Τελευταία Νέα
Ελλάδα

To 30% της ΔΕΠΑ θα πουλήσει η κυβέρνηση - Δεν συζητά όμως για το managment - Ποιοι είναι οι σύμβουλοι;

    To 30% της ΔΕΠΑ θα  πουλήσει η κυβέρνηση - Δεν συζητά όμως για το managment - Ποιοι είναι οι σύμβουλοι;
«Τροφή» στα σενάρια που θέλουν τα Ελληνικά Πετρέλαια να ενισχύουν την θέση τους στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ έδωσε η χθεσινή συνάντηση του διοικητή των ΕΛΠΕ Τάσου Γιαννίτση με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Μπορεί αρμόδιες πηγές να τονίζουν στο bankingnews.gr ότι η χθεσινή συνάντηση έγκειται στο πλαίσιο της υποχρέωσης που έχει η εταιρία για ενημέρωση του βασικού μετόχου ( σ.σ. το Δημόσιο δηλαδή)  πλην όμως αυτό συνέβη σε μια στιγμή που το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να ανακοινώσει τους Συμβούλους αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ.
Οι πρώτες πληροφορίες λένε ότι οι Σύμβουλοι κατά πάσα πιθανότητα θα είναι οι ίδιοι ( Alpha Bank, UBS, Deutsche  Bank και Rothschild),  οι οποίοι μετείχαν και στην προηγούμενη προσπάθεια αποκρατικοποίησης. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν «παγώσει»  κάθε είδους σχέδιο εισαγωγής της εταιρίας στο Χρηματιστήριο προκρίνοντας το σενάριο παραχώρησης επιπλέον ποσοστού του Δημοσίου στα Ελληνικά Πετρέλαια ( ΕΛΠΕ) που κατέχουν ήδη το 35% της ΔΕΠΑ.    
Το Δημόσιο διατηρεί σήμερα το 65% των μετοχών της Εταιρίας Παροχής Αερίου και στο υπουργείο Οικονομικών εμφανίζονται πρόθυμοι να πουλήσουν ένα σημαντικό  πακέτο μετοχών που σε ποσοστό μπορεί να φθάσει ακόμη και το 30%!
Βέβαια στο ερώτημα «για το ποιος στρατηγικός επενδυτής θα αγόραζε ένα τέτοιο ποσοστό χωρίς να έχει ούτε μία θέση στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας ;»τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών  «γνέφουν» προς τους υφιστάμενους μετόχους και όχι προς την Gas De France που γλυκοκοιτάζει καιρό τώρα την ΔΕΠΑ.
Άλλωστε όπως είναι ήδη γνωστό ο γαλλικός  κολοσσός  δεν περιορίζεται αυστηρά στην απόκτηση ποσοστού αλλά θέλει και το «τιμόνι» της εταιρίας.
Το ίδιο επιζητούν και άλλοι στρατηγικοί επενδυτές όπως η γερμανική ΕΟΝ.    
Για όλα αυτά βέβαια η κυβέρνηση θα περιμένει την έκθεση των Συμβούλων, έργο των οποίων θα είναι, μεταξύ άλλων, και η ολοκλήρωση της αποτίμηση της option της ΔΕΗ στην εταιρία για το 30% του μετοχικού της κεφαλαίου.
Καλά πληροφορημένες πηγές λένε ότι η κυβέρνηση « δεν ιδρώνει ιδιαίτερα για αυτή την συμμετοχή»…!
Στα καθήκοντα των Συμβούλων θα είναι επίσης και ο διαχωρισμός της ΔΕΣΦΑ η οποία σήμερα είναι θυγατρική της ΔΕΠΑ.
Η ΔΕΣΦΑ διαδραματίζει σήμερα ρόλο ανάλογο του ΔΕΣΜΗΕ για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και απαγορεύεται η ιδιωτικοποίηση της.
Με τον ισχύοντα νόμο επιτρέπεται η συμμετοχή ιδιωτών στις ρυθμιστικές αρχές, όχι όμως σε ποσοστό μεγαλύτερο του 49% και χωρίς δικαίωμα συμμετοχής στο management.



Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης