Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Γ. Παπανδρέου: Όλα ανοιχτά για παράταση αποπληρωμής του δανείου, "νέο" Μνημόνιο και εθνικές εκλογές - Έρχονται μέτρα κατά πλουσίων

Γ. Παπανδρέου: Όλα ανοιχτά για παράταση αποπληρωμής του δανείου,
«Παράθυρο» για πρόωρες εκλογές, επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δις. ευρώ και επαναδιαπραγμάτευσης των σκληρών όρων του Μνημονίου, άφησε χθες ο Πρωθυπουργός, κηρύσσοντας το 2011 έτος θεσμικών αλλαγών.
Ο κ. Παπανδρέου παραμονή των Αυτοδιοικητικών εκλογών  έφερε στην επιφάνεια  την πρόταση του επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν η οποία έκανε λόγο για παράταση του χρόνου εξόφλησης του δανείου, που σύμφωνα με πληροφορίες μπορεί να φθάσει ακόμα και στο 2021.
Ο Πρωθυπουργός συνέδεσε άμεσα την επιμήκυνση με την έξοδο από το Μνημόνιο, την οποία τοποθετεί στο 2013 κι αφού δεν υπάρξει «πισωγύρισμα» στέλνοντας μήνυμα στις αγορές για διευκόλυνση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας.
Ο κ. Παπανδρέου επιβεβαίωσε τον επίτροπο Όλι Ρεν που έκανε λόγο για νέο «πακέτο» μέτρων. Δεσμεύθηκε  ότι αυτά δεν θα αφορούν μισθωτούς και συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα, αλλά θα είναι μέτρα έναντι των πλουσίων.
Άφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο η αποκατάσταση των αδικιών στους συνταξιούχους να επιτευχθεί πριν το 2013.
Να αναφέρουμε ότι τα φετινά μέτρα του Μνημονίου φθάνουν στα 5,8 δις. ευρώ και του 2011 στα 9,15 δις. ευρώ, ενώ συνολικά μέχρι το 2014 θα ανέλθουν στα 30 δις. ευρώ.
Τα μέτρα θα είναι απόρροια της αναθεώρησης του περσινού ελλείμματος και  του χρέους, που όπως ανέφερε δεν αποτελεί ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης  και «το αναγνωρίζει ως ελαφρυντικό η τρόικα».
Με την επισήμανση ότι κάποιοι φοροφυγάδες έχουν ήδη πάει φυλακή μίλησε για άρση του φορολογικού απορρήτου.
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν χθες πως η δημοσίευση των στοιχείων των φοροφυγάδων είναι πάγια θέση της κυβέρνησης, η οποία διερευνά τη δημοσίευση εισοδημάτων όλων των φορολογούμενων εφόσον δοθεί πράσινο φως από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.  
Ο  κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για επαναδιαπραγμάτευση των μέτρων που ήδη εντάσσονται στο Μνημόνιο, όπως η μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ τονίζοντας πως μπορεί να βρεθεί άλλη λύση να μειώνει το έλλειμμα.
Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το 1 δις. ευρώ που αναμένεται από το μέτρο αυτό καλύπτεται από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης με την ένταξη δραστηριοτήτων (γιατροί, δικηγόροι κ.ά.), αλλά και από την πρόταση που ήδη επεξεργάζονται στην οδό Νίκης στο καθεστώς του ΦΠΑ.
Αυτή  προβλέπει  αύξηση του μεσαίου συντελεστή  11% στο 12-13% για την πλειοψηφία των προϊόντων και των υπηρεσιών, μετάταξη  των πολυτελών προϊόντων στο 23% και μικρότερη επιβάρυνση για τα τρόφιμα που θα πέσουν στον κατώτερο συντελεστή στο 6-6,5%.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης