Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Τι συζήτησαν Νανόπουλος και Αράπογλου; Γιατί ενοχλεί η φορολόγηση των bonus;

Τι συζήτησαν Νανόπουλος και Αράπογλου; Γιατί ενοχλεί η φορολόγηση των bonus;
Δευτέρα βράδυ μετά την ομιλία Παπανδρέου , κορυφαία τραπεζικά στελέχη βρέθηκαν σε κοινό τραπέζι και μεταξύ αυτών ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Ν Νανόπουλος , ο πρώην διοικητής της Εθνικής Τ. Αράπογλου και ακόμη δύο τρία  κορυφαία τραπεζικά στελέχη και τα δύο θέματα  που μονοπώλησαν  την συζήτηση ήταν η κατάσταση της οικονομίας και τα bonus.
Όλοι οι τραπεζίτες που βρέθηκαν σε αυτό το «μυστικό δείπνο» συμφώνησαν ότι η κατάσταση της οικονομίας είναι πολύ δυσχερής ενώ επίσης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι τράπεζες θα ακολουθήσουν την τάση στην οικονομία κοινώς θα ταλαιπωρηθούν χρηματιστηριακά και επιχειρηματικά.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι σχέσεις Νανόπουλου με Αράπογλου είναι πολύ καλές και ίσως αυτό στο μέλλον να φέρει τις δύο πλευρές πιο κοντά.
Όμως το κυριότερο ζήτημα που σχεδόν μονοπώλησε την συζήτηση των τραπεζιτών ήταν τα bonus.
Τα κορυφαία τραπεζικά στελέχη είναι εξοργισμένα και  αδικημένα.
Εξοργισμένα γιατί όλοι συνειδητοποιούν ότι το μέτρο που καταργεί τα bonus δεν συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγικότητας ενώ θα οδηγήσει ικανά στελέχη της αγοράς να εξετάσουν την έξοδο τους από τον τραπεζικό κλάδο.
Μάλιστα σχεδιάζουν να ασκήσουν πιέσεις ώστε να αρθεί ή να μεταβληθεί αυτή η εξαγγελία και προειδοποιούν ότι το μέτρο αυτό θα πλήξει το τραπεζικό σύστημα.
Ο Ν Νανόπουλος εμφανίσθηκε ενοχλημένος όπως και κάθε τραπεζικό στέλεχος   από την φορολόγηση των bonus κατά 90% στις ιδιωτικές τράπεζες ενώ στις κρατικές απλά δεν θα δοθεί με βάση τις εξαγγελίες της κυβέρνησης. Συν τοις άλλοις για δύο χρόνια 2008 και 2009 οι Έλληνες τραπεζίτες δεν θα πάρουν bonus.
Σε ένα δείπνο σε μια συνάντηση προφανώς και μπορούν να συζητηθούν τα πάντα ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι αυτή την χρονική στιγμή δύο είναι κατά βάση τα καίρια ζητήματα που απασχολούν τους τραπεζίτες.
Τα bonus που χάνουν και η κατάσταση της οικονομίας.
Στα κορυφαία τραπεζικά στελέχη επικρατεί αναβρασμός , ένταση ενώ δεν διστάζουν να αναφέρουν ότι «οι τραπεζίτες κατανοούν ότι θα πρέπει να στηρίξουν την οικονομία και να εναρμονιστούν με την κοινωνία αλλά το bonus αποτελεί μια επιβράβευση στο παραγόμενο έργο . Η απόφαση της κυβέρνησης είναι λανθασμένη και θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που θεωρητικά θα ήθελε να επιτύχει αυτό το μέτρο»
Πολλά τραπεζικά στελέχη λαμβάνουν χαμηλούς μισθούς και υψηλά bonus και προφανώς η νέα εξαγγελία της κυβέρνησης τους πλήττει ανεπανόρθωτα.
Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες τραπεζικά στελέχη εξετάζουν λύσεις και είτε θα μελετήσουν να αποχωρήσουν από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο , είτε εξετάζουν ακόμη και να αποχωρήσουν για το εξωτερικό.
Με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις τα bonus  που δίδονται σε τραπεζικά στελέχη δεν ξεπερνούν τους 350  με 400 και φθάνουν έως τα 35  εκατ ευρώ.
Ενδεικτικά αναφέρονται οι αμοιβές και τα bonus των τραπεζιτών το 2008. Σημειώνεται όμως ότι για το 2009 αμοιβές και bonus δεν μπορούν να υπερβαίνουν το σύνολο των αποδοχών του Γ Προβόπουλου του διοικητή της ΤτΕ ύψους 350 χιλιάδων ευρώ ο οποίος μείωσε τις αποδοχές τους σε 280 χιλ. ευρώ.  

Τι έλαβαν για την χρήση  2007 το 2008;

Με τα δεδομένα προ του νόμου Αλογοσκούφη οι τραπεζίτες έλαβαν  12 εκατ ευρώ τουλάχιστον τα κορυφαία στελέχη και αν ληφθούν υπόψη και μεσαία στελέχη άγγιξαν τα 35 εκατ ευρώ.
Με όρους 2009 όπου οι  αποδοχές των τραπεζιτών μειώθηκαν  θα λάβουν μόλις  7  εκατ ευρώ τα κορυφαία στελέχη.
Δηλαδή οι αποδοχές των βασικών στελεχών των διοικήσεων των 4 μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών θα λάβουν το 0,33% με 0,35% των κερδών που θα καταφέρουν να επιτύχουν το 2009.
Μπορεί η κριτική για golden boys να είναι αρεστή και καλόηχη στον μέσο αναγνώστη ωστόσο ως μέτρο σύγκρισης τονίζεται ότι στις ΗΠΑ οι διοικήσεις λαμβάνουν το 4% των συνολικών κερδών που επιτυγχάνει η επιχείρηση ή τράπεζα που διοικούν.
Με όρους Αμερικής οι Έλληνες τραπεζίτες θα έπρεπε να λαμβάνουν 84 εκατ ευρώ και όχι 12 εκατ ευρώ με βάση τους όρους του 2007.

Γιατί όμως αντιδρούν οι τραπεζίτες;


Παρουσιάζονται τα στοιχεία του 2007 για τις 4 μεγαλύτερες τράπεζες και τα συμπεράσματα είναι προφανέστατα.
Με βάση το 2007 ο Τ. Αράπογλου πρώην πρόεδρος της Εθνικής έλαβε 435 χιλιάδες ευρώ μεικτές αποδοχές ή 263 χιλιάδες καθαρά και bonus 800 χιλιάδων ευρώ.
Ο αντιπρόεδρος Γ Πελχιβανίδης έλαβε 406 χιλιάδες ευρώ μεικτά ή  253 χιλιάδες ευρώ καθαρά και 675 χιλιάδες ευρώ bonus.
Ο CFO Άνθιμος Θωμόπουλος 400 χιλιάδες μεικτά ή 246 χιλιάδες καθαρά και 550 χιλιάδες ευρώ bonus.
Ο Τουρκολιάς ο διευθυντής επιχειρηματικών δανείων  έλαβε 409 χιλιάδες ευρώ μεικτές αποδοχές ή 252 χιλιάδες καθαρά και bonus 400 χιλιάδες ευρώ. Καθαρές απολαβές και bonus 550 χιλιάδων ευρώ έλαβε ο Π. Χριστοδούλου επικεφαλής διαχείρισης διαθεσίμων.

Alpha bank


O πρόεδρος της Alpha bank Γ Κωστόπουλος έλαβε καθαρά 900 χιλιάδες ευρώ ο διευθύνων σύμβουλος 463 χιλιάδες ευρώ ο οικονομικός διευθυντής 348 χιλιάδες ευρώ ο Φιλάρετος 342 χιλιάδες ευρώ ο Γενικός διευθυντής Λιανικής 248 χιλιάδες ευρώ.
Ο Γ Κωστόπουλος κατέχει 12,5 εκατ μετοχές πλην των ιδρυμάτων, ο Δ Μαντζούνης 1,17 εκατ , ο Φιλάρετος 1,25 εκατ ο Θεοδωρίδης 618 χιλιάδες και ο Αρώνης 106 χιλιάδες μετοχές.

Eurobank

Οι καθαρές απολαβές της διοίκησης της Eurobank με όρους 2007 κατανέμονται Νικήτας πρόεδρος της Eurobank 164 χιλιάδες ευρώ και bonus 250  χιλιάδων ευρώ , Ν Νανόπουλος διευθύνων σύμβουλος συνολικές αποδοχές 900 χιλιάδες ευρώ εκ των οποίων τα 772 χιλιάδες το bonus ο Ν Καραμούζης 750 χιλιάδες ευρώ εκ των οποίων 648 χιλιάδες ευρώ το bonus.
Ανάλογες είναι οι αποδοχές του Β Μπαλλή του έτερου αναπληρωτή διευθύνοντα συμβούλου.

Πειραιώς

Με όρους προ του νόμου Αλογοσκούφη ο Μ Σάλλας πρόεδρος της τράπεζας λάμβανε συνολικές αποδοχές 3,13 εκατ ευρώ ενώ είχε και αποζημίωση για πρόωρη αποχώρηση 21,937 εκατ ευρώ. Το 2009 μείωσε δραστικά τις απολαβές τους σε ένα συμβολικό ποσό.
Ο αντιπρόεδρος του ομίλου Θ Πανταλάκης λάμβανε 1,4 εκατ ευρώ ενώ η αποζημίωση για πρόωρη αποχώρηση 2,387 εκατ ευρώ.

Οι φτωχοί  του κλάδου

Μακράν τις χαμηλότερες απολαβές έλαβαν  ο Δ Μηλιάκος διοικητής της ΑΤΕ με 9.500 ευρώ καθαρά μηνιαίως ή ετησίως 133 χιλιάδες ευρώ.
Επίσης λιγότερα περί τα 3.500 ευρώ μηνιαίως λάμβανε  ο Α. Φιλιππίδης του ΤΤ μετά την μείωση μισθού που έχει πραγματοποιήσει.

Πέτρος Λεωτσάκος
petros@bankingnews.gr
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης