Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Στα 3 δισ. ευρώ διαμορφώνεται η «τρύπα» των εσόδων στα κρατικά ταμεία στο τέλος Οκτωβρίου

   Στα 3 δισ.  ευρώ  διαμορφώνεται η «τρύπα» των εσόδων στα κρατικά ταμεία στο τέλος Οκτωβρίου
Η απόκλιση σε σχέση με τους στόχους του Μνημονίου έρχεται ως αποτέλεσμα της αναιμικής ανάπτυξης που εξακολουθούν να σημειώνουν οι εισπράξεις του Δημοσίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο δεκάμηνο Ιανουάριος - Οκτώβριος 2010 τα έσοδα σημείωσαν αύξηση μόλις κατά 3,6% έναντι ετήσιου στόχου αύξησης 8,7%.

Μέχρι στιγμής έχουν εισπραχθεί περίπου 41 δις. ευρώ σε σχέση με πέρυσι ενώ κανονικά θα έπρεπε να είχαν συγκεντρωθεί εισπράξεις 44 δις. ευρώ.
Τον Οκτώβριο τα έσοδα αυξήθηκαν 3,2% στα 4,4 δις. ευρώ και είναι εμφανώς χαμηλότερα των 5,5 δις. ευρώ που ανέμεναν στην οδό Νίκης.
Ιδιαίτερα θετικά, πάντως, είναι τα στοιχεία για τις εισπράξεις από ΦΠΑ, καθώς τον Οκτώβριο παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 15%.
Με βάση τα στοιχεία αυτά για εκπληρωθούν οι προβλέψεις του προϋπολογισμού θα πρέπει έως το τέλος του χρόνου να εισπραχθούν επιπλέον έσοδα 11,8 δισ. ευρώ, μέρος των οποίων θα προέλθει από τα τέλη κυκλοφορίας, αλλά και την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.
Μέχρι χθες είχαν ταχυδρομηθεί 485.000 σημειώματα και εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να έχει αποσταλεί το σύνολο των εκκαθαριστικών σε περίπου 1,5 εκατ. επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
Τα σημειώματα που απέστειλε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων εμφάνισαν και ορισμένες "αστοχίες". Ακόμα και συμβασιούχοι του δημοσίου που εργάζονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών έλαβαν σημείωμα για να κλείσουν τις ανέλεγκτες χρήσεις!
Δεν έλειψαν και τα κωμικοτραγικά της ταχυδρόμησης σημειωμάτων ακόμα και σε θανόντες.
Το υπουργείο διευκρινίζει ότι η περαίωση δεν είναι υποχρεωτική και όποιος δεν επιθυμεί να ενταχθεί μπορεί να αγνοήσει το σημείωμα. Στις εφορίες πάντως λειτουργούν ειδικά τμήματα για τη διόρθωση λαθών ή άλλων παρεκτροπών...
Την ίδια στιγμή ξεκινάει άμεσα και η ταχυδρόμηση των περίπου 1,2 εκατ. σημειωμάτων για το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων του 2008 και του 2009, καθώς και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010, με στόχο το 1 δις. ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης