Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Οι τράπεζες θα λάβουν καλύτερη βαθμολογία από την ΤτΕ στα νέα stress tests

  Οι τράπεζες θα λάβουν καλύτερη  βαθμολογία από την ΤτΕ στα νέα stress tests
(upd)Στο τελευταίο 10ήμερο του Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου θα διεξαχθούν τα stress tests που θα πραγματοποιήσει η ΤτΕ στις ελληνικές τράπεζες.
Σύμφωνα με την πλειοψηφία των τραπεζικών στελεχών  τα stress tests που θα πραγματοποιήσει η ΤτΕ στις τράπεζες σε συνεργασία με το ΔΝΤ δεν θα περιλαμβάνουν εκπλήξεις και οι τράπεζες θα τα περάσουν και ενδεχομένως να αξιολογηθούν και καλύτερα από τα stress tests της CEBS καθώς οι συνθήκες έχουν βελτιωθεί.   

Σημειώνεται ότι με βάση τα stress tests της CEBS, που ανακοινώθηκαν οι τράπεζες πλην της ΑΤΕ τα πέρασαν ωστόσο γεννάται κεφαλαιακό ζήτημα για όλες αν αφαιρεθούν τα κεφάλαια που προήλθαν από αυξήσεις κεφαλαίου με προνομιούχες μετοχές του δημοσίου.
Η Εθνική πάντως πραγματοποίησε το πρώτο μεγάλο βήμα προχώρησε στην κεφαλαιακή ενίσχυση 2,8 δις ευρώ. Η Κύπρου επίσης υλοποιεί  αμκ 345 εκατ ευρώ.
Το βασικό ζητούμενο για τις τράπεζες είναι τα προβληματικά δάνεια και τα χαρτοφυλάκια ομολόγων και βεβαίως κεφαλαιακά ζητήματα.  
Πάντως για την ΤτΕ τα stress tests Δεκεμβρίου δεν θα είναι τα πρώτα του 2010 αλλά τα δεύτερα.
Όπως η ίδια η ΤτΕ ανακοίνωσε με στόχο να διασφαλίσει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν τα stress tests που διενεργήθηκαν πανευρωπαϊκά, πραγματοποίησε  με μυστικότητα καθώς δεν ήρθαν στο φως της δημοσιότητας stress tests, ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.
Η ΤτΕ αποκάλυψε μετά από μήνες ότι το   2010, και πριν από τη διενέργεια της πανευρωπαϊκής αντίστοιχης άσκησης, η Τράπεζα της Ελλάδος διενήργησε ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων τις μακροοικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ και του ΔΝΤ) έχοντας ως βάση τα στοιχεία των τραπεζών και του τραπεζικού συστήματος για το 2009. Οι ασκήσεις αφορούσαν την περίοδο 2010-2013 και από αυτές προέκυψε ότι, για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος, το υφιστάμενο επίπεδο υπερβάλλοντος κεφαλαίου κρίνεται επαρκές. Ως υπερβάλλον κεφάλαιο νοείται αυτό που απομένει μετά την αφαίρεση του 8% του κατώτατου δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.
Έτσι εξηγείται γιατί οι τράπεζες, επισήμαιναν ότι με βάση την ΤτΕ λαμβάνουν υψηλότερη βαθμολογία στα stress tests και για τον λόγο αυτό υπήρχε μεγάλη σιγουριά στις διοικήσεις για την έκβαση των αποτελεσμάτων.
Το βασικό πρόβλημα για τις τράπεζες πέραν από τα ομόλογα παραμένει ο πιστωτικός κίνδυνος.
Με βάση τα στοιχεία Ιουνίου του  2010 το NPLs διαμορφώθηκε στο 8,4%, στα στεγαστικά 8,2%, στα καταναλωτικά 14,7% και στα επιχειρηματικά 7%.
Ο πιστωτικός κίνδυνος από καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια για το 2010 προβλέπεται ότι θα διατηρηθεί υψηλός, καθώς η μείωση της αγοραστικής δύναμης, η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης και η αναμενόμενη άνοδος της ανεργίας αναμένεται να πλήξουν περαιτέρω τη χρηματοοικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και, κατά συνέπεια, τη δυνατότητά τους να αντεπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.
Ο πιστωτικός κίνδυνος συνεχίζει να αποτελεί τη σημαντικότερη μορφή κινδύνου που αντιμετωπίζουν οι ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι
στην Αναδυόμενη Ευρώπη, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών τους στις χώρες αυτές αφορά την παροχή δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός αλλά και ελεγχόμενος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης