Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Παπανδρέου: Βρισκόμαστε ακόμη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης- Η πορεία των αλλαγών δεν πρέπει να ανακοπεί

Παπανδρέου: Βρισκόμαστε ακόμη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης- Η πορεία των αλλαγών δεν πρέπει να ανακοπεί
«Βρισκόμαστε ακόμη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο συναγερμός δεν έχει λήξει», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, κατά τη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε, απευθύνοντας στους πολίτες προσκλητήριο ευθύνης απέναντι στα κακώς κείμενα της χώρας.
Ο Πρωθυπουργός ζήτησε ψήφο ελπίδας και αλλαγής, απευθύνοντας κάλεσμα για μια αυτοδιοικητική ψήφο που όμως θα πάει τη χώρα μπροστά.
«Η πορεία των αλλαγών δεν πρέπει να ανακοπεί» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.
Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι πρόκειται για αυτοδιοικητικές και όχι εθνικές εκλογές, τονίζοντας ωστόσο παράλληλα ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα αξιολογηθεί από όλους, όπως και από τις αγορές.
Κληθείς να απαντήσει στο ενδεχόμενο διενέργειας πρόωρων εκλογών, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι «Δεν έχω λόγο, ούτε πρόθεση να πάω σε εθνικές εκλογές. Αν όμως η κατάσταση βαρύνει τον λόγο έχει ο ελληνικός λαός».
Νέα μέτρα που θα αγγίξουν μισθούς και συντάξεις δεν θα υπάρξουν, επανέλαβε για ακόμη μια φορά ο Πρωθυπουργός.
«Το 2010 ήταν η χρονιά που αποφύγαμε τη χρεοκοπία. Το 2011 αποτελεί το δεύτερο ημίχρονο για τη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Το 2012 είναι το έτος επιστροφής στην ανάπτυξη. Το 2013 θα βγούμε από το Μνημόνιο» σημείωσε ο Πρωθυπουργός.
«Πήραμε δύσκολες αποφάσεις. Ο κόσμος έκανε θυσίες, αλλά οι θυσίες αυτές πέτυχαν το μεγαλύτερο πακέτο στήριξης. Έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται φως στο τούνελ», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε «Αν δεν συνεχιστούν οι αλλαγές είναι ορατός ο κίνδυνος οι θυσίες του ελληνικού λαού να πάνε χαμένες».
«Δεν με ενδιαφέρει η καρέκλα. Με ενδιαφέρει να πάει ο τόπος μπροστά. Είμαι αποφασισμένος για την αλλαγή, για τη σύγκρουση με τα κακώς κείμενα, συμπλήρωσε. Πολλοί στις αγορές έχουν ποντάρει δισεκατομμύρια ολόκληρα στην ήττα της Ελλάδας, συνέχισε ο Πρωθυπουργός.
«Λεφτά υπάρχουν πράγματι» επανέλαβε ο κ. Παπανδρέου. «Έχουν σπαταληθεί και ακόμη συνεχίζουν να σπαταλούνται. Αυτό θα σταματήσει» υπογράμμισε.
Ερωτηθείς πως μπορεί να επιτευχθεί ανάπτυξη με επιβολή φορολογίας 45% στις επιχειρήσεις, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε πως «έχουμε φορολογήσει τους μετόχους και τα μερίσματα ως εισόδημα, καθώς πριν υπήρχε φορολογία που ευνοούσε τους πλούσιους και αδικούσε τους φτωχούς».
Ο πρωθυπουργός τόνισε «ότι δεν θα θέλαμε γενικότερα να ανεβάσουμε την φορολογία, επισημαίνοντας ότι το ύψος των φόρων μπορεί να ελαττωθεί, αν πληρώσουν όλοι κανονικά αυτό που τους αναλογεί.
Ο Γ. Παπανδρέου υπογράμμισε, επίσης, ότι η ανάπτυξη είναι ταυτισμένη με την ευνομία.
«Εγώ υποσχέθηκα «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε. Τελικά δεν βουλιάξαμε. Το πρόβλημά μας ως κυβέρνηση ήταν ότι δεν μας πίστευαν, χτίζουμε, όμως την αξιοπιστία μας με πόνο και κόπο», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Αν συνεχίζαμε να δανειζόμαστε από τις αγορές, το χρέος θα ήταν δυσβάσταχτο λόγω των τόκων και τότε θα υπήρχε πρόβλημα ρευστότητας στις τράπεζες και θα αυξάνονταν οι φόροι, ανέφερε επίσης ο Πρωθυπουργός.
Εάν είμαστε συνεπείς, το Μνημόνιο σταματάει το 2013, δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, ενώ όσον αφορά στο θέμα της επιτήρησης τόνισε ότι «οι δύσκολες αποφάσεις που παίρνουμε θα μας βοηθήσουν να βγούμε από αυτήν». «Ο αγώνας για ανεξαρτησία βρίσκεται στο αίμα του ΠΑΣΟΚ» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
«Σταματήσαμε τον κατήφορο», συνέχισε, επισημαίνοντας πως οι ξένοι επενδυτές ζητούν σταθερότητα». Υπογράμμισε επίσης ότι για πρώτη φορά έρχονται επενδύσεις στη χώρα μας και πως είναι σημαντικό για την κυβέρνηση να υπάρχει σταθερό περιβάλλον για τους ξένους επενδυτές.
Ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της ανάρτησης των φορολογικών δηλώσεων στο διαδίκτυο, τονίζοντας επίσης ότι δεν είναι εχθρός της διαφάνειας. Είναι, πρόσθεσε, ένα πολύ θετικό στοιχείο για τη χώρα και κάτι που εφαρμόζουν πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες και θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και το χτύπημα των ανισοτήτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης