Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Συνεχίζεται η στρέβλωση της πορείας των μετοχών καθώς 1 στις 5 διαπραγματεύεται κάτω από την ονομαστική της αξία

tags :
Συνεχίζεται η στρέβλωση της πορείας των μετοχών καθώς 1 στις 5 διαπραγματεύεται κάτω από την ονομαστική της αξία
Ανεξάρτητα από τη βελτίωση των χρηματιστηριακών τιμών τις 3 εβδομάδες του Οκτωβρίου, σχεδόν 1 στις 5 μετοχές διαπραγματεύεται κάτω από την ονομαστική της αξία και ειδικότερα στη μεγάλη και μεσαία κεφαλαιοποίηση όπου υπάρχει και η σχετική εμπορευσιμότητα.
Στη πράξη αυτό σημαίνει ότι δεν αποτυπώνεται στο χρηματιστηριακό ταμπλό η πραγματική αξία της επιχείρησης, αφού στις προβληματικές εισηγμένες λόγω ζημιών και υψηλού δανεισμού έχουν αρχίσει και προστίθενται και υγιείς επιχειρήσεις που επηρεάζονται από τη διολίσθηση του χρηματιστηρίου. Η χρηματιστηριακή εμπειρία έχει ανατραπεί, αφού στο παρελθόν δεν υπήρξαν περιπτώσεις επιχειρήσεων με κερδοφορία να οδηγηθούν οι μετοχές τους κάτω από την ονομαστική τους αξία. Η πτώση της χρηματιστηριακής τιμής κάτω από την ονομαστική αξία αποδεικνύει επίσης τη μεγάλη υποτίμηση της αγοράς αλλά και την πλήρη εγκατάλειψη των μετόχων βασικών και μικροεπενδυτών που δεν τοποθετούνται θεωρώντας ότι υπάρχει περαιτέρω πεδίο διολίσθησης των μετοχών.
Έχουμε δηλαδή εισέλθει σε μία χρηματιστηριακή περίοδο πραγματικής στρέβλωσης των τιμών, οι οποίες δεν υπακούουν σε θεμελιώδη μεγέθη ή στις προοπτικές των εταιρειών αφού και φέτος αλλά κυρίως το 2011 θα κριθεί για πολλές επιχειρήσεις όχι μόνο πόσο λαβωμένες θα βγουν από τη κρίση αλλά και εάν θα επιβιώσουν. Ειδικά όσες επιχειρήσεις έχουν υψηλό δανεισμό και δεν κατορθώσουν να αναχρηματοδοτήσουν τον τραπεζικό τους δανεισμό μεταφέροντας τα βραχυπρόθεσμα δάνεια σε μακροπρόθεσμα θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα. Τι σημαίνει όμως για μία εισηγμένη η τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή να υπολείπεται της ονομαστικής αξίας; Καταρχήν δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου υπό το άρτιο. Σε περίπτωση που η εταιρεία είναι ζημιογόνος μπορεί να πραγματοποιήσει κεφαλαιοποίηση ζημιών προχωρώντας σε μείωση του αριθμού των μετοχών και να ξεπεράσει η τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή την ονομαστική αξία. Αντίθετα στις εισηγμένες που δεν έχουν αρνητικά αποθεματικά και πρέπει να πάνε σε αύξηση κεφαλαίου τότε είναι υποχρεωμένοι οι μέτοχοι να αγοράσουν τις μετοχές σε υψηλότερα επίπεδα από την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή.
Πολλές εισηγμένες με χαμηλά περιθώρια κέρδους και υψηλό δανεισμό διολισθαίνουν καθημερινά με ελάχιστο όγκο συναλλαγών ως αποτέλεσμα της απαξίωσης που χαρακτηρίζει ολόκληρο το χρηματιστηριακό ταμπλό.
Εξηγώντας το φαινόμενο της υποχώρησης της τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής από την ονομαστική της αξία, ο κ. Κωνσταντίνος Βέργος, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Πιστοποιημένων Αναλυτών σημειώνει για το www.bankingnews.gr τα εξής:
«Η σημαντική πτώση τιμών οδηγεί σε προσέγγιση όχι μόνο της αξίας ιδίων κεφαλαίων αλλά και της ονομαστικής αξίας, η οποία ιδιαίτερα στις περιπτώσεις έκδοσης προνομιούχων μετοχών θεωρείται βάση όχι μόνο για την απόδοση τόκων αλλά και για την επιβάρυνση ή όχι των αποτελεσμάτων περιόδου σε περίπτωση επαναγοράς των προνομιούχων μετοχών από την εταιρεία, όπως εξετάζεται σε κάποιες περιπτώσεις τραπεζών. Υπό αυτή την έννοια, και με δεδομένη την επαναφορά του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος σε εταιρείες με σταθερή κερδοφορία και μέρισμα, η σχέση τιμής προς ονομαστική αξία καθίσταται επενδυτικά ενδιαφέρουσα και θα απασχολήσει εντονότερα στο μέλλον τόσο διαχειριστές χαρτοφυλακίων όσο και επενδυτές».

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης