα επίπεδα το φετινό κατά 0,5% - 0,7% του ΑΕΠ ή κατά 1,15 -1,5 δισ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι το θέμα της αναθεώρησης των στοιχείων του ελλείμματος και του χρέους του 2009 αλλά και η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δις. ευρώ, αναμένεται να συζητήσει ο Γ. Παπακωνσταντίνου με τους ομολόγους του στο περιθώριο του Άτυπου Συμβουλίου του Εcofin στο Λουξεμβούργο.

Ρεν: Πιθανά τα νέα μέτρα για την Ελλάδα αν αναθεωρηθεί το έλλειμμα

Δεν απέκλεισε o Επίτροπος Όλι Ρεν το ενδεχόμενο να παραταθεί η εξέταση των ελληνικών στοιχείων από τη Eurostat ως τις 15 Νοεμβρίου, ούτως ώστε, όπως είπε χαρακτηριστικά τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και η ΕΕ και το ΔΝΤ να έχουν μια ξεκάθαρη εικόνα για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Η ημερομηνία δημοσιοποίησης των οριστικών στοιχείων για τα στατιστικά στοιχεία των κρατών μελών της ΕΕ για το 2009 είναι 22 Οκτωβρίου.
Ο ευρωπαίος Επίτροπος δεν έκρυψε και τις αμφιβολίες που είχε θέσει κατά το παρελθόν η Eurostat ως προς την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων, αλλά και τις αυξημένες δικαιοδοσίες που της έχουν δοθεί από το καλοκαίρι και μετά, ανέφερε ότι οι εμπειρογνώμονές της έχουν εντοπίσει ορισμένα προβλήματα σε σχέση με τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας και ότι επιχειρούν να συμφωνήσουν με τις ελληνικές αρχές, ούτως ώστε να ξεκαθαριστεί η εικόνα. Μάλιστα, επισήμανε ότι σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), αναθεωρήσει σημαντικά προς τα άνω το ελληνικό έλλειμμα και χρέος, θα χρειαστεί υιοθέτηση πρόσθετων μέτρων για τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, και κυρίως στο θέμα της κατάρτισης του προϋπολογισμού για το 2011.
Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, σημείωσε ότι η όποια αναθεώρηση δεν θα είναι το αποτέλεσμα παρατυπιών ή παραλείψεων της κυβέρνησης της Ελλάδας, αλλά το αποτέλεσμα της «επανακατηγοριοποίησης» ορισμένων κρατικών δαπανών.

Παπακωνσταντίνου: Δεν είναι σίγουρο πότε η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές

Δε θα υπάρξει αλλαγή στο πρόγραμμα προσαρμογής της οικονομίας μας, διεμήνυσε ο υπουργός οικονομικών από τις Βρυξέλλες από όπου βρίσκεται για τις εργασίες της συνόδου του Eurogroup και του Ecofin, απαντώντας παράλληλα και στις ερωτήσεις σχετικά με την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 από τη Eurostat.
Αν και ο Γ. Παπακωνσταντίνου απέφυγε να εκτιμήσει το ύψος της αναθεώρησης, δήλωσε το έλλειμμα θα είναι υψηλότερο τόσο για το 2009 όσο και για το 2010. Στο τέλος αυτή της ανακοίνωσης, θα έχουμε πλήρη επικύρωση των ελληνικών στοιχείων, δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ εμφανίζεται πεπεισμένος πως οι στόχοι του Μνημονίου θα επιτευχθούν.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της σημερινής δημοπρασίας εντόκων γραμματίων, ο υπουργός ανέφερε ότι οι αγορές έχουν αρχίσει να ανταποκρίνονται στις μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας, στέλντοντας θετικά μηνύματα. Ωστόσο, συνέχισε, είναι δύσκολο να πει κανείς πότε ακριβώς η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές το 2011.

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr μετέδιδε:

Juncker: Έχουμε εμπιστοσύνη στην Ελλάδα- Θα πετύχει το στόχο για τη μείωση του ελλείμματος- Πιο διστακτικός ο Rehn

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν εμπιστοσύνη στην Ελλάδα ότι θα καταφέρει να επιτύχει τους στόχους της για τη μείωση του ελλείμματος, δήλωσε μετά τη λήξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζ. Κλ. Γιούνκερ.
Όπως επίσης τόνισε ο Γιούνκερ, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων ΕΕ-ΔΝΤ, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η αναθεώρηση του ελλείμματος από τη Eurostat δεν πρόκειται να έχει αντίκτυπο στις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής της ελληνικής πλευράς.
Ο επικεφαλής του Eurogroup, παράλληλα, αναφέρθηκε και στην κατάσταση της πορτογαλικής οικονομίας, ζητώντας από όλα τα πορτογαλικά κόμματα να στηρίξουν τις προσπάθειες του ελλείμματος της χώρας.
Από την πλευρά του ο αρμόδιος επίτροπος για τις νομισματικές υποθέσεις της ΕΕ, Όλι Ρεν, δήλωσε ότι η Ελλάδα ενδέχεται να χρειαστεί περισσότερη προσπάθεια προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του 2011.
Ο επίτροπος, ταυτόχρονα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχουν σημειώσει οι μεταρρυθμίσεις στο θέμα της οικονομικής διακυβέρνησης της Ε.Ε.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης